1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Göç Edemeyen Leylek Kars’ta Kaldı
135 Yıllık Eğere Değer  BİÇİLEMİYOR

135 Yıllık Eğere Değer BİÇİLEMİYOR

Yarım asırlık eğerci Çalışkan Dede, baba mesleğini torunuyla devam ettiriyor.

A+A-

Yarım asırlık eğerci Çalışkan Dede, baba mesleğini torunuyla devam ettiriyor.
Kars Merkez Halitpaşa Caddesi üzerinde at ve nalbant malzemesi satan 80 yaşındaki Kanber Çalışkan, babası Şamil Çalışkan’dan kendisine kalan mesleği 65 yıldır devam ettiriyor.

Çalışkan, babasından kalan bu mesleği Üniversite 2. sınıf öğrencisi torunu Cem Çalışkan’a da öğretiyor.
65 yıldır bu mesleği sürdüren ve at eğeri, gem, nal gibi nalbant malzemelerini işleyerek piyasaya arz eden Çalışkan, bu mesleğin Doğu bölgesinde olması nedeniyle hiçbir zaman ölmeyeceğini ve bölgedeki vatandaşların ihtiyaç duyduğu bir meslek olduğunu söyledi.
Çalışkan, önceden Kars’ın eski ilçesi olan Ardahan’ın Çıldır İlçesi’nin Öncül Köyü’nden gelerek babasının Kars’ta bu mesleği yaptığı için kendisinin de bu mesleğe yöneldiğini ifade etti.
Çalışkan, “ 1 asırdan fazladır işleyen bu çarkı babamdan devir aldım, 65 yıldır bu işi yapıyorum Doğu bölgesi olması nedeniyle bu işe her zaman ihtiyaç vardır. Teknoloji bizim işimizi göremiyor o nedenle bizim meslek ölmez, bende bu mesleği üniversitede okuyan torunuma öğretiyorum. Benden sonra isterse o da bu işi yapabilir” dedi.
İşlediği eğerlerden birkaç tanesini Valilik ve Kültür Müdürlüğüne de hediye ettiğini söyleyen Çalışkan, babasından kalan 135 yıllık bir eyeri de özenle ve birçok talep olduğu halde satmayarak hatıra olarak sakladığını ifade etti.
EĞERE PAHA BİÇİLEMİYOR
Baba yadigarı eğer için Türkiye’nin dört bir yanından müşteri geldiğini de belirten Çalışkan, lüks bir araba fiyatı bile verseler bu tarihi eğeri satmayacağını da sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.