1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. TÜİK İşsizlik Oranı Yüzde 11 e İNDİ
TÜİK İşsizlik Oranı Yüzde 11 e İNDİ

TÜİK İşsizlik Oranı Yüzde 11 e İNDİ

TÜİK'in Kasım 2010 verilerine göre bir önceki yıl yüzde 13,2 olan işsizlik oranı yüzde 11 e indi. Genç işsizliğinde de düşüş; kadınların işgücüna katılımında artış var.

A+A-

TÜİK'in Kasım 2010 verilerine göre bir önceki yıl yüzde 13,2 olan işsizlik oranı yüzde 11'e indi. Genç işsizliğinde de düşüş; kadınların işgücüna katılımında artış var.

Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) Kasım 2010 itibariyle işsizlik oranının yüzde 11'e indiğini açıkladı. Bin önceki yıl işsizlik oranı yüzde 13,1'di.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da bir yılda yüzde 24,4'ten yüzde 20,8'e düştü.

Sosyal güvenceden yoksun çalıştırılanların oranı yüzde 1,1 azalsa da yüzde 42,8'de kaldı. Tarımda her 100 kişiden 85'i sosyal güvenceden yoksun çalıştırılıyor.

İşgücüne dahil olmayanların sayısı kentte azalırken kırsalda arttı.

Kadınların işgücüne katılım oranı da artarak yüzde 27,5'e çıktı.

TÜİK verilerine göre bu dönemde istihdam edilenlerin,

* Yüzde 71,7'si erkek nüfustur.

* Yüzde 59,3'ü lise altı eğitimlidir.

* Yüzde 61,8'i ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 25,2'si kendi hesabına veya işveren, yüzde 12,9'u ise ücretsiz aile işçisidir.

* Yüzde 58,6'sı 10 kişiden az çalışanı olan işyerlerinde çalışmaktadır.

* Yüzde 2,7'sinin ek bir işi vardır.

* Yüzde 2,6'sı mevcut işini değiştirmek için veya mevcut işine ek olarak bir iş aramaktadır.

* Ücretli olarak çalışanların yüzde 88,4'ü sürekli bir işte çalışmaktadır.

Eleştiriler

Öte yandan iktisatçı Mustafa Sönmez'in bianet'te yayınlanan analizlerine göre, TÜİK'in aktif olarak iş aramayanları dahil etmemesi nedeniyle, gerçek işsizlik oranı açıklananların üzerinde.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü de resmi rakamlardaki düşüşün esas olarak kayıt dışı ve geçici işlerde çalışanların sayısının artmasından kaynalandığını söylüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.