
Türkiye’de Hava Değişiyor.. Kars ve Çevre İllerinde Hafta Sonu Yağış Bekleniyor!
Kars’ta haftanın ilk günlerinde mevsim normallerine yakın sıcaklıklar beklenirken, hafta sonuna doğru sağanak yağış ihtimali artacak.
Kars’ta haftanın ilk günlerinde mevsim normallerine yakın sıcaklıklar beklenirken, hafta sonuna doğru sağanak yağış ihtimali artacak.
Ağrı, Ardahan, Artvin, Erzurum ve Iğdır’da hafta içinde yağış ve sıcaklık değişimleri görülürken, yüksek kesimlerde serinlik artacak.
Türkiye genelinde salıdan itibaren sıcaklıkların düşmesi ve yağışların genişlemesi beklenirken, bazı kesimlerde sağanak riski öne çıkıyor.
HAFTANIN HAVA GÜNDEMİ DEĞİŞİYOR
PolitiKARS’ın meteoroloji kaynaklarından derlediği bilgilere göre; 21-27 Eylül haftasında Türkiye genelinde yazdan sonbahara geçişi belirginleştirecek bir hava sistemi etkili olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün haftalık değerlendirmesinde, sıcaklıkların salı gününden itibaren kuzeybatı kesimlerden başlayarak düşmesi ve hafta ortasında özellikle kuzey, iç ve batı bölgelerde mevsim normallerinin altına gerilemesi bekleniyor.
Haftanın ilk günü daha sınırlı kalan yağışların salıdan itibaren geniş bir alana yayılması öngörülüyor. Çarşamba günü yağışların iç kesimlere doğru ilerlemesi, perşembe gününden itibaren ise batı bölgelerinde etkisini azaltması bekleniyor.
Kars ve çevre illerinde ise haftanın özellikle son bölümüne dikkat çekiliyor. MGM tahminlerine göre 27 Eylül Pazar günü Kars, Ardahan ve Ağrı çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak beklenirken, Iğdır’da da yağış ihtimali bulunuyor.
KARS’TA HAFTA SONU YAĞIŞ İHTİMALİ ARTIYOR
Kars’ta haftanın ilk bölümünde sıcaklıkların mevsim normallerine yakın seyretmesi bekleniyor. Güncel tahminlerde hafta başında daha sakin bir hava öne çıkarken, hafta ilerledikçe bulutluluk ve yağış ihtimalinin artması bekleniyor.
MGM’nin 21-27 Eylül değerlendirmesinde Kars için özellikle 27 Eylül Pazar günü sağanak ve gök gürültülü sağanak tahmini bulunuyor. Bu nedenle hafta sonuna ilişkin açık hava planlarında yağış ihtimalinin dikkate alınması gerekiyor.
Kars’ta gece sıcaklıklarının gündüz değerlerine göre daha düşük seyretmesi bekleniyor. Özellikle yüksek kesimlerde gece ve sabah saatlerinde sonbahar koşullarının daha belirgin hissedilmesi mümkün.
Mevcut haftalık tahminlerde Kars için yaygın kar yağışı beklentisi bulunmuyor. Ancak yüksek rakımlı alanlarda sıcaklıkların düşmesi nedeniyle hava koşullarının günlük tahminlerle birlikte takip edilmesi gerekiyor.
AĞRI’DA HAFTA SONU YAĞIŞ ÖNE ÇIKIYOR
Ağrı’da hafta boyunca sıcaklıkların genel olarak 20’li derecelerde seyretmesi bekleniyor. Güncel uzun vadeli tahminlerde 21-27 Eylül döneminde gündüz sıcaklıklarının yaklaşık 24-27 derece aralığında kalabileceği görülüyor.
Haftanın ilk bölümünde daha sakin hava koşulları öne çıkarken, hafta sonuna doğru yağış ihtimali artıyor. MGM’nin değerlendirmesinde 27 Eylül Pazar günü Ağrı çevresinde sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.
