1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bir Hafta Mahsur Kaldığı Açık Denizde Martı Ve Kaplumbağa Yiyerek Hayata Tutundu
Mısır'da 'Cuma Gazabı' AYAKLANMASI

Mısır'da 'Cuma Gazabı' AYAKLANMASI

Mısır halkı 'cuma gazabı' parolasıyla ayaklandı. Ülkede cep telefonu ve internet erişimi engellendi. Muhalif El Baradei ev hapsine alındı. Gece yarısı Devlet Başkanı Mübarek pes etti.

A+A-
Mısır halkı 'cuma gazabı' parolasıyla ayaklandı. Ülkede cep telefonu ve internet erişimi engellendi. Muhalif El Baradei ev hapsine alındı. Gece yarısı Devlet Başkanı Mübarek pes etti.

Mısır’da gençler öncülüğünde gıda fiyatlarının yüksekliği, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı tepkilerle başlayan ve 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimine karşı protestolara dönüşen, dördüncü gününde halkın istediği oldu. Mısır'da, 'Cuma ayaklanması'nda 24 kişi öldü. Sokağa çıkma yasağını halk dinlemedi, tanklar ateş açmadı. Hükümet istifa ederken Devlet Başkanı Mübarek reform sözü verdi.
BARADEİ EV HAPSİNDE
Mısır'da olaylar cuma namazının ardından başladı. Protestocular sokaklara çıkarken gözleri muhalif El Baradei'daydı. Ajans, görgü tanıklarına dayanarak, reform yanlısı muhalif lider olarak sahneye çıkan ve yandaşlarıyla ilk kez bugün gösterilere katılan Muhammed El Baradei’nin daha önceki saatlerde patlak veren çatışmaların ardından barışçı yürüyüş düzenlediğini ve bazı göstericilerin polisle tokalaştığını bildirdiğini duyurdu. Ancak daha sonra El Baradei’nin nerede olduğu ve durumu hakkında çelişkili haberler gelmeye başladı AP ajansı, El Baradei’nin ev hapsinde olduğunu, polisin başkent Kahire’deki evinin önüne konuşlandığı Baradei’ye evinden çıkamayacağını söylediğini haber verdi.
Daha önceki haberlerde El Baradei’nin Kahire’de cuma namazını kıldığı caminin dışında toplanan protestocuya polisin müdahale ettiği, gösterilere katılan Baradei’nin polisin tazyikli su müdahalesine maruz kaldığı duyurulmuştu.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Onbinlerce kişinin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e karşı gösteri yaptığı Mısır’ın başkenti Kahire ile İskenderiye ve Süveyş’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Devlet televizyonu, ordunun 18.00 ila 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu.  Ordunun bu kararı, kamu mallarıyla özel malları korumak ve yağmalamaları önlemek için aldığı belirtildi.  Kararın, Başkomutan olarak Cumhurbaşkanı Mübarek tarafından alındığı kaydedildi.
GÖSTERİCİLER YASAĞA UYMADI
Mısır’da gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerden Süveyş’in sokaklarına tanklar yerleştirildi. Protestocular tanklara tırmanmaya çalışırken, askerler de insanları bu araçlardan uzak tutmaya çalıştı.. Başkent Kahire’nin merkezinde protestocular, kendilerine katılması için askerler lehine sloganlar attı.
DEVLET TELEVİZYONUNU ELE GEÇİRDİLER
Binlerce protestocu, başkent Kahire’de TV binası ile Dışişleri Bakanlığı binasına girmeye çalıştı. Göstericiler, Enformasyon Bakanlığı kompleksi içinde bulunan devlet televizyonu binasını bir ara ele geçirdi.
İktidar partisinin genel merkez binalarına giren protestocular, büyük bir yangının başladığı genel merkezden televizyon ve diğer elektronik eşyaları yağmaladı.
ORDU BİNAYI GERİ ALDI
Ordu birlikleri, daha sonra devlet televizyonunun da içinde bulunduğu Enformasyon Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının kontrolünü yeniden sağladı.Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, askerler bu bakanlıkları yeniden ele geçirirken, şiddet olayı meydana gelmedi.Askeri birlikler, adalet, sanayi ve ticaret bakanlığı ve diğer birçok bakanlığın önünde askeri araçlarla barikat kurdu. Ordu birlikleri Kahire’deki tüm hassas noktaları kontrol altına aldı. Tanklar sokaklarda gezdi.
