1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars’ta 147 Konut Satış Sonucu El Değiştirdi
Türkiye Azerbaycan Gürcistan FORUMU

Türkiye Azerbaycan Gürcistan FORUMU

Türkiye Azerbaycan Gürcistan 'İş Forumu' Tiflis'ten sonra Kars'ta yapıldı.

A+A-

‘Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Formu’ ile ekonomi bakanları, 3 ülkenin iş adamlarını Tiflis’ten sonra Kars’ta bir araya getirdi.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve DEİK organizasyonunda birincisi 15 Şubat’ta Tiflis'te gerçekleştirilen ‘Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu'nun’ ikincisi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia ve Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ve iş adamlarının katılımıyla Kars'ta gerçekleştirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) konferans salonunda gerçekleşen toplantıya gelen bakanlar birer konuşma yaptı. Bakan Çağlayan, üç komşu ülkenin ekonomisinin geliştirilmesi için başlatılan forumun ikincisinin ev sahipliğini yapmaktan dolayı mutlu olduğunu, Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu'nu "Üç Deniz Projesi" olarak gördüğünü, böylelikle Hazar Denizi, Karadeniz ve Akdeniz'i birleştirerek tüm dünyaya açılacaklarını söyledi.

Forumun ikincisinin Kars'ta yapılıyor olmasının tesadüf olmadığına değinen Çağlayan, Kars'ın, yüz yılın projesi Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin uygulandığı ve tarihi ipek yolunun en uğrak noktalarından biri olduğunu ifade etti.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesinin sadece üç ülkeyi bağlamakla kalmayıp, kıtaları ve dünyayı birbirine bağlayacağını vurgulayan Çağlayan, "Üç ülkenin bir çok ortak noktası var. Dünyanın ciddi bir darboğazdan geçtiği bir ortamda şükürler olsun ki Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan, büyümede dünya rekorları kırıyor. Azerbaycan'ın elde ettiği başarılar için başta sayın cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i, Gürcistan için de sayın Saakaşvili'yi tebrik ediyorum. Üç ülkenin toplam milli geliri 850 milyar dolardır. Nüfus toplamları 90 milyondur. Üç ülkenin toplam dış ticaret hacmi 430 milyar dolardır. Türkiye'nin Azerbaycan'la olan dış ticaret hacmi geçen yıl itibariyle 3,5 milyar dolar, Gürcistan'la olan dış ticaret hacmi 1,5 milyar dolardır. Yani Türkiye'nin Azerbaycan ve Gürcistan'la olan toplam ticareti 5 milyar dolar, Gürcistan'ın Azerbaycan'la olan ticaret hacmi olan 800-850 milyon doları da eklediğinde üç ülkenin toplam ticaret hacmi 6 milyar dolar. İyi ama yeterli değil. 430 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip olan üç kardeş, dost ülke arasındaki ticaret hacmini değil 6 milyar dolar, 46, 56, 66 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz."

‘AZERBAYCAN TOPRAKLARINDAKİ İŞGAL SONA ERİNCEYE KADAR DİPLOMATİK İLİŞKİLER OLMAYACAK’

Bakan Çağlayan, "Azerbaycan'ın hassasiyeti bizim hassasiyetimiz, sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Ermenistan'ın, Azerbaycan topraklarındaki işgali sona erinceye kadar Türkiye Ermenistan'la hiçbir diplomatik ilişkiye girmeyecektir.” dedi.

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia da Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesinin çok önemli olduğunu, bu bağlamda hükümetler arasında önemli bir işbirliği olduğunu söyledi. Kobalia, "Üç ülkenin de alt yapıya yatırım yapması çok önemli. Çünkü bu alt yapıyı kullanacağımız, güçlü olduğumuz çok güçlü sektörlerimiz var. Bu güçlü yanlarımızı daha da güçlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.

Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev de bugünkü foruma katılan Azerbaycanlı iş adamlarının işbirliğine hazır olduğunu ve üç ülke arasında olan işbirliğinin tüm dünyayı kıskandıracak düzeyde olduğunu ifade etti.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.