1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'ta Kar Yağışı Devam Ediyor
Karsa Aşıklar Kürsüsü AÇILMALI

Kars'a Aşıklar Kürsüsü AÇILMALI

Karslı Araştırmacı Sultan Aydın, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Devlet Konservatuarı'nın Türk Halk Müziği bölümü kurup 'Aşıklar Kürsüsü'nü açması gerektiğini söyledi.

A+A-

Karslı Araştırmacı Sultan Aydın, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Devlet Konservatuarı'nın Türk Halk Müziği bölümü kurup 'Aşıklar Kürsüsü'nü açması gerektiğini söyledi.

Gençlik yıllarından bu yana aşıklık geleneği ile yakından ilgilenen Araştırmacı Sultan Aydın, Türk Milleti’nin tarih boyu bu aşıklık geleneğini devam ettirdiğini belirterek, “Yaklaşık 500 yıldır da sürüyor. Kars’ta da aşıklık Şenlik Babayla dallanmıştır. Şenlik kolu, mükemmel bir yol açmış, bizde bunu zaman içerisinde gerek gençlik dönemlerimde ve gerekse de görevi süresince bu sanatla ilgilendik. 50 yıla yakındır bunlarla iç içe halk bilimleri ve aşıklar üzerine çalışmalar yaptım.” dedi.
Aydın ayrıca, “2005 yılında merhum Çobanoğlu ile birlikte dönemin Belediye Başkanı Sayın Naif Alibeyoğlu Aşıklar Bayramı’nı Kars’a getirdi. Bende o organizasyonda görevliydim. Organizasyonun birincisinde 210 aşık, ikincisinde 260 aşık, üçüncüsünde 310 aşık, dördüncüsünde de 330 aşık katıldı. Misafirlerle birlikte 517 aşık sahneye çıkardık. Türkiye’deki bütün aşıklar burada geldi. Bütün ana dallarda çalışmalar yapıldı. Merhum Çobanoğlu’nun vefatı üzerine Kars Belediyesinin o günkü yönetimi tarafından Türkiye Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı olarak ismi konuldu. Ancak; her nedense yönetim değiştikten sonra ismi kaldırıldı. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bu vesileyle de Sayın Şeref Taşlıova ile bir o zaman Kars’ta yapılan aşıklar bayramına katılmıyoruz. Anlamakta zorluk çektiğim bir durum var. Biz Sümmanileri, Reyhanileri, Karacaoğlanları yaşatmaya çalıştık.” diye konuştu.

Aydın, aşıklar kürsüsünün önemine de değinerek, “Türk Halk Müziği, Türk Halk Oyunları, Türk Aşıklık Geleneği bu milletin mayasıdır. Onun için en başta üniversitenin bu işe sahip çıkması gerekiyor. KAÜ eğer aşıklar kürsüsünü açarsa o zaman bu kültüre daha iyi hizmet etmiş oluruz. İnşallah Üniversitemiz Devlet Konservatuarı Türk Halk Müziği bölümünü açarlarsa aşıklarımıza kürsü verilir, o öğrenciler buraya araştırmaya gelirler ve böylelikle iç içe bir eğitim atağı olur. Türkiye’de ortalama 600 aşıkla ben tanıştım. Bu aşıklarımızdan çok önemli sözleri, mısraları aldık. 12 dalda yarışmalar yapardık. 300 aşıktan divana 40 kişi müracaat ediyordu 20’si katılıyordu. Leb değmeze 15 müracaat oluyordu 7 kişi katılıyordu. Bunlar beni üzüyordu.” şeklinde konuştu.
Aydın Aşıklar Otağı’ndan da söz ederek, “Burası da oldukça iyi bir şekilde yürüyor. Buraya emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Buradaki aşıklarımız özveri ile burada çalışıyorlar. Ekonomik durumları bile iyi olmamasına rağmen oldukça emek veriyorlar. Ayakta kalmaya ve bu kültürü yaşatmaya çalışıyorlar.” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum