1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Çimento Fiyatlarına Dev Zam.. Müteahhitler Protestoya Hazırlanıyor!
Çimento Fiyatlarına Dev Zam.. Müteahhitler Protestoya Hazırlanıyor!

Çimento Fiyatlarına Dev Zam.. Müteahhitler Protestoya Hazırlanıyor!

6 Şubat depremlerinin ardından, inşaat sektöründe kritik bir rol oynayan çimento fiyatları, rekor seviyelere ulaştı.

A+A-

Çimento fiyatlarındaki rekor artışlar ve tartışmalarıyla inşaat sektörü ve vatandaşlar endişe içinde. Ticaret Bakanlığı'nın alacağı adımlar merakla bekleniyor.

6 Şubat depremlerinin ardından, inşaat sektöründe kritik bir rol oynayan çimento fiyatları, rekor seviyelere ulaştı.

Ticaret Bakanlığı, aşırı fiyat artışlarına müdahale ederek, yüksek fiyat uygulamalarına karşı cezai yaptırımlar uygulayarak önlem almaya çalışırken, maliyet artışları gerekçesiyle çimento fiyatlarının yüzde 43 oranında artarak tonunun bin 750 liradan 2 bin 500 liraya yükseldiği duyuruldu.

ZAM GEREKÇESİ TARTIŞMALI!

İnşaat sektöründen gelen bir mesajda ise, elektrik, doğal gaz ve işçilik maliyetlerinde bir artış olmadığı, döviz kurlarının da sabit kaldığı belirtildi. Bu nedenle, çimentoya yapılan bu zammın gerekçesi sorgulanıyor ve bu durumun inşaat ve sanayi sektörlerine zarar verebileceği vurgulanıyor. Bu durumun sadece inşaat sektörünü değil, vatandaşları da olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Çimento sektöründen, zammın gerekçesinin açıklanması bekleniyor.

ÇİMENTO FİYATLARI UÇTU

Nisan ayının başında yüzde 25 zam alan çimento ve beton fiyatlarına tepkiler devam ederken, bugün gelen yüzde 43'lük zam bilgisiyle müteahhitlik sektöründeki üreticiler, her geçen gün artan hammadde zamları sebebiyle devam eden projelerinde zarar gördüklerini belirterek tepki gösterdiler. Yeni gelen fiyat artışıyla birlikte konut fiyatlarında da ciddi artışlar bekleniyor ve konut almak artık tamamen hayal olacak gibi görünüyor.

'MALİYET ARTIŞI' DİYE İZAH EDİLİYOR

2021 yılının Nisan ayında, ülkemizde çimento ton fiyatı ve beton metreküp fiyatı ortalama 130 TL civarındayken, bugün geldiğimiz noktada ortalama 2 bin 500 TL ile 20 kat artması, maliyet artışına bağlanıyor. Fakat maliyet girdileri belli; en çok maliyet harcanan enerji fiyatlarındaki artış o günden bu güne yüzde 600-700 civarında olmasına rağmen, çimento zamlarının yüzde 2.000'e çıkarılması tepkilerin temelinde yer alıyor. Çimento sektöründeki firmaların 2 yıldır borsadaki karlılık oranlarının yüzde 2000'lerde olması da bu sorgulamaları derinleştiren bir başka unsur.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR!

Gazeteci Zafer Şahin, sosyal medya hesabından çimento fiyatları ve inşaat sektörü ile ilgili bir paylaşım yaptı.

Şahin, "Çimento fiyatları yüzde 43 zamla 1.750 liradan 2.500 liraya yükselmiş… İnşaat sektöründen gelen bir mesaj: Elektrik, doğal gaz, işçilik maliyetleri artmadı. Döviz aynı yerde. Çimentoya gelen bu zam neden? Hem inşaat hem sanayi bu zamdan çok zarar görür.. Sadece inşaat sektörü değil, vatandaş da zarar görür. Çimento sektörü bu zammın gerekçesini açıklamalı.." açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.