1. HABERLER

  2. Trakya'da Kar Esareti BAŞLADI
Trakyada Kar Esareti BAŞLADI

Trakya'da Kar Esareti BAŞLADI

Trakya'da etkili olan kar yağışında, Edirne'de kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı.

A+A-

Meteoroloji'nin günler öncesinden haber verdiği kar yağışı, dün sabah Trakya illerinden yurda giriş yaptı.

Geçtiğimiz sene ekim ayında bol güneşli havanın tadını çıkaranlar, bu yıl sonbaharı göremeden lapa lapa yağan karla buluştu. Edirne, Sakarya ve Uludağ'ı beyaza bürüyen kar, ulaşımda aksamalara sebep olsa da, turizm merkezlerinde bulunanlar doğal güzelliklerin tadını doyasıya çıkardı.

Edirne'de sabah saatlerinden itibaren tipi şeklinde başlayan kar yağışı, kent merkezi ile Lalapaşa, Havsa, Süloğlu ve merkez ilçeye bağlı köylerde etkili oldu. Kimi bölgelerde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaşırken, Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan uluslararası karayolunun bir şeridi kar nedeniyle ulaşıma kapandı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, Bulgaristan'a geçmek isteyen TIR ve araçların Kapıkule'yi kullanmalarını, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nı kullanmamalarını istedi. Meteoroloji'nin günler öncesinden yaptığı uyarıları dikkate almayan bazı sürücüler yolda kaldı. Karayolları ekipleri uluslararası yolda kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı. Kar yağışı nedeniyle şehir merkezinde hava sıcaklığı 2 dereceye kadar düştü. Enerji nakil hatlarının kopması ve direklerin yıkılması sonucu bazı köylere elektrik verilemedi. Romanya'dan Türkiye'ye hasta nakli yapan bir ambulans Kırklareli'nin Dereköy Sınır Kapısı yakınlarında kara saplandı. Yardım çağrısı üzerine bölgeye giden ekipler, ambulansla birlikte kara saplanan yabancı plakalı 6 otomobili de kurtardı. Kırklareli'nde de kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 5 ve Kofçaz ilçesine bağlı 13 köy yolu ulaşıma kapandı. Sakarya'nın ilk karını ise doğaseverler gördü. Yürüyerek Dikmentepe'ye ulaşan doğaseverleri, beyaza bürünmüş bir doğa ve yağan kar karşıladı. Zor hava şartlarına rağmen kilometrelerce yol yürüyen Sakaryalılar, karın ve doğal güzelliklerin tadını çıkardı.

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ'da kar yağışı gece boyunca devam etti. Dün sabah yapılan ölçümlerde kar kalınlığı 17 santimetre olarak ölçüldü. Halen hava sıcaklığının eksi 2 olduğu zirvede kar yağışının bugün de aralıklarla devam etmesi bekleniyor. Hava sıcaklığı batı bölgelerinde 3 ila 5 derece azalacak.

SINIR KAPISI KAPATILDI

Balkanlar ve Trakya'yı etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle Bulgaristan, sınır kapısını ulaşıma kapattı.

Sabahın erken saatlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Kar kalınlığı Edirne'nin kuzey kesimlerinde 30 santimetreyi buldu. Bu nedenle Türkiye'yi Hamzabeyli Sınır Kapısı üzerinden Avrupa ülkelerine bağlayan uluslararası yol zaman zaman ulaşıma kapandı.

Karayolları ekiplerinin, kar temizleme ve tuzlama çalışmaları sonucu ulaşım tek şerit üzerinden gidiş ve geliş olarak sağlanmaya başlandı.

Ancak meteorolojinin günler öncesinden yaptığı uyarıları dikkate almayan sürücüler de uluslararası yolun trafiğe kapanmasına neden oldu.

Kar yağışı ile ilgili son bilgileri veren Edirne Valisi Gökhan Sözer, Balkanlar üzerinden gelen kar yağışının Edirne'nin kuzeyini etkisi altına aldığını söyledi.

Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerinde kar kalınlığının 30 santimetreye kadar ulaştığını belirten Sözer, bu nedenle Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın etkili kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandığını kaydetti. Ancak ilk etapta Hamzabeyli yolunu tek şeritli giriş ve geliş olarak ulaşıma açtıklarını anlatan Sözer, şunları söyledi:

"Özellikle şunu ifade etmek istiyorum. Kar yağışı ikazı aldıkları zaman yola çıkan başta büyük araçlar olmak üzere, bütün araçların muhakkak kış önlemlerini almaları, şartlara uygun olarak hazırlıklarını tamamlamalarını gerekiyor. Aksi takdirde hem kendileri ulaşamıyorlar hem de yolu trafiğe kapatıyorlar. Şu an itibariyle Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın hem karayolu hem de kapısı bizim tarafımızda açık. Ancak Bulgaristan tarafı, sabahtan bu yana Bulgaristan tarafına girişi ve Bulgaristan'dan çıkışa izin verilmiyor. Bulgaristan tarafı kapalı. O nedenle bizim tarafımız açık olmasına rağmen Bulgar tarafı kapalı olduğu için araçlarımız geçemiyor. O yüzden nakliye yapan TIR'larımız ise şu anda orada beklemedeler. TIR kuyruğu da 2 kilometreyi geçti. Bulgaristan tarafından kapının açılış haberi alınıncaya kadar bütün araçlarımızın, sürücülerimizin bu yolu kullanmamalarını talep ediyorum. Kapıkule Sınır Kapısı açık. Burada herhangi bir sorun yok. Bulgaristan tarafına geçmek isteyen TIR'lar ve araçlar Kapıkule'yi kullanabilirler ama Hamzabeyli Sınır Kapısı'nı şu anda kullanmasınlar. Çünkü Bulgar tarafı giriş ve çıkışlara izin vermiyor."

İKİ İLÇE VE BAĞLI KÖYLERE ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Edirne Valisi Gökhan Sözer, kar yağışının elektrik direklerini yıkması ve tellerin kopması nedeniyle Lalapaşa ve Süloğlu ilçeleri ile bu iki ilçeye bağlı bütün köylerin elektriğinin kesildiğini açıkladı.

İlçe merkezleri ve köylerde şu an elektrik bulunmadığını kaydeden Vali Sözer, "Ancak şu an çalışmalar devam ediyor. Bir kısmına elektrik verildi, veriliyor. En geç yarına kadar ilçe merkezleri dahil olmak üzere Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerine bağlı bütün yerleşim yerleri elektriğe kavuşacak. Köy yollarını da açıyoruz. Çünkü taşımalı eğitim aksamasın, öğrenciler okullarına gitsin diye köy yollarını ulaşıma açıyoruz. Orada da şu an kapalı köy yolumuz yok. Yalnız ilk yağışta aşağı yukarı tümü kapanmıştı. Çünkü 30 santimetre kar aldı o bölge. Meteorolojinin verilerine göre, salı günü itibariyle de yağış devam edecek. Bütün vatandaşlarımızın bu yağışa ve yol şartlarına uygun davranmalarını, gerekli tedbirleri almalarını arzu ediyoruz. Bu kar yağışı ilk başta hayatı olumsuz etkilemişti ama hayat kısa bir sürede normale dönmüştür. Şu anda gerek ulaşım ve gerekse kış şartları itibariyle hayat normaldir." açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.