Kaya Resimleri Koruma ALTINDA

Kaya Resimleri Koruma ALTINDA

Kars'ın Susuz İlçesi'ne bağlı Doyumlu Köyü'nde yazılı taşların olduğu bölge, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölgesi adı altında sit alanı ilan edildi.

A+A-

Kars’ın Susuz İlçesi’ne bağlı Doyumlu Köyü’nde bulunan 6 bin yıllık geçmişe sahip yazılı taşların olduğu bölge, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölgesi adı altında sit alanı ilan edildi.

Doyumlu Köyü Muhtarı Yücel Üzeyir’in 2 yıl süren mücadelesi ilk meyvesini verdi. “Bir parmağında on marifet” misali ressamlıktan, fotoğrafçılığa kadar bir çok işte öne çıkan genç muhtar Yücel Üzeyir, çabalarının olumlu sonuç vermesini büyük bir sevinçle karşıladı.

Muhtar Üzeyir, “Doyumlu Köyü sınırları içerisinde bulunan kaya resimleri, runik yazıları ve asmalı yatak kitabeleri 2 yıl süren çalışmalarım neticesinde ortaya çıkmıştır. Bütün insanlığın ortak mirası olan kaya resimleri 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuat kapsamındaki Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları koruma Bölgesi olarak köyümüz sit alanı ilan edildi. Doyumlu Köyü’nde bulunan figürlerin Urartular dönemine ait damgaların geometrik ölçülerle vurma, kazma ve çizgisel üslup olarak 3 döneme ayrılan kaya resimlerinin son döneme ait bir resim çizgisel üslupla yapılmış resimlerin yanında runik yazılarıyla da karşılaşırız. Tamamen stilize bir üslupla yapılan bu resim Türk kültürünün Anadolu’ya tarih öncesi çağlardan itibaren akışını göstermesi açısından önem taşır. Dua eden insan figürleri tamamen stilize olmuştur. Doyumlu Kaya resimleri köyün dört bir tarafından mevcuttur. Köyümüz çok eski ve zengin bir tarihe sahiptir. Aynı zamanda tamamen açık hava müzesi gibidir.” dedi.

İlgili Haber..

Doyumlu Kaya Resimleri KORUNACAK
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.