Zaferin 79’uncu Yıl Dönümü.. Nazilere Karşı Savaşan Kürtler Anıldı!

Zaferin 79’uncu Yıl Dönümü.. Nazilere Karşı Savaşan Kürtler Anıldı!

Sovyet halkının Nazi Almanya'sına karşı Ulusal Savaş'ta kazandığı zaferin 79'uncu yıl dönümü, Rusya genelinde büyük bir coşkuyla kutlandı.

A+A-

İkinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin en kanlı ve yıkıcı çatışmalarından biridir. Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sına karşı verdiği mücadele, dünya tarihinde önemli bir yer tutar.

Sovyet halkının Nazi Almanya'sına karşı Ulusal Savaş'ta kazandığı zaferin 79'uncu yıl dönümü, Rusya genelinde büyük bir coşkuyla kutlandı.

Moskova'da, Nazilere karşı savaşta yer alan Kürt savaşçıları anısına düzenlenen özel bir konser, Sovyetler Birliği'nin kahramanlıklarını ve zaferlerini anmak adına önemli bir etkinlikti.

PolitiKARS'ın Rudaw'dan derlediği bilgilere göre; anma etkinliğinde, Sovyetler Birliği ordusunda Nazilere karşı savaşan Kürt savaşçılarının önemi ve katkıları vurgulandı.

HAFIZA KİTABI

"Hafıza Kitabı" adlı eserin tanıtımı da yapılarak, Nazi ordusuna karşı savaşa katılan 300 Kürt askerin isimleri ve hikâyeleri hakkında bilgiler paylaşıldı.

Sovyetler Birliği ordusunda yer alan 3 Kürt askerin Kahramanlık Madalyası alması, onların gösterdikleri cesaret ve fedakârlığın bir simgesi olarak tarihe geçti.

Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sına karşı verdiği mücadele, sadece bir ulusun değil, birçok farklı etnik kökenden gelen insanların bir araya gelerek ortak bir amaç uğruna savaştığı bir örnektir.

Kürt savaşçıların da bu mücadelede yer almış olması, onların vatanlarına ve özgürlüklerine olan bağlılıklarının bir göstergesidir.

Bu kitap, Kürt tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir çünkü Sovyetler Birliği'nin savaşındaki rolü ve Kürtlerin bu mücadeledeki katkıları belgelenmiştir.

kizil-ordu-sovyet.jpg

NAZİLERE KARŞI SAVAŞAN KÜRTLER

Anma töreninde, Kürt savaşçıların ailelerinin de hazır bulunması, onların fedakârlıklarının ve kahramanlıklarının gelecek nesillere aktarılmasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Sovyetler Birliği kahramanı Semend Siyamendov'un torunu Aza Çaçan “Ailemizin kahramanı, Sovyetlerin kahramanıydı. Kızıl Yıldızın altında aldığı madalya bizim için bir şereftir, onurdur. Benim dedem bir dünya kahramanıdır” şeklinde konuştu.

Kürt asker Celo Acoyev'in kızı Aza Avdali ise duygularını, “Bugün bizim için, ailemiz için, milletimiz için çok önemli. Babamın ilk günden son güne kadar o savaşa katılmasından çok mutluyum. Cesareti ve yiğitliği nedeniyle çok sayıda ödül ve önemli madalyalar almıştır. Berlin'in kontrolü ve savaştaki cesareti nedeniyle kendisine birçok özel madalya verildi. Madalyaları sayısızdır. Biz ailesi olarak onunla her zaman gurur duyuyoruz. Torunlarının çocukları olduğu sürece anısı her zaman kalbimizde yaşayacaktır.” ifade etti.

3 KÜRT ASKER ‘KAHRAMANLIK MADALYASI’ ALDI

"Hafıza Kitabı"nın ortak yazarı Arîna Asilgujina "İkinci Dünya Savaşı'na katılan Sovyet Kürtlerinden üç kişi, Büyük Ulusal Savaş'ın en yüksek ödülü olan Kahramanlık unvanını alarak Altın Madalyaya sahip oldular.. Onlar: Ewez Verdiyev; Bekir Mustafayev ve Semend Siyamendov’du" ifadelerini kullandı.

Kahramanlık nişanesi alan üç Kürt şunlardı: Ermenistan'dan Semend Siyamendov, Azerbaycan'dan Ewez Verdiyev ve Gürcistan'dan Bekir Mustafayev.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI

Dünya tarihinin en büyük trajedilerinden biri olarak kabul edilen ve 57 ülkenin katıldığı İkinci Dünya Savaşı 1939'dan 1945'e kadar sürdü.

İnsanlık tarihinin en kanlı savaşı olarak bilinen savaşta çeşitli tahminlere göre 50 ila 80 milyon insan hayatını kaybetmiş ve dünya harap olmuştur.

Ancak, bu savaşta gösterilen kahramanlıklar ve fedakârlıkların da unutulmaması gerekiyor. Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sına karşı verdiği mücadele, insanlığın ortak bir düşmana karşı birlik içinde hareket etme gücünü ve kararlılığını göstermesi açısından kıymetlidir.

Nazilere karşı savaşta yer alan Kürt savaşçılarının anısının yaşatılması ve onların gösterdikleri cesaretin gelecek kuşaklara aktarılması büyük bir önem taşıdığı kaydedildi.

ZAFER GÜNÜ

Modern tarihin insanlığın karşısına çıkardığı en azılı düşman, Nazi faşizmi, 9 Mayıs 1945'te boyun eğmeyen halklar tarafından yenilgiye uğratıldı.

Dünya'nın dört bir yanında Zafer Günü olarak kutlanan 9 Mayıs, Berlin'deki Reichtag'a yani Alman parlamento binasına orak-çekiçli kızıl bayrağın dikildiği gün.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.