1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ermenistan Parlamentosu'ndan Geçti.. 3 Ağustos 'Êzidî Soykırımı'nı Anma Günü
Ermenistan Parlamentosu'ndan Geçti.. 3 Ağustos 'Êzidî Soykırımı'nı Anma Günü

Ermenistan Parlamentosu'ndan Geçti.. 3 Ağustos 'Êzidî Soykırımı'nı Anma Günü

Ermenistan Parlamentosu, 3 Ağustos’un “Êzidî Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan edilmesi tasarısını kabul etti.

A+A-

Ermenistan Parlamentosu, 3 Ağustos’un “Êzidî Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan edilmesi tasarısını kabul etti.

Ermenistan Parlamentosu önceki gün yaptığı oylamayla 3 Ağustos'un Êzidî Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü olarak belirlenmesine karar verdi.

PolitiKARS'ın haber sitelerinden derlediği bilgilere göre, “Ermenistan Cumhuriyeti Bayram ve Anma Günleri” Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı 88 lehte oy alarak oybirliğiyle kabul edildi.

Tasarı, iktidardaki “Sivil Sözleşme” Partisi’nden Êzidî milletvekili Rustam Bakoyan tarafından sunuldu.

Bakoyan, Êzidî halkına karşı işlenen soykırımın anılmasının gerekliliğine ve bu insani felaketin, toplumun geniş kitlelerine tanıtmanın önemine vurgu yaptı.

Milletvekili, son zamanlarda Êzidî halkına karşı işlenen soykırımın tanınma sürecinin yeni bir ivme kazandığını belirtti. 10’dan fazla ülke ve çeşitli uluslararası yapılar ile BM Güvenlik Konseyi, Êzidî soykırımını tanıdı.

Ermenistan Parlamentosu, 2014 yılında IŞİD ve bazı örgütler tarafından Êzidîlere karşı işlenen suçları “soykırım” olarak niteleyen tasarıyı daha önce kabul etmişti.

“ERMENİSTAN DIŞ POLİTİKASININ ÖNCELİKLERİNDEN”

Ermenistan Cumhuriyeti, soykırımların önlenmesi ve kınanması sürecinde benimsediği politika ve önceliğe bağlı kalarak, 2014 yılında Birleşmiş Milletler'in (BM) yüksek kürsüsünden Irak'ta Êzidîlere yönelik soykırımı kınadı.

Irak'taki Êzidî Soykırımı 2015 yılında Ermeni Ulusal Meclisi grupları tarafından, 2018 yılında ise Ulusal Meclis tarafından kınandı.

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Paruyr Hovhannisyan, tasarıyla ilgili olarak "Soykırımın ve insanlığa karşı suçların önlenmesi, Ermenistan'ın dış politikasının önceliklerinden biridir," diyerek Ermenistan'ın söz konusu suçların önlenmesi ve kınanmasına yönelik tedbir alma süreçlerini aktif bir şekilde desteklediklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

IŞİD’ın Irak'taki Êzidîler'e yönelik 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirdiği soykırım, Êzidîlerin deyimiyle 73. Ferman olarak kabul ediliyor.

Saldırılarda çoğu Şengal'de olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişi öldürüldü, büyük bir bölümü çocuk ve kadın olmak üzere 10 bine yakın kişi esir alındı.  

Êzidî Kürtleri Kurtarma Ofisi verilerine göre, 1500 Êzidî Kürt doğrudan kurşuna dizilerek öldürüldü. Hâlâ yaklaşık 2 bin 700 kişiden haber alınamıyor.

PKK ve Şengal Direniş Birlikleri 13 Ekim 2015'te Şengal'i IŞİD'den geri aldı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) 2019'da, 3 Ağustos'u "Êzidî Soykırım Günü" ilân etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.