Ağrı’nın yüksek kesimlerinde gece sıcaklıkları kent merkezinden daha düşük gerçekleşebilir. Buna karşın mevcut tahminlerde hafta boyunca geniş kapsamlı kar veya don uyarısı bulunmuyor.
ARDAHAN’DA SERİNLİK VE SAĞANAK BİRLİKTE İZLENECEK
Ardahan’da sıcaklıkların Kars ve Ağrı’ya göre daha düşük seyretmesi bekleniyor. Özellikle gece ve sabah saatlerinde serin hava daha belirgin hissedilebilir.
Haftanın sonuna doğru yağış ihtimali yükseliyor. MGM’nin 27 Eylül Pazar tahmininde Ardahan çevresinde sağanak ve gök gürültülü sağanak öngörülüyor.
Yüksek rakımlı alanlarda yağışla birlikte sıcaklıkların daha düşük hissedilmesi mümkün. Mevcut tahminlerde kar yağışı öngörülmediği için haftanın ana meteorolojik gündemi yağmur, serinleme ve yerel sağanaklar olacak.
ARTVİN’DE YAĞIŞLI GÜNLER BEKLENİYOR
Artvin’de haftanın yağış açısından daha hareketli illerinden biri olması bekleniyor. MGM değerlendirmesinde Doğu Karadeniz hattında hafta boyunca yağış geçişlerinin sürmesi, özellikle yüksek kesimlerde yağışların daha etkili olması öngörülüyor.
Çarşamba, perşembe ve cuma günlerinde Karadeniz genelinde yağışların devam etmesi beklenirken Artvin de bu sistemin etkilediği iller arasında yer alıyor. Kıyı kesimlerinde yağışların daha sınırlı, iç ve yüksek kesimlerde ise daha belirgin olması bekleniyor.
26 Eylül Cumartesi günü Artvin için yeniden yağış ihtimali öne çıkarken, hafta sonuna ilişkin tahminlerde değişiklik yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalı.
ERZURUM’DA SICAKLIKLAR GERİLEYECEK
Erzurum’da hafta başında mevsim normallerine yakın sıcaklıkların ardından serinleme bekleniyor. MGM’nin değerlendirmesine göre Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde yağış sistemi hafta içinde etkili olacak ve Erzurum da yağış alabilecek kentler arasında bulunuyor.
Hafta ortasında sıcaklıkların düşmesiyle birlikte özellikle gece saatlerinde daha belirgin serinlik yaşanabilir. Yüksek kesimlerde rüzgârla birlikte hissedilen sıcaklığın daha düşük olması mümkün.
Mevcut tahminlerde Erzurum için geniş kapsamlı kar yağışı veya don uyarısı bulunmuyor. Ancak yüksek rakımlı alanlarda sıcaklık değişimleri günlük olarak takip edilmeli.
IĞDIR’DA SICAK HAVA ETKİSİNİ KORUYACAK
Iğdır’da çevre illere göre daha yüksek sıcaklıkların görülmesi bekleniyor. Hafta boyunca gündüz sıcaklıklarının 20’li derecelerde kalması, ancak hafta sonuna doğru yağış ihtimalinin artması öngörülüyor.
MGM’nin 27 Eylül Pazar tahmininde Iğdır da yağış ihtimali bulunan kentler arasında yer alıyor. Yağışın gerçekleşme zamanı ve şiddeti ise hafta içinde yayımlanacak daha kısa vadeli tahminlerle daha netleşecek.
Iğdır’da mevcut görünümde kar ve don açısından belirgin bir risk bulunmuyor. Kentte haftanın ana değişimi sıcaklıkların kademeli olarak gerilemesi ve hafta sonuna doğru yağış ihtimalinin ortaya çıkması olacak.
TÜRKİYE GENELİNDE SICAKLIK DÜŞÜYOR
Türkiye genelinde haftanın en belirgin meteorolojik gelişmesi sıcaklıkların düşmesi olacak. MGM verilerine göre salı günü kuzeybatıdan başlayacak sıcaklık düşüşü hafta ortasında kuzey, iç ve batı kesimlerde daha belirgin hale gelecek.
