1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Namık Kemal Üniversitesi’nde Uyuşturucu Ve Uyarıcı Madde Bağımlılığı Paneli Düzenlendi
Barolar ve STK'lar İtiraz Etmişti.. 'Ses ve Görüntü Kaydı' Genelgesi İptal Edildi!

Barolar ve STK'lar İtiraz Etmişti.. 'Ses ve Görüntü Kaydı' Genelgesi İptal Edildi!

Barolar ve STK'lar tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 27.04.2021 tarih ve 2021/19 sayılı, "Ses ve Görüntü Kaydı Alınması" konulu genelgesinin iptali için açılan dava sonuçlandı.

A+A-

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ‘Ses ve Görüntü Kaydı Alınması’ konulu genelgesi Danıştay tarafından iptal edildi.

Kars Barosu ile birçok kurum tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 27.04.2021 tarih ve 2021/19 sayılı, "Ses ve Görüntü Kaydı Alınması" konulu genelgesinin iptali için açılan dava sonuçlandı.

DANIŞTAY 10’UNCU DAİRESİ GENELGEYİ İPTAL ETTİ

Türkiye'de hukuk düzenlemeleri ve idari kararlar sık sık gündeme gelirken, son olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 27.04.2021 tarih ve 2021/19 sayılı genelgesi üzerine önemli bir gelişme yaşandı. Konuyla ilgili olarak Danıştay 10. Dairesi'nin aldığı karar, genelgenin iptal edilmesi oldu.

İlgili genelge, "Ses ve görüntü kaydı alınması" konusunu ele almaktaydı ve uygulanmasıyla ilgili çeşitli tartışmaları beraberinde getirmişti.

KARS BAROSU’DA DAVA AÇMIŞTI

Bu doğrultuda, genelgenin hukuki geçerliliği ve uygulanabilirliği konusunda çeşitli kesimlerden gelen eleştiriler üzerine Kars Barosu adına Avukat Sertaç Çelikkaleli tarafından 2021 yılında dava açılmıştı.

Danıştay 10. Dairesi'nin 27.12.2023 tarihinde aldığı karar, genelgenin iptaline yönelik ve uygulamalardan kaynaklı sorunların giderilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirilirken; kararın gerekçeleri ve etkilerinin ise ilerleyen süreçte daha detaylı bir şekilde ele alınacağı belirtildi.

Kars Barosu'nun açtığı dava sonucunda İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesinin iptal edilmesi, hukukun üstünlüğünü ve bireysel hakları koruma açısından olumlu bir adım olarak değerlendirilebilir. 

Bu gelişmenin Türkiye'deki hukuk düzenlemelerinin ve idari kararların nasıl şekillendiği ve uygulandığı konusunda bir örnek teşkil etmesi anlamında önemli olduğu vurgulandı.

GENELGE / Emniyet Genel Müdürlüğü 27 Nisan 2021'de 2021/19 sayılı genelgeyle emniyet görevlilerine kamusal alanda, "polislerin görevlerini yaparken’ vatandaşlar tarafından ses ve görüntü kaydının alınmasının engellenmesi" emri vemişti. 

Genelgeye karşı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yönelik, çok sayıda baro ve sivil toplum örgütleri tarafından Danıştay'da dava açılmış ve Danıştay 10. Dairesi oybirliğiyle  genelgenin yürütmesini durdurmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.