
DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan.. Barış, Haritanın Tamamının Meselesidir!
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki koşulları üzerinden yürütülen tartışmaların konut yerine siyasi ve hukuki konuma odaklanması gerektiğini söyledi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki koşulları üzerinden yürütülen tartışmaların konut yerine siyasi ve hukuki konuma odaklanması gerektiğini söyledi.
Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakırhan, sürecin önemli bir aşamaya geldiğini belirterek hukuki düzenlemeler ve iletişim kanallarının güçlendirilmesi çağrısı yaptı.
Bakırhan, DEM Parti’nin kongresinde öne çıkan Demokratik Cumhuriyet Hareketi, Meclis çalışmaları ve bölgedeki gelişmeler hakkında da açıklamalarda bulundu.
“MESELE KONUT DEĞİL, KONUMDUR”
Yeni Yaşam Gazetesi’ne konuşan Tuncer Bakırhan, son günlerde Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki koşulları üzerinden gündeme gelen konut tartışmalarını değerlendirdi.
Bakırhan, tartışmanın metrekare ve konut üzerinden yürütülmesinin asıl meseleyi geri plana ittiğini savunarak, “Mesele konut değil, konumdur” ifadelerini kullandı.
Öcalan’ın süreçte üstlendiği role dikkat çeken Bakırhan, görüşme, mesaj iletme, çalışma ve farklı siyasi ve toplumsal aktörlerle temas kurma koşullarının oluşturulması gerektiğini belirtti.
Bakırhan, Öcalan’ın süreçteki rolünün hukuki olarak tanımlanmasını isteyerek statü, yetki, sorumluluk ve iletişim kanallarının yasayla belirlenmesi gerektiğini söyledi.
BARIŞ VE DEMOKRATİK TOPLUM SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin son iki yılda çeşitli sınamalardan geçtiğini ifade eden Bakırhan, Türkiye ve Ortadoğu’daki gelişmelere rağmen önemli engellerin aşıldığını dile getirdi.
Devlet ile Abdullah Öcalan ve hareket yönetimi arasındaki görüşmelerin sürdüğünü belirten Bakırhan, Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yeni bir aşamaya geçilebileceğini öne sürdü.
Bakırhan, çerçeve yasa kapsamında tanımlanan kurulların çalışmalarına başlaması, dönüşlerin gerçekleşmesi ve cezaevleriyle ilgili adımlar atılması yönündeki beklentilerini de paylaştı.
“BARIŞ, HARİTANIN TAMAMININ MESELESİDİR”
İmralı’daki yapı üzerinden yürütülen tartışmalara ilişkin değerlendirmesinde Bakırhan, Türkiye’nin yüzölçümü üzerinden yaptığı karşılaştırmayla barış sürecinin kapsamına dikkat çekti.
Bakırhan, “Barış ise haritanın tamamının meselesidir” diyerek tartışmanın bir konutun büyüklüğüne indirgenmemesi gerektiğini savundu. Türkiye’de yaşayan insanların temel beklentisinin çatışmaların yeniden yaşanmaması olduğunu ifade etti.
DEM Parti Eş Genel Başkanı, sürecin hukuki ve siyasi çerçevesinin netleştirilmemesi durumunda belirsizliklerin ve tartışmaların devam edeceğini söyledi.
DEM PARTİ’NİN DEMOKRATİK CUMHURİYET HAREKETİ
DEM Parti’nin beşinci kongresinde Demokratik Cumhuriyet Hareketi’nin öne çıktığını belirten Bakırhan, hareketin Türkiye genelinde daha geniş ve kapsayıcı bir örgütlenme hedeflediğini açıkladı.
Bakırhan, farklı kimlik, inanç ve toplumsal kesimlerin hareket içinde söz ve karar sahibi olmasını amaçladıklarını belirterek kadın, gençlik, ekoloji, emek, inançlar ve halklar gibi alanlarda meclis temelli bir örgütlenme modeli üzerinde çalışıldığını söyledi.
Hareketin Türkiye’yi yönetme iddiasıyla yola çıktığını ifade eden Bakırhan, siyasi ve toplumsal temasların artırılacağını dile getirdi.
BORSA İSTANBUL VE ORTADOĞU GÜNDEMİ
Bakırhan, Borsa İstanbul’da yaşanan gelişmelerin sıradan bir piyasa dalgalanması olarak değerlendirilemeyeceğini savundu. Yüz binlerce yurttaşın birikimini ilgilendiren işlemlerle ilgili denetim ve sorumluluk tartışması bulunduğunu belirterek Meclis’in olağanüstü toplanması çağrısını yineledi.
Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakırhan, Türkiye’deki sürecin Suriye, Irak ve İran’daki gelişmelerle bağlantılı olduğunu söyledi. Suriye’deki entegrasyon sürecinde dil, yerel yönetim, siyasi temsil ve kadınların kazanımlarına ilişkin hukuki güvencelerin belirleyici olacağını ifade etti.
Bakırhan, açıklamasının sonunda barış sürecinin güçlendirilmesi ve demokratik siyasetin alanının genişletilmesi çağrısında bulundu.








HABERE YORUM KAT