Salı günü Marmara, Ege, Batı ve Orta Karadeniz ile İç Anadolu’nun geniş bölümünde sağanak yağış bekleniyor. Marmara ve Batı Karadeniz’in bazı kesimlerinde yağışların kuvvetli olması öngörülüyor.
Çarşamba günü yağışların İç Anadolu, Orta Karadeniz ve Akdeniz’in iç kesimlerine doğru genişlemesi bekleniyor. Aynı gün Marmara’nın doğusu ile Batı ve Orta Karadeniz’de kuvvetli yağış ihtimali devam edecek. İç kesimlerde sıcaklıkların 15-20 derece bandına kadar gerilemesi bekleniyor.
Perşembe günü Ege ve Marmara’da havanın kademeli olarak açması beklenirken Orta ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu’nun güneyi ve Doğu Akdeniz’de sağanak geçişlerinin sürmesi öngörülüyor.
HAFTA SONUNA DOĞRU YAĞIŞ DARALIYOR
25 Eylül Cuma günü yağışların daha dar bir alanda etkili olması bekleniyor. Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Sinop çevresinde sağanak ihtimali devam ederken Türkiye’nin diğer birçok kesiminde daha az bulutlu hava öne çıkacak.
26 Eylül Cumartesi günü Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarındaki yağışlara Artvin’in yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Kırklareli ve Sinop’un iç kesimlerinin eklenmesi bekleniyor.
27 Eylül Pazar günü ise kuzey ve iç kesimlerde parçalı, yer yer çok bulutlu hava tahmin ediliyor. Kars, Ardahan ve Ağrı’nın yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Kırklareli ve Karadeniz’in bazı kesimlerinde sağanak ihtimali bulunuyor. Iğdır için de yağış olasılığı belirtiliyor.
RÜZGÂR, FIRTINA VE DİĞER RİSKLER
Haftanın yağışlı sisteminde kuvvetli yağış görülen alanlarda ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama gibi riskler oluşabilir. Özellikle Marmara ve Batı Karadeniz’de kuvvetli yağış ihtimali nedeniyle günlük meteorolojik uyarıların takip edilmesi gerekiyor.
Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda ise toz taşınımı uyarısı bulunuyor. Toz taşınımının görüş mesafesinde azalma ve hava kalitesinde düşüşe neden olabileceği belirtiliyor.
Kars ve çevre illeri açısından mevcut haftalık görünümde geniş kapsamlı fırtına, kar veya zirai don uyarısı bulunmuyor. Bununla birlikte özellikle yüksek kesimlerde sıcaklıkların hızlı değişebileceği dikkate alınmalı.
HAFTANIN KENT GÜNDEMİ
21-27 Eylül haftasında Kars ve çevre illerinde temel meteorolojik gündem, sıcaklıkların kademeli olarak düşmesi ve hafta sonuna doğru yağış ihtimalinin artması olacak.
Kars, Ağrı ve Ardahan için 27 Eylül Pazar günü sağanak ve gök gürültülü sağanak tahmini bulunması, haftanın son gününü bölge açısından öne çıkarıyor. Artvin’de ise yağışlı hava hafta ortasından itibaren daha uzun süre etkili olabilir. Erzurum’da serinleme öne çıkarken Iğdır’da sıcaklıkların diğer kentlere göre daha yüksek kalması bekleniyor.
Türkiye genelinde ise salı ve çarşamba günleri yağışların genişlemesi, sıcaklıkların özellikle kuzey ve iç kesimlerde gerilemesi haftanın ana başlıklarını oluşturacak. Hafta sonuna doğru yağış alanının daralması beklenirken Kars ve çevre illerindeki tahminlerin yeni verilerle yeniden şekillenmesi mümkün.
Meteorolojik tahminler özellikle beş günden sonraki dönemlerde değişebildiğinden, hafta sonu için verilen yağış ve sıcaklık değerlerinin güncel MGM verileriyle birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.








HABERE YORUM KAT