1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. ‘Telefon Kablosu’ Hırsızları Yakalandı
Kerbela Şehitleri Iğdırda ANILDI

Kerbela Şehitleri Iğdır'da ANILDI

Iğdır'da, Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1372. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

A+A-

Iğdır'da,  Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1372. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Hacı Hacer Camisi'nin önünde başlayan anma törenlerinde, binlerce kişi, Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişi anısına ağıt yaktı, siyah giysili gençler sırtlarını zincirle dövdü.

Caminin önünde toplanan, Caferi ve Sünni mezhebine mensup kadınlar da "kasım otağı" denilen beşiğin altından geçip adak olarak beşiğe başörtüsü bağladı ve para attı.

Ağıtlar eşliğinde asri mezarlığa doğru kalabalık gruplar halinde yürümeye başlayan vatandaşların anma töreni burada devam etti.

Ehlibeyt Alimler Derneği Başkanı Akil Yıldız, asri mezarlıkta yaptığı konuşmada, hiçbir gücün benzeri bir insan kalabalığını gönüllü olarak bir araya toplayamayacağını belirterek, gruba şöyle seslendi:

"Sizler isteyerek, içinizden geldiği için buradasınız. Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesini, çektiği acıları yüreğimizde hissediyoruz. Ehlibeytin yaşadıklarını unutmuyoruz. Hazreti Hüseyin'e layık olmaya çalışıyoruz. Türkiye'de bulunan Caferiler muharremliği matem ayı olarak bilir, 60 gün içinde neşeli eğlenceli işler yapmazlar. 60 gün içinde Hazreti Hüseyin'in yaşadığı eziyeti camilerde anlatırız. Halk, Hazreti Hüseyin'in ne yaptığını bilir, ne uğruna şehit olmuştur öğrenir. Hazreti Hüseyin aşkını içinde duyanlar zincirle dövünüyorlar, ağlıyorlar, Peygamber Efendimizin biricik torunu Hazreti Hüseyin'i Caferiler olarak yüreğimizde hissediyoruz."

Bu arada, törenlere katılmak üzere şehir dışından gelen misafirlere ihsan yemeğinin yanı sıra şerbet, çikolata, pasta dağıtıldı. Kerbela şehitlerini anma etkinlikleri ve Aşure Günü nedeniyle iş yerlerinin açılmadığı görüldü.

Asri mezarlıktaki törenin ardından vatandaşlar, Erzurum Kızılay Kan Merkezi'nin kurduğu çadırda kan verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.