ORDUYA DESTEK ÇAĞRILARI-
Bu arada Kahire’deki protestocuların ordudan yardım istediği haberleri geldi.  Göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle müdahale eden polisin şiddetinden şikayetçi olan protestocuların "Ordu nerede? Gelin, polis bize neler yapıyor görün. Orduyu istiyoruz" şeklinde sloganlar attıkları kaydedildi.
DÜNYA TİCARET MERKEZİ VE OTELİ ATEŞE VERİLDİ
Bu arada, göstericiler, Nil Nehri kenarındaki Dünya Ticaret Merkezi ve otelini ateşe verdiler.
GÖSTERİCİLER, MÜZELERİ YAĞMACILARDAN KORUDU
Göstericiler, uygarlık tarihi açısından oldukça önemli eserlerin bulunduğu, eski Mısır’a ait mumyaların ve değerli eserlerin de yer aldığı müzeleri yağmacılardan koruyor.
Göstericiler Kahire’deki 4 müzenin etrafında, yağmacılara karşı insan zinciri oluşturdu. Ordu birlikleri hükümet binalarını kontrol altına almaya çalışırken, müzelerin güvenliğini planlarına dahil etmedi.
Görgü tanıklarının ifadelerine göre eski Mısır uygarlığına ait eserlerin bulunduğu Kahire Müzesi, Kahire İslam Eserleri Müzesi ve diğer iki müze, sivillerce korunuyor.
İSKENDERİYE'DE VALİLİK BİNASI ATEŞE VERİLDİ
İskenderiye kentinde göstericilerin valilik binasını ateşe verdiği bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri göstericilerin valilik binasını ateşe verdiğini belirtirken, El Cezire televizyonu haberinde güvenlik araçlarının da ateşe verildiğini ve göstericilerin bazı polisleri etkisiz hale getirerek cop kullandığını duyurdu.
HALKIN İSTEDİĞİ OLDU
Bu olayların ardından Mübarek, gece yarısı 'reform' sözü verdi, hükümeti istifa ettirdi.Çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayların ardından dün geceyarısı konuşan Mübarek, hükümeti görevden aldı, ama koltuğundan ayrılmadı. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, günlerdir süren şiddet içerikli protestolara rağmen görevinden ayrılmayı reddetti. Bununla birlikte halkın şikayetlerini anlayışla karşıladığını vurgulayan Mübarek, “Her zaman fakirlerin yanında oldum. Ekonomik reformlara devam edeceğiz. Eğitim ve sosyal hizmetleri” geliştireceğiz şeklinde konuştu. Halkın tepkisine karşılık olarak hükümeti lav ettiğini duyuran Mübarek, “Yarından itibaren yeni bir hükümet kurmaya başlıyorum” dedi. Geniş katılımlı sokak gösterilerinin yapılabiliyor olmasının, Mısır’da ifade özgürlüğünün olduğunu kanıtladığını savunan Mübarek, “Demokratik reformlara yenilerini ekleyeceğiz. İfade özgürlüğünü de geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalara ilişkin olarak, özgürlükler ile kaos arasında ince bir çizgi olduğunu anımsatan Mısır lideri, “Masum kurbanlar ve hem vatandaşlar hem de polis memurları arasında zayiat olmasından üzüntü duyuyorum” diye konuştu.
NE İSTİYORLAR?
Mısır’daki bu muhalefet hareketleri kimler ve talepleri neler? İşte bu soruya yanıt şöyle...
6 NİSAN HAREKETİ:
Gençlerin oluşturduğu bu muhalefet birliği, salı günü yapılan gösterilerin ardındaki ana gücü oluşturuyor. Hareketin üyeleri, demokrasi yanlısı gösterileri tertip etmede Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini yaygın olarak kullandı. İnternet sitesinde taleplerinin listesini yayımlayan hareket, İçişleri Bakanının görevden ayrılmasını, olağanüstü hal yasasının kaldırılmasını ve asgari ücretin yükseltilmesini istiyor. 6 Nisan Hareketi, Mısır halkından talepler karşılanana kadar sokaklarda gösterilere devam etmesini talep ediyor.
