TBMM Vekillik Talebini Kabul ETMEDİ

TBMM Vekillik Talebini Kabul ETMEDİ

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin iadesi konusunda Meclis'in topu taca attığını belirtti.

A+A-
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin iadesi konusunda Meclis'in topu taca attığını belirterek, 'B planımız Anayasal yargıya, C planımız AİHM'e başvurmak. D planımız ise Avrupa Parlamentosu üyelerine mektup yazarak, hükümetin yaptığı değişikliğin arkasında durmadığını anlatmak olacak' dedi.
 
BDP Şırnak Milletvekili Kaplan, DTP'nin kapatılmasının ardından milletvekillikleri düşen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un Anayasa değişikliğinin ardından 84. maddede yapılan değişiklik uyarınca milletvekilliği görevine dönmeleri için Meclis Başkanlığı'na başvurmuştu. Kaplan'ın başvurusuna Meclis'ten olumsuz yanıt geldi. Kaplan, Meclis'te gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine Meclis Başkanlığı'na yaptığı başvuruya ilişkin Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı'nın kararının dün kendilerine geç saatlerde iletildiğini belirtti. Kararda Anayasa'nın 84. maddesine değinilerek, Meclis'in bu konuda karar mercii olmadığının, bu nedenle yapılacak işlem bulunmadığının belirtildiğini ifade eden Kaplan, "Meclis Başkanlığı topu taca atmıştır. Bundan sonraki süreç B planıdır. Hukukçularımız, Anayasal yargıda bu konuda girişimde bulunacak. C planımız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan davaya bu süreci getirmek. Çünkü Anayasa değişti ve yasama dönemi devam ediyor. D planı da Avrupa Parlamentosu'nun 700 parlamenterine teker teker mektup yazacağım ve yaptığı değişikliklerin arkasında durmayan bu hükümetin neden bir siyasi cesaret ve irade ortaya koymadığını ortaya koymaya çalışacağım. Çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.
 
Meclis'in kararının 1 sayfalık bir karar olduğunu belirten Kaplan, kararın son cümlesinde 'TBMM karar mercii değil' ifadesinin yer aldığını, Anayasa Komisyonu'na ya da Adalet Komisyonu'na danışma gereği dahi duyulmadığını kaydetti. Bundan sonraki süreci BDP'nin hukukçularının götüreceğini belirten Kaplan, B planı olarak ulusal yargıyı sürdüreceklerini ve Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını, C planının ise ulusal üstü yargı olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.