1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Özöncel, "Oruç Bağımlılıkla Mücadelede Önemli Bir Fırsattır"
Kurultay Davası Reddedildi.. Mahkeme, 'Husumet Yok, Dava Konusuz Kaldı!'

Kurultay Davası Reddedildi.. Mahkeme, 'Husumet Yok, Dava Konusuz Kaldı!'

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023’teki 38. Olağan Kurultayı ve 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali için açılan dava, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023’teki 38. Olağan Kurultayı ve 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali için açılan dava, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi.

Mahkeme, kararında “aktif husumet yokluğu” ve “konusuzluk” gerekçelerine yer verdi.

CHP'nin 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025'teki 21. Olağanüstü Kurultayı'nın iptal edilmesi talebiyle açılan dava reddedildi.

DURUŞMA YOĞUN KATILIMLA BAŞLADI

PolitiKARS’ın haber sitelerinden derlediği bilgilere göre; Dava, sabah saat 10.00’da Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde başladı. Katılımın yoğun olması nedeniyle duruşma, Dışkapı Adliyesi’ndeki daha büyük bir salona, Z-10 numaralı salona alındı. CHP’yi duruşmada avukatlar Çağlar Çağlayan ve Mehmet Can Keysan temsil ederken, davacı tarafı eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen temsil etti.

TARTIŞMALI İDDİALAR VE SERT SAVUNMALAR

CHP Genel Merkezi’nin avukatı Çağlar Çağlayan, davacıların dilekçesinde yer alan iddiaların “münasebetsiz” olduğunu belirterek, “Bu iddialar dosyayla ilgisizdir, dilekçe geçersiz sayılmalıdır” dedi. Çağlayan, İstanbul delegeleriyle ilgili usulsüzlük iddialarının da mahkemece kabul edilmediğini vurguladı.

Delegelerin avukatı Üregen ise kurultay sürecinde usulsüzlük yapıldığını, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in iş birliğiyle iradenin gasp edildiğini öne sürdü. Üregen, “Delegelere para dağıtıldı, ihale vaadi verildi, seçim meşruiyetini yitirdi” diyerek kurultayın iptalini talep etti.

“LAF OYUNU, ÇARPITMA VE HAMASET VAR”

Avukat Çağlayan, Üregen’in iddialarına karşılık, “Bu beyanlarda sadece laf oyunu ve hamaset var, hukuk yok” diyerek tepki gösterdi. Davacıların taleplerinin yasal sınırları aştığını ve dava açma ehliyetlerinin bulunmadığını savundu. Ayrıca, benzer içerikteki bir davanın daha önce Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildiğini hatırlattı.

MAHKEMEDEN NET KARAR: RED

Tüm beyanların ardından mahkeme kararını açıkladı. 38. Olağan Kurultay’a ilişkin dava, “konusuz kalması” nedeniyle karara bağlanmadı. 21. Olağanüstü Kurultay’ın iptali talebi ise “aktif husumet yokluğu” gerekçesiyle reddedildi.

Davalı avukatlardan Uğur Poyraz’ın, “CHP yargı eliyle pasif hale getirilmeye çalışılıyor” sözleri üzerine mahkeme hakimi, “Bizi töhmet altında bırakıyorsunuz, bunları televizyonlarda söyleyin” diyerek tepki gösterdi.

ADLİYEDE YOĞUN GÜVENLİK

Duruşma öncesinde adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda basın mensubu adliye önünde yerini aldı. Duruşma, kamuoyunun ve medyanın yoğun ilgisine sahne oldu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, kurultayın iptali için ayrı ayrı davalar açmıştı. Bu davalar 14 Şubat’ta birleştirilmiş, süreç boyunca çeşitli erteleme ve belge talepleriyle devam etmişti.

Mahkeme, daha önce de tedbir taleplerini reddetmişti. Son olarak 15 Eylül’de görülen duruşmada, YSK ve CHP Genel Merkezi’nden delege listeleri istenmişti. Ancak tüm bu süreçlerin ardından mahkeme, davayı esastan reddederek noktayı koydu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler