1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Kars’ta Konferans Düzenlendi
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu KARSTA

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu KARS'TA

Bölgede incelemelerde bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu akşam saatlerinde geldiği Kars'ta Vali vekili Ünal Coşkun'u ziyaret etti.

A+A-

Ardahan'daki gezi ve incelemelerinden sonra Kars'a geçen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (tobb) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gürcistan'a açılan Türkgözü ile Çıldır Aktaş sınır kapılarının imzalanacak protokolle inşaatına başlanacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, 8 ay sürecek inşaat sonrası açılan sınır kapılarıyla ticaretin önünün açılacağına dikkat çekti.

Bölgede incelemelerde bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu akşam saatlerinde geldiği Kars'ta Vali vekili Ünal Coşkun'u ziyaret etti. Ziyaret sonrası Rifat Hisarcıklıoğlu, çıkışta kendisine yol veren Vali Vekiline "Geç geç önce geç. Sen Devletin Valisisin" dedi.

Daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasına giden Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkgözü ve Çıldır Aktaş kapısının açılmasıyla ilgili her türlü işlemin bittiğine dikkati çekti. Konunun Gümrük ve Ticaret Bakanlığında imzada olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Sayın bakanımız eğer önümüzde ki hafta bunu imzalarlarsa, kapının inşaatına başlar ve 8 ayda bitiririz. Otomatikman ticaretin önünün açılmasıyla birlikte bundan Kars ve Ardahan faydalanacaktır. 2 ay önce Ekonomi Bakanımızla Gürcistan'da gerçekleştirdiğimiz 3 ülkenin ekonomi bakanları, odalar birliği başkanları ile Gürcistan'da bir araya geldik. Bölgesel ticaretin önünün açılması için toplantıların yapılması kararı aldık. İnşallah önümüzdeki ay büyük bir ihtimalle Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'la, Gürcistan ve Azerbaycan ekonomi bakanı ve iş dünyaları Kars'ta buluşarak ortak nasıl ticaret yaparız, ticaretin önündeki engeller neler, bunları çözeceğimiz yer ora olacak. Kars'ta yapacağımız bu zirve Kars'ın da ufkunu açacak. Aynı zamanda Türkiye'yi de Kars'ın üzerine dikkatini çekecek."

TOBB'nun kuruluşunun 60'ncı yılı olduğunu anımsatan Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyanın 17'ncı büyük ekonomisine sahip ülke olduğuna dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yüzde 8.5'luk bir büyümeyle dünyada büyüme sıralamasında 3'ncü olduğunu söyledi. Kars ve Ardahan'ın aslında İstanbul'un kapısı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Kars demek, Ardahan demek bunun önemini anlatır. Bu kapı Ruslara düştüğünde o zaman Osmanlının Genelkurmay başkanı bir söz söyler ve derki; 'Kapı elimizden gitti o zaman' Kars, Ardahan onun için bizim için çok önemli. Sizler çok çile çektiniz. Türkiye'nin bugün korucu görevini siz yapıyorsunuz. Sınırdasınız. Dünyada 2011 itibariyle fiyatı en çok artan 10 ürünün 4'ü tarım ve hayvancılıkla ilgili. Önümüzdeki dönem tarım ve hayvancılık dünya için çok daha önemli. Çünkü dünya nüfusu artıyor. Özellikle Asya'da zenginleşme artıyor. Buna bağlı olarak insanlar beslenecek. Beslendikçe de tarım ve hayvancılık ürünlerine ihtiyaç olacak. Eskiden tarım ve hayvancılık sadece karın doyurmak için yapılırdı. Ama bugün artık tarım ve hayvancılık para kazanmak için yapılıyor. Sizler açısından yeni bir umut var" diye konuştu.

Teşvik yasasıyla beraber 6'ncı bölgeye bağlı Kars'ı önümüzdeki dönem yatırım merkezi haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Kars kaşar peynirinin markalaştırması gerektiğini vurguladı. TOBB Başkanı ziyaretleri sonrası Erzurum'a hareket etti.

Haberin Öncesi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ardahan'da

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ardahan'a Değer Katanlar Ödül Töreni" için Ardahan'a gelen Hisarcıklıoğlu, Çamlıçatak köyü mevkisinde davul zurnayla karşılandı.

