1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hrant Dink Vakfı’na Ölüm Tehdidi Mesajı
Kürt Dili Bayramı 10 Gün KUTLANACAK

Kürt Dili Bayramı 10 Gün KUTLANACAK

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdider), Kürt Dil Bayramı nedeniyle Diyarbakır'da 13-22 Mayıs günleri arasında panellerin de olduğu çeşitli etkinlikler düzenliyor.

A+A-

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle Kürdider, Diyarbakır'da 13-22 Mayıs'ta Kürtçe önündeki engellerin kaldırılması ve Kürtçenin eğitim dili olması yönündeki taleplerini dile getireceği panelleri de birçok etkinlik düzenliyor.

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdider), Kürt Dil Bayramı nedeniyle Diyarbakır'da 13-22 Mayıs günleri arasında panellerin de olduğu çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Celadet Ali Bedirxan tarafından 1932 yılında çıkarılan Kürtçe Hawar dergisinin yayınına başladığı gün olan 15 Mayıs, 2006'da n beri Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor.

Dicle Haber Ajansı'na (DİHA) göre, 10 gün sürecek etkinliklerde Kürt diline karşı geliştirilen inkar politikalarına dikkat çekilerek, Kürtçe önündeki engellerin kaldırılması ve Kürtçenin eğitim dili olması yönündeki talepler dile getirilecek.

Etkinliklere, Kürt diline emek harcayan aydın, yazar ve sanatçılar katılacak. 17-22 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır'da açılacak kitap fuarında Kürt Enstitüsü ve Kürdider adına Kürt Dil Kurumu tarafından yazılan kitaplar yer alacak.

"Hawar Kürt dil birliği için kuruldu"

Kürdider Genel Başkanı Burhan Zorooğlu, Hawar Dergisi'nin Kürtler arasındaki dil birliğinin sağlanabilmesi için Celadet Bedirxan ve arkadaşları tarafından Kürtçe latin alfabesiyle oluşturduğunu söyledi.

"Celalet Bedirxan oluşturduğu alfabe ile "Kürt dili yoktur, Kürt dili yazım dili olamaz" diyenlere güçlü bir yanıt verdi"

Etkinlik Programı

* 13 Mayısta Kürt dili alanında araştırma ve çalışmaları yürüten dil bilimcilerinin de katılımı ile resepsiyon verilecek.
* 15 Mayısta Konukevinden Sümerpark'a kadar kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüşün ardından çeşitli eğitim destek evlerinde dil eğitimi görmüş çocuklar ile dil programı gerçekleştirilecek.
* TMK mağduru yüzlerce çocuğa, 15 Mayıs Dil Bayramı kartları gönderilecek.
* 17- 22 Mayıs arasında anadilin önemine ilişkin paneller düzenlenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.