1. HABERLER

  2. EĞİTİM | BİLİŞİM | TEKNOLOJİ

  3. YÖK Kürtçe Eğitime Onay VERDİ
YÖK Kürtçe Eğitime Onay VERDİ

YÖK Kürtçe Eğitime Onay VERDİ

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne YÖK ek kontenjanla 20 öğrencisi alınmasına izin verdi.

A+A-

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne YÖK ek kontenjanla 20 öğrencisi alınmasına izin verdi. Bölüm dünyadaki ilk dört yıllık Kürtçe program olma özelliği taşıyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, YÖK tarafından onaylanan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ilgili yaptığı açıklamada bölümün sadece Türkiye'de değil dünyada bir ilk olduğunu ifade etti.

"Dünyanın hiçbir yerinde bu alanda dört yıllık lisans eğitimi veren bir eğitim kurumu yok. Hem Kürt halkı, hem üniversite hem de enstitü olarak büyük bir sevinç içerisindeyiz" diyen Yıldırım, verilen kararın ana dilde eğitime giden yolun bir basamağı olarak gördüklerini belirtti.

Yıldırım bölümle ilgili şu bilgileri verdi:

* Bizim en büyük temennimiz bunun önündeki yasal engellerin kaldırılması, mevzuatta bir takım değişikliklerin yapılarak bu dilin ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde de yer almasıdır. Kürt Dili ve Edebiyatı olarak 4 yıllık lisans bölümü açılmadan önce Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans düzeyinde eğitim veriyorduk.

* YÖK'ün daha önce enstitü adının Yaşayan Diller olarak verilmesi Kürt kamuoyunda soğuk karşılanmıştı. Ama biz bu isme takılmadan içeriğini doldurmaya gayret ederek büyük bir mesafe aldık. Geçen yıl ve bu yıl aldığımız yüksek lisans öğrencileri bunun kanıtıdır. Bizim asıl bayramımız dört yıllık lisans bölümünün açılmasıdır.

* Sebep olanlara başta Kürt halkına, bu kararın önünü açan iktidara, resmi kurumlara ve bu kararı onaylayanlara teşekkür ediyorum. Biz bu bölüme mutlaka öğrenci alarak liseyi bitiren gençlerimizin LYS sınavına girip burada okumalarını ve birer Kürt Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak mezun olsunlar istiyoruz.

* Bölümün açılması ile bizim üzerimizden bir karşı propaganda da yapılabilir. Ama eminim ki bunlarda göreceklerdir ki bunun halkın birlik beraberliğine, ülkenin bütünlüğüne, üniter yapıya falan olumsuz bir etkisi olmayacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.