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen'i makamında ziyaret ederek, bir süre görüşen Hisarcıklıoğlu, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası'na (ATSO) ait Kongre Caddesi'ndeki inşaat alanını gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'ndeki "Ardahan'a Değer Katanlar Ödül Töreni"ne de katılan Hisarcıklıoğlu, Ardahan'da yaşayan kanaat önderlerinin biraraya gelmesiyle ilin kalkınabileceğini, yüreklerin aynı doğrultuda çarpmasıyla şehrin baki olacağını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, "Birbirinizi beğenmemezlik etmemelisiniz. Birbirinizi seveceksiniz başka çare yok. Hepimizin bir noksanlığı var. Noksansız olan bir tek Allah'tır. Açığımızı nasıl kapatacağız- Birbirimizi severek kapatacağız. İşte o zaman ortak akıl, istişare, markalaşma öne geliyor" diye konuştu.

Gıda fiyatlarının dünyada sürekli arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Eskiden sadece karın doyurmak için yapılan tarım ve hayvancılık, bugün para kazanmak için yapılıyor. Niye- Çünkü her yıl dünya nüfusu bir Türkiye kadar artıyor. Allah öyle bir toprak vermiş ki bize, dünyada ekilebilir arazisi olan 9. ülkeyiz. Böyle bir değerli toprağa sahibiz. Hollanda, Konya kadar olmasına rağmen, tarım ve hayvancılık ürünü ihracatı 70 milyar dolar. Türkiye'nin tarım ve hayvancılık ürünü ihracatı ise 12 milyar dolar. Bunun hesabı öbür tarafta Allah tarafından sorulacaktır..."

10 sınır kapısı inşaatına hızla başlayacağız

Aktaş Sınır Kapısı'nı açmak için tüm çalışmaların tamamlandığına da değinen Hisarcıklıoğlu, "Türkgözü Sınır Kapısı noktasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile son noktaya geldik. Bizim tarafımızda her şey bitti. Sayın Bakanımız herhalde önümüzdeki hafta karar verecektir. 10 sınır kapısı inşaatına hızla başlayacağız. Eğer önümüzdeki hafta imzalanırsa, bir ay içinde çalışmalara başlarız, çünkü Çıldır Aktaş Sınır Kapısı'na başlama hazırlığımızı yaptık" diye konuştu.

Aktaş Sınır Kapısı'nın kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sınır kapısı sayesinde Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a, oradan da orta Asya'ya giriş noktası açısında önemli olduğunu belirterek, 8 ay içinde inşaatı bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ardahan'ın Türkiye'nin en huzurlu kenti olduğunu ve bu kısmın kendilerini ilgilendirdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Huzur olmayan yerde ticaret olmaz. Ticaretin olmadığı yerde de zenginlik olmaz. Burada huzur var. Ticaret için de inşallah altyapılar hazırlanırsa, buna bağlı olarak da zenginlik olacak. Burası müthiş, el değmemiş bakir olan bir servetin üzerinde oturuyorsunuz" şeklinde konuştu.

Ardahan'da kaz sektörünün de canlanması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, kazın etinin sadece Türkiye'de değil, dünyada lüks lokantaların yiyeceği haline geldiğini, tüyünün de aynı değerde olduğunu kaydetti.

Markalaşmanın önemi

Artık markalaşmanın kendileri için en önemli Hadise olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Yani buranın kazı, kaşarı ve balı markalaşmalı. Ardahan'ın hedefi sadece Türkiye değil, yanı başında Gürcistan, Azerbaycan var. Hedef büyük olmalı" dedi.

Ardahan gibi bölgelerde ulaşımın da önemli olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ulaşım olmadan ne üretirsen üret, olmaz. Demiryolu ve havayolu şart. Buraya gelen siyasetçiden neyi isteyeceğinizi bilmeniz lazım. Müthiş potansiyel var, kış turizminde. Ama havaalanı olmadan bu iş olmaz. Erzurum'un Palandöken ile birlikte ufku açıldı. Havaalanından yarım saatte gidiliyor. Bu dünyada örnektir."

Hisarcıklıoğlu, girişimci sayısının eksik olduğunu, bunun da muhakkak arttırılması ve kadınların teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından, 30 yılını esnaf olarak dolduran ve vergide dereceye girenlere plaket takdim eden Hisarcıklıoğlu, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası'nı da ziyaret etti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, daha sonra karayoluyla Kars'a gitti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.