1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Polonyalı Maska Kukla Tiyatrosu Ankara'da
Serhatın Çevre Düzeni Planı ASKIDA

'Serhat'ın Çevre Düzeni Planı ASKIDA

Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerini kapsayan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı (ÇDP) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

A+A-

Genel arazi kullanım kararlarını, politika ve stratejilerini belirleyen, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerini kapsayan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı (ÇDP) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

ÇDP, kalkınma planları ve varsa bölge planlarını temel alarak rasyonel doğal kaynak kullanımını sağlamak amacıyla tarihi, kültürel ve doğal çevrenin korunması ve geliştirilmesine yönelik genel hedefleri, ilkeleri, stratejiyi ve politikaları belirleyen, karar ve hükümleriyle alt ölçekli planları yönlendiren plan olma özelliğini taşıyor.Bu doğrultuda ÇDP, kalkınma planları ve varsa bölge planları temel alınarak yapılan ve tarım, turizm, konut, sanayi, ulaşım vb. konularda genel arazi kullanım kararlarını, politika ve stratejilerini belirleyen bir plandır.Üst ölçekli fiziki plan niteliği taşıyan bu planlar, bölge veya havza bazında 1/50.000 veya 1/100.000 ölçekte hazırlanan, plan hükümleri ve plan açıklama raporuyla bütünlük oluşturur.

Söz konusu plan ve plan hükümleri bölgeye ilişkin olarak yapılacak tüm çalışmalara yönelik bir çerçeve çizmekte olup imar planlarının söz konusu ÇDP’yeuyumlu olması gerekmektedir. Bu planda, tarım arazisi olarak belirtilen bir bölge imara açılamayacağı gibi büyük ölçekli Organize Sanayi sitesi gibi yatırımlara ilişkin bölgeler ÇDP’de belirtilen alana yapılmak zorunda olacak. Ayrıca, imar planında söz konusu yatırımlar öngörülmemiş ise bu yatırımların yapılması için öncelikle ÇDP’de yer alması gerekecek.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde askıya çıkan ÇDP’ye Ağrı’da 9 Haziran, Ardahan’da 20 Mayıs, Iğdır’da 4 Mayıs, Kars’ta ise 2 Haziran tarihlerine kadar itiraz edilebilecek.

ÇDP’ye yapılacak askı itirazları sonrasında değişiklik taleplerinin sadece mahkemede plana dava açılması veya yeni bir çevre düzeni planı çalışması çerçevesinde dikkate alınması nedeniyle özellikle İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Müdürlükleri olmak üzere tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve şahıslar tarafından dikkatlice incelenmesi ve plana ilişkin itiraz ve taleplerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne yapılması gerekecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.