Üniversiteli İşsiz Sayısı 500 bine DAYANDI

Üniversiteli İşsiz Sayısı 500 bine DAYANDI

İşsizlik oranları hakkında 'rekor üstüne rekor' nutukları atıladursun, üniversite mezunu işsizlerin sayısı giderek artıyor.

A+A-

İşsizlik oranları hakkında "rekor üstüne rekor" nutukları atıladursun, üniversite mezunu işsizlerin sayısı giderek artıyor. Üniversite diplomalı işsizlerin sayısı 500 bine yaklaşırken, işsizlik en fazla iş ve yönetimle ilgili bölümleri bitirenler ile öğretmenlik ve mühendislik mezunlarını vuruyor.

Dünya Gazetesi'nin TÜİK verilerine dayandırarak hazırladığı habere göre, üniversite mezunu işsizlerin sayısı artmaya devam ederek 500 bin kişiye yaklaştı. Üniversite diplomalı işsizlerin büyük bölümünü ise iş ve yönetimle ilgili bölümleri bitirenler ve öğretmenlik mezunları ile mühendisler oluşturuyor.

2011'de işgücünde yaşanan 1 milyon 84 bin kişilik artışın 419 bini yüksek okul ve fakülte mezunu kişilerden oluşuyor. Çalışan nüfusa eklenen 1 milyon 516 bin kişinin ise 398 bininin üniversite mezunu olduğu belirlendi. Yani, işgücüne katılan 419 bin üniversitelinin 398 bini iş bulup çalışmaya başlayabildi.

Aradaki farkı oluşturan 21 bin üniversite mezunu ise işsizler ordusuna eklenmiş oldu. TÜİK'in verilerine göre, Türkiye genelindeki işsiz sayısında bir azalma yaşanırken (resmi verilere göre işsiz sayısı 431 binlik bir azalmayla 2 milyon 615 bin kişiye düştü) üniversite mezunu işsizlerin sayısındaki artış dikkat çekti. Üniversite mezunu olup, iş gücüne katılan ancak işsiz kalan 21 bin üniversiteliyle beraber, üniversite mezunu işsizlerin toplam işsizler arasındaki payı 2010'da yüzde 14,6 iken 2011'de yüzde yüzde 17,9'a çıkmış oldu. Yani 2011 rakamlarına göre, ülkemizde neredeyse her 5 işsizden birisi üniversite mezunu.

İssizlik en çok öğretmenleri ve mühendisleri vuruyor
Üniversiteli işsizler arasında ise iş ve yönetim bölümlerinden mezunlar birinci sırada yer alıyor. 2011 rakamlarına göre işsizler içerisinde bu bölümlerden mezun olanların sayısı 164 bin kişi. Üniversiteli işsizler arasında ikinci sırada 57 bin kişiyle öğretmenlik ve eğitim bilimleri okuyanlar, üçüncü sırada ise 45 bin kişiyle mühendislik bölümlerinden diploma alanlar bulunuyor.

Üniversitelerin sosyal bilimler ve davranış bilimleriyle ilgili bölümlerinden mezun olan 34 bin, sanat bölümü mezunu 24 bin, beşeri bilimler mezunu 18 bin, mimarlık ve inşaatla ilgili bölümlerden diploma almış 18 bin, fizik mezunu 17 bin işsiz bulunuyor. Tarım, ormancılık, balıkçılıkla ilgili bölümleri bitirmiş 16 bin, bilgisayarla ilgili bölümlerden mezun 15 bin, sağlıkla ilgili bölümlerden mezun 9 bin, matematik ve istatistik mezunu 5 bin işsiz bulunuyor. Hukuk, veterinerlik ve güvenlik hizmetleriyle ilgili bölüm mezunu işsizlerin sayısı da 3'er bin düzeyinde seyrediyor.

Üniversiteli işsizler içinde en küçük grubu 2 bin kişiyle ulaştırma ve çevre bölümü mezunları ile aynı sayı ile gazetecilik ve enformasyon bölümlerinden mezun olmuş üniversite diplomalılar oluşturuyor. İlgili alandaki işsiz sayısının işgücü içindeki payını gösteren işsizlik oranında ise yüzde 19'la sanat bölümü mezunları başı çekiyor. Bunları yüzde 16,5'le bilgisayar bölümü ve yüzde 15,1'le imalat ve işleme ile ilgili bölümler, yüzde 14,3'le gazetecilik ve enformasyon, yüzde 14,1'le iş ve yönetim izliyor.

Daha sonra yüzde 12,6 oranıyla tarım, ormancılık ve balıkçılık, aynı oranla sosyal ve kişisel hizmetler yüzde 11,7 ile fizik mezunları geliyor. Oransal bazda işsizliğin en düşük olduğu alanların başında ise yüzde 2,4'le güvenlik hizmetleri geliyor. İşsizlik oranı sağlık mezunlarında yüzde 2,9 ve hukuk mezunlarında da yüzde 3,3'le oldukça düşük düzeylerde seyrediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.