1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tekirdağ'da Sağanak Yağış
Hizbullah Davasında Tutuklu KALMADI

Hizbullah Davasında Tutuklu KALMADI

Hizbullah davasının ilk duruşmasında, tutuklu yargılanan altı sanık da tahliye edildi.

A+A-

Hizbullah davasının ilk duruşmasında, tutuklu yargılanan altı sanık da tahliye edildi. Ocak ayında tahliye edilenler imza vermediği için haklarında tutuklama kararı çıkmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Hizbullah davasının ilk duruşmasında, Hacı İnan ile örgütün Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen Mehmet Bahattin Temel'in de aralarında bulunduğu altı sanık tahliye edildi, davada tutuklu sanık kalmadı.

Anayasal düzeni şiddet kullanarak değiştirmeye çalışmakla suçlanan İnan, dünkü (17 Ekim) duruşmada yaptığı savunmasında, 12 yıldır kaldığı cezaevinde "şiddet kullanarak Anayasal düzeni değiştiremeyeceğini" ileri sürdü.

İnan, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 1980 öncesi beraber çalıştık. Kendisi dindar, ben ona karşı niye terör uygulayayım? Referandumda 'evet' oyu kullandım. Bu topraklarda Müslüman halka baskı vardı. Yavaş yavaş bu durum değişiyor. Halk sabretti, karşılığını alıyor. Baskılar kalkıyor niye yerin altına ineyim?" diye konuştu.

İddianamede, yakalandığında evinde silah ele geçirildiğinin belirtildiğini ifade eden İnan, bunun yalan olduğunu öne sürdü. Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmediler. Duruşmada söz alan tutuklu sanık avukatları da müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Duruşmaya verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suç vasfının değişme ihtimalini göz önüne alarak tutuklu sanıklar Temel, Fikret Gültekin, Sait Şahin, Mehmet Şefik Temel'i oy çokluğuyla, İnan ve Mehmet Eşin'i ise oybirliği ile tahliyesine karar verdi. Davada tutuklu sanık kalmadı.

İlk tahliye edilenler kaçmıştı

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 102'inci maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından Hizbullah'ın aralarında üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 12 kişi, Diyarbakır ve Batman'da tutuklu bulundukları cezaevlerinden 4 Ocak'ta denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakılmıştı.

Hizbullah'ın üst düzey yöneticileri Cemal Tutar, Edip Gümüş ile Abdulkerim Kaya, Fuat Balca, Şeyhmus Kınay ve Mustafa İpek tahliye olurken Diyarbakır'da M.Emin Varol, Kemal Gülşen, Sinan Yakut, Muhmut Demir, Lütfü Sertkaya ve Bilal Taş da Batman'da ikamet göstermişti.

Ancak Diyarbakır'da ikamet gösteren sanıklar, adres gösterdikleri yerlerin polis merkezlerine imza vermedi. Batman'da ikamet gösterenler de polis merkezlerine gitmedi.

Hizbullahçıların imza vermeye gitmemesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, durumu Yargıtay'a bildirdi. Yargıtay 9. Dairesi, imza vermeyen tüm sanıkların tutuklanmasına karar verdi.

Diyarbakır ve Batman Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Hizbullahçıların gösterdiği adresler ve bulanabilecekleri yerlere operasyonlar düzenledi. Ancak Hizbullahçılar bulunamadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.