
Türkiye Medyası'nda El Değişimleri.. Müdahale ve Dönüşümün Kısa Tarihi!
Son 20 yılda Türkiye medya sektöründe yaşanan büyük el değiştirmeler, sadece ekonomik değil, siyasal ve toplumsal etkileriyle de dikkat çekti.
Son 20 yılda Türkiye medya sektöründe yaşanan büyük el değiştirmeler, sadece ekonomik değil, siyasal ve toplumsal etkileriyle de dikkat çekti.
Holding satışları, kayyum atamaları ve kapatma kararlarıyla şekillenen bu süreç, medya sahipliğinin nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor.
DOĞAN MEDYA’NIN SATIŞI: 916 MİLYON DOLARLIK DEVİR
2018 yılında Türkiye medya tarihinin en büyük sahiplik değişimi gerçekleşti. Doğan Medya Grubu, bünyesindeki Hürriyet, Posta, Fanatik gazeteleri ile Kanal D ve CNN Türk gibi televizyon kanallarını Demirören Grubu’na sattı. Satış bedeli 916 milyon dolar olarak açıklandı. DHA, YAYSAT ve Doğan Burda Dergi gibi önemli medya varlıkları da bu satışa dahil edildi.
Satış öncesinde Doğan Grubu, vergi borçları nedeniyle ciddi mali sıkıntılar yaşıyordu. 2008’de Petrol Ofisi borcunun yapılandırılması sürecinde kesilen 826 milyon liralık ceza, daha sonra 4,8 milyar liraya kadar yükseldi.
OHAL DÖNEMİNDE MEDYA KAPATMALARI: 204 KURULUŞ FAALİYETTEN MEN EDİLDİ
15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde medya sektöründe geniş çaplı kapatma kararları alındı. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile toplam 204 medya kuruluşu kapatıldı. Bunlar arasında 53 gazete, 37 radyo, 34 televizyon kanalı, 29 yayınevi, 20 dergi ve 6 haber ajansı yer aldı.
Zaman gazetesi, Samanyolu TV, Bugün TV ve Kanaltürk gibi tanınmış yayın organları da bu kapsamda kapatıldı. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, kapatılan kuruluşlardan sadece 25’i hakkında iptal kararı verdi. Geri kalan 179 medya kuruluşunun kapatma kararı ise geçerliliğini korudu.
SABAH-ATV’NİN EL DEĞİŞİMİ: TMSF’DEN ÇALIK HOLDİNG’E SATIŞ
2005 yılında TMSF, Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında yapılan gizli ortaklık belgelerinin ortaya çıkması üzerine Sabah gazetesi ve ATV kanalı ile birlikte Ciner’e ait 63 şirkete el koydu. Bu medya varlıkları, 5 Aralık 2007’de 1,1 milyar dolar karşılığında Çalık Holding’e satıldı. O dönem Çalık Holding’in genel müdürü, dönemin başbakanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’tı.
UZAN GRUBU’NA MÜDAHALE: MEDYA VARLIKLARINA EL KONULDU
2003 yılında ilk büyük medya operasyonu Uzan Grubu’na yönelik gerçekleşti. TMSF, Cem Uzan’ın sahibi olduğu Star gazetesi, Show TV, Show Radyo ve diğer medya varlıklarını devraldı. Star gazetesi daha sonra Ethem Sancak’a devredildi. Sancak, ilerleyen yıllarda AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu’na (MKYK) seçildi. Cem Uzan ise yurtdışına çıkmak zorunda kaldı.
KOZA İPEK MEDYA’YA KAYYUM: CANLI YAYINDA MÜDAHALE
2015 yılında Koza İpek Grubu’na ait Kanaltürk ve Bugün TV’ye “FETÖ bağlantısı” gerekçesiyle kayyum atandı. Türksat, bu kanalların uydu yayınlarını durdurdu. Kayyum sürecinde polis ekipleri televizyon binalarına baskın düzenledi. Kayyumların binaya girişi, canlı yayınla izleyicilere aktarıldı.
ÇUKUROVA GRUBU’NUN MEDYADAN ÇEKİLİŞİ
2013 yılında Çukurova Holding’in elindeki Akşam, Show TV, Skyturk ve diğer medya kuruluşları TMSF tarafından satışa çıkarıldı. Akşam ve Güneş gazeteleri Ethem Sancak’a devredilirken, Show TV Ciner Grubu’na satıldı. Bu satışlarla Çukurova Grubu medya sektöründen tamamen çekilmiş oldu.
CAN HOLDİNG OPERASYONU: 121 ŞİRKETE KAYYUM, MEDYA VARLIKLARINA EL KOYMA
2025 yılında Can Holding bünyesindeki 121 şirkete TMSF tarafından kayyum atandı. Habertürk ve Show TV gibi medya kuruluşları da bu kapsamda devralındı. Holding hakkında “suç örgütü kurmak”, “kaçakçılık”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla operasyon düzenlendi.
HABERE YORUM KAT