Hopada Fiziki ve Psikolojik İŞKENCE

Hopa'da Fiziki ve Psikolojik İŞKENCE

Hopa'da emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun öldürülmesinin ardından, ilçede gerilim sürüyor.

A+A-

Hopa'da emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun öldürülmesinin ardından, ilçede gerilim sürüyor. Avukat Gülşen Uzuner, polisin müvekkillerini kendileriyle görüştürmediğini ve şiddet yoluyla ifade aldığını, bir kişinin de kaburgalarının polis tarafından kırıldığını söyledi.

Hopa'da yaşanan olayların ardından ilçeye giden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Sekreteri Avukat Gülşen Uzuner, gözaltında bulunan kişilerin sağlık durumunun iyi olmadığını söyledi.

"Polis bir kişinin kaburgalarını kırdı"

bianet'e yaptığı açıklamada İbrahim Aksu adlı vatandaşın polis dayağı sonrası kaburgalarının kırıldığını ifade eden Gülşen Uzuner, gözaltında bulunan diğer kişilerinde polis tarafından ciddi şekilde darp edildiğini söyledi.

İbrahim Aksu'nun kaburgalarının hastaneden adli tıp raporu almaya götürülürken polislerin uyguladığı şiddet sonucu kırıldığını ifade eden Uzuner, Aksu'nun Hopa Devlet Hastanesi'nden Trabzon'a sevk edildiğini söyledi.

"İşkenceyle ifade alıyorlar"

Dün akşamdan itibaren kendilerinin müvekkilleriyle görüşmelerine engel olunduğuna dikkat çeken Avukat Gülşen Uzuner, her avukatın sadece bir müvekkille görüşmesine izin verildiğini söyledi.

Uzuner, sözlerine şöyle devam etti:

* Polisler her avukatın sadece bir kişiyle görüşmesine izin verileceğini açıkladılar. Biz bu uygulamaya itiraz ettik.

* Biz burada üç, dört avukatız. Oysa gözaltına alınan kişi sayısı 30 civarı.

* Biz olmadan hukuka aykırı şekilde ifade almaya çalışıyorlar. Bu sırada hem fiziki, hem psikolojik işkence uyguluyorlar.

* Bizle görüşmeleri engelleniyor ve bu sırada şiddet uygulanarak saçma sapan suçlamaları kabul etmeleri isteniyor. Müvekkillerimiz arasında, kafası yarılan, kaşı, gözü patlayanlar var.

* Şimdi gözaltı için cumartesiye kadar ek süre aldılar. Cumartesiden sonra müvekkillerimizin Erzurum'a götürüleceklerini ve savcılık ifadelerinin orada alınacağını tahmin ediyoruz. Çünkü olayla Erzurum Özel Yetkili Başsavcılığı ilgileniyor.

"Hopa sıkıntılı, gözaltılar devam ediyor"

* Burası ciddi anlamda sıkıntılı. Bir nevi olağanüstü hal olduğunu söyleyebiliriz. Terörle mücadele şubelerinde yaşamadıklarımızı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve karakollarda yaşıyoruz.

* Çevre illerden getirilen çok sayıda çevik kuvvet ve özel tim polisi var. Polisler, polis şiddetinin kaydedildiği kameralara doğrudan el koyuyor.

* Ayrıca köyler üzerinde ciddi baskı var. Sokaklarda polis görebiliyorsunuz sadece. Biz buraya gelmeden önce bu kadar kötü bir manzarayla karşılaşacağımızı tahmin etmiyorduk.

* Emniyet, gözaltında 26 kişi olduğunu söylüyor. Ancak biz bu rakama inanmıyoruz. Çünkü operasyonlar devam ediyor ve insanlar hala gözaltına alınıyorlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.