6 Nisan, 2008’de kuzeydeki sanayi bölgesi Kübra Mahallesi’nde işçileri desteklemek için bir Facebook grubu olarak ortaya çıktı ve o yılın 6 Nisanında genel grev çağrısında bulundu.
Hareketin üyelerinin çoğunu eğitimli gençler oluşturuyor.
MİLLİ DEĞİŞİM BİRLİĞİ (MDB):
Muhalefet gruplarının şemsiye örgütü niteliğindeki MDB, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun eski başkanı Muhammed El Baradei tarafından, uzun yıllar sonra ülkesine dönüşünde kuruldu. Baradei, son gösterilere katılmasa da Twitter’de "baskı ve yolsuzluğa karşı barışçıl gösterileri desteklediğini" yazdı. MDB, salı günü yayımladığı bir bildiride, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in altıncı dönem aday olmaması çağrısında bulunurken, iktidarın Mübarek’in oğlu Cemal’in eline geçmesine karşı olduğunu belirtti. MDB ayrıca, yeni seçilen meclisin feshedilmesini istedi. Liberal siyasi partiler olan Yarın Partisi ve Demokratik Cephe’nin liderleri, Müslüman Kardeşler’le MDB’de temsil ediliyor. MDB’de, önde gelen entelektüeller ve kıdemli eylemciler, Mısır Demokratik Değişim Hareketi’nin üyeleri de yer alıyor. MDB de 6 Nisan gibi olağanüstü halin sona ermesini istiyor ve demokratik ve anayasal reformların yapılmasını talep ediyor. Programını desteklemek için bir milyon imza çağrısında bulunan MDB"nin çabaları, Müslüman Kardeşlerin aktif katılımıyla destek buldu. Ancak Müslüman Kardeşler geçen seneki genel seçim boykotuna katılmayınca hareketteki bölünmeler arttı.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER:
Ülkenin en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, yönetim tarafından ayaklanmaya sebep olmakla suçlansa da örgüt şimdiye kadarki protestolarda önemli rol oynamadı.
Resmi olarak yasaklı olmasına karşın örgüt, ülkenin en büyük ve en organize muhalefet hareketi. Geçen seneye kadar, bağımsız adaylar olarak seçimlere katılan Müslüman Kardeşler’in üyeleri, önceki mecliste sandalyelerin beşte birini elde etmişti. Ancak ilk turda seçim hilesi yapıldığı gerekçesiyle ikinci tura katılmayan örgüt 2010 seçimlerinde meclisteki temsilcilerini kaybetti. Kardeşler, geçmişte büyük kalabalıkları sokaklara dökebiliyordu ancak çoğu zaman doğrudan hükümeti hedef almaktan kaçındı. Örgüt, İsrail’in Gazze’ye saldırısına karşı ve ABD’nin Irak’ı işgaline karşı büyük gösteriler düzenlemişti.
VAFD PARTİSİ:
Daha önce mecliste muhalefet olarak yer alsa da bu partinin geniş halk desteği bulunmuyor. Parti geçen genel seçimlerin ikinci turunu hile yapıldığı gerekçesiyle boykot etti. Parti başkanı El Seyid El Bedevi ve partisi, hükümete çok yakın olmakla eleştiriliyor. El Bedevi, salı günkü gösterilere katılmasa da örgütün genç üyelerinin isterlerse katılabileceğini bildirdi. Bedevi, bir Arap uydu televizyonunda meclisin feshedilmesi, yeni bir milli birlik hükümetinin kurulması ve nispi temsil sistemine dayanan yeni seçimlerin yapılmasını istedi.
YARIN PARTİSİ:
Liberal çizgideki Yarın (El Gad) partisinin kurucusu Eymen Nur, gösterilere katılsa da geniş bir siyasi desteğe sahip değil. Önceki devlet başkanlığı seçimlerinde Mübarek’ten sonra ikinci gelen Nur, sahtecilik suçlamasıyla 3 yıl hapis yattı. Eymen Nur parmaklıklar ardındayken, partisi hükümetin destekçilerince ele geçirildi. 2009 Şubatında serbest bırakılmasından beri Nur, hükümet karşıtı gösterilerde düzenli olarak yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.