1. HABERLER

  2. Van VATSO Heyeti Erivan'dan DÖNDÜ
Van VATSO Heyeti Erivan'dan DÖNDÜ

Van VATSO Heyeti Erivan'dan DÖNDÜ

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Kandaşoğlu, 'Halklar arasında bir sorun olmadığına şahit olduk, bu ilişkilerin devam etmesini istiyoruz' dedi.

A+A-
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Kandaşoğlu, 'Halklar arasında bir sorun olmadığına şahit olduk, bu ilişkilerin devam etmesini istiyoruz' dedi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, ticaretle başlayan işbirliği ve diyalogların diğer alanlarda da önemli kazanımlar sağlayacağını belirterek, "Halklar arasında bir sorun olmadığına şahit olduk, bu ilişkilerin devam etmesini istiyoruz" dedi.
Ermenistan Seyehat Acenteleri Birliği davetlisi olarak 14-15 Mayıs'ta Erivan'da yapılan Uluslar arası Turizm Fuarı'na katılan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, yapılan geziyi değerlendirdi.
VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 38 kişiden oluşan iş adamı grubu ile Ermenistan ziyaretinin başta ülkemiz ve ilimiz adına önemli bir kazanım olduğunu belirterek, "Aynı coğrafyada birbirine benzer yaşamları olan Ermenilerin ve Türklerin yıllardır işbirliği ve diyalog eksikliğinden kaynaklanan sorunlar yaşadığını gördük. Ancak bizlere gösterilen ilgi ve alaka aslında bugüne kadar boşuna böylesi bir durum yaşandığını işaret etmiştir. Katıldığımız fuarda Van standına gösterilen ilgi, bizleri çok mutlu etti. Ayrıca Ermeni halkı da Van'a ve Türkiye'ye özel ilgi gösterdi. Bize gösterilen ilgi ve alakadan dolayı Ermenistan Odalar Birliği Başkanı'na, Erivan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı'na, Ermenistan Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı'na heyetimiz adına teşekkür ederim" ifadesini kullandı.
Zahir Kandaşoğlu, Ermenistan Odalar Birliği ve Erivan Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği protokolü imzaladıklarını belirterek, "Yaptığımız gezi siyasetten uzak bir durum olarak kabul edilmelidir. Bizler tüccarlar olarak Ermenistan'la ekonomik işbirliği görüşmeleri yaptık. Bizler ticari alanlarımızı geliştirme gayretindeyiz. Bununla beraber ziyaretimde yeni pazarlar oluşturma düşüncesindeyiz. Görüşmelerimizden de önemli kazanımlar elde ettik. Çünkü her iki ülke tüccarları ve sanayicileri işbirliği geliştirme gayretindeler. Bizler sınır kapılarının açılmasını ve dinin, dilin, ırkın önemli olmadığı ticaretimizi yapmak istiyoruz. Ticaretle başlayan işbirliği ve diyaloglarımız diğer alanlarda da önemli kazanımlar sağlayacaktır. Halklar arasında bir sorun olmadığına şahit olduk. Bu ilişkilerin devam etmesini istiyoruz. Burada artık iş siyasilere düşmektedir. Siyasetçilerin alacağı kararların bizlere yol gösterici, işbirliğimizin devamı yönünde olmasını diliyoruz" dedi.
Kandaşoğlu, çok zorlu yolculuklar sonucu Ermenistan'a gidip geldiklerini de söyleyerek, "Aslında Ermenistan'la kapımız olan Alican Sınır Kapısı'nın açılması durumunda Erivan-Van arası karayolu ile 5 saat sürmektedir. Ancak biz Gürcistan üzeri gitmek zorunda kaldık. Bu yolculuk 20 saat sürdü. Bu durum ilişkilerin gelişmesine sekte vurmaktadır. Komşularımızla sıfır problem politikası yürüten hükümetimizden çok acilen Ermenistan ile aramızdaki kapıların açılmasını istiyoruz" dedi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Erivan Ticaret ve Sanayi Odası arasında ticari ilişkilerin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesi çalışmaları kapsamında ekonomik, ticari ve yatırım işbirliği protokolü yapıldı. Prnotokol metninde ise şu ifadelere yer verildi: "Odalar, ticari ürünler ve endüstriyel süreçler konusunda özellikle Türk ve Ermeni kuruluşları arasındaki işbirliğini artıracak ekonomik ve ticari konularda mümkün olduğunca bilgi alışverişinde bulunacaktır; staj, finansman kaynakları, ortak girişimler ve olası lisanslama. Bu bilgi alışverişi ilke olarak ücretsiz olacaktır. Odalar, Ermeni ve Türk işletmelerinin iş çıkarları konusundaki üyelerine sırasıyla, kendi dergi ve diğer yayın yoluyla bilgi vereceklerdir. Odalar, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yatırım faaliyetlerinde ticaret teşviki için elverişli bir ortam oluşturabilecekler ve bununla ilgili bilgi alışverişinde bulunacaklar. Odalar her iki tarafın, faaliyetlerini destekleyecek ve sırasıyla Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti içinde seçkin akademisyenler ve profesyonellerden bilgi alışverişi, seminerler, fuarlar ve sergiler organize edeceklerdir. Taraflar, diğer taraf ülkelere aktif ziyaretlerin koordinasyonu için yardımcı olacaklar ve resmi heyetler gönderebileceklerdir. Protokol iki yıl süreyle geçerlidir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.