Çalınan MERNİS Bilgileri... 85 Milyon Kişisel Veri Satılık!

Çalınan MERNİS Bilgileri... 85 Milyon Kişisel Veri Satılık!

Kişisel verilerin satıldığı bir sitede 150 lira karşılığında 85 milyonun bilgilerine ulaşılabildiği ortaya çıktı. 

A+A-

Kişisel verilerin satıldığı bir sitede 150 lira karşılığında 85 milyonun bilgilerine ulaşılabildiği ortaya çıktı. 

Sitede İçişleri Bakanlığı’nın MERNİS uygulamasından da veri sızdırıldığı belirtildi.

Kimlik bilgileri, ev adresleri, telefon numaraları, sağlık bilgileri gibi verilerin sızdırılarak internette para karşılığı satılması tartışma konusu olmaya devam ediyor.

T24'ten Cengiz Anıl Bölükbaşı'nın haberine göre, Türkiye'deki herkesin nüfus bilgilerine 150 lira karşılığında ulaşılabiliyor.

Kişisel bilgileri satan kişiler, paneldeki bilgilerin daha önce sızdırılan veriler olmadığını ve sürekli güncel bilgilerin geldiğini ifade etti. Satıcı, daha önce panelin kapatıldığını ve 2 gün önce yeni panel kurduklarını söyledi. Satıcı bu durumdan ötürü panelin bazı bölümlerinde dönem dönem bakım yapıldığını ve güncel verilerin eklendiğini vurguladı.

TÜM KİŞİSEL BİLGİLER SATILIK!

Haberin ilgili bölümü şöyle:

"Paneli doğrulama adına satıcı, sistem içerisinden sorguladığı kişilerin kişisel verilerinin görüntülerini attı. Görüntülerin geçmiş döneme ait olabileceğini belirterek, güvenirliliğini test etmek istediğimizi söyledik. Bunun üzerine kendi ismimi vererek ikametgâh bilgilerimi istedim. Bunun üzerine satıcı yaklaşık 2 ay önce değiştirdiğim güncel ikametgâh bilgilerimin görüntüsünü attı. Yakın çevreden birkaç kişinin sorgularını yaptığımızda da doğru sonuçlara ulaştık.

Görüntülerin yollanmasının ardından satıcıya panele üyelik işlemlerini sorduk. Satıcı, panele üyeliğin haftalık 150 TL, aylık 280 TL, yıllık 450 TL, sınırsız kullanımın da 750 TL olduğunu söyledi. Haftalık paket almak istediğimi belirtmemizin ardından attığı hesap numarasına paranın yollanmasını istedi. 

Parayı hesaba gönderdikten sonra satıcı bir link atarak açılan sayfada hesap oluşturmamız gerektiğini söyledi. Açılan sayfada hesap oluşturduktan sonra hangi mail adresini kullandığımızı ilettik. Satıcı, gönderdiğimiz paranın hesaba gittiğinin bildirimi geldikten sonra yöneticinin onayıyla birlikte siteye girebileceğimizi dile getirdi. Yaklaşık 1 saatlik bekleyişin ardından satıcı, "Paneli kullanabilirsiniz" diyerek mesaj attı. 

Girdiğimiz panelde birçok başlık mevcut. Kişisel verilerin yayımlandığı bu panelde, İçişleri Bakanlığı’nın Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’ndeki (MERNİS) ad-soyad, T.C. kimlik numarası, aile, soy, adres, hastane bilgileri ile cep telefonu numaraları bilgileri, "MERNİS 2024" isimli sekmede bir aramayla bulunabiliyor. 

Bununla birlikte panelde; medeni haliniz, üzerinize olan tapular, nerede çalıştığınız, mesleğinizin ne olduğu, üzerinize kayıtlı olan araçlar ve plakaları, okul ve üniversite bilgileri ve IBAN'ınıza ulaşılabiliyor. 

Panelde ayrıca, hastane randevularınız ve reçete edilen ilaç bilgileri de yer alıyor. Bilgilerin güncel bilgi olup olmadığını kontrol etmek için yakın 
zamanda hastaneye giden bir arkadaşımızı arattık. Şubat ayında hastaneye giden arkadaşımızın hem randevu bilgileri hem de kullandığı ilaçlar saniyeler içerisinde karşımıza çıktı."
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.