1. HABERLER

  2. Bakan Nimet Çubukçu Kars'ta
Sarıkamış Şehitleri Anılıyor 1'nci Gün

Sarıkamış Şehitleri Anılıyor 1'nci Gün

'Türkiye Şehitlerine Yürüyor' Sarıkamış Şehitlerini anma törenleri devam ediyor.

A+A-
'Türkiye Şehitlerine Yürüyor' Sarıkamış Şehitlerini anma törenleri devam ediyor.
ŞEHİT YAKINI GÖZYAŞINA BOĞULDU

‘Türkiye Şehitlerine Yürüyor’ Sarıkamış Şehitlerini anma törenlerine Antalya’dan gelen şehit yakını Mehmet Demir, şehitlik anıtında dedesinin ismini görünce gözyaşına boğuldu.
Sarıkamış’ta donarak şehit düşen 90 bin askerin 95. yılı anma törenlerine Türkiye’nin bir çok ilinden katılım oldu. Özellikle de şehit yakınları, Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in ifadesiyle her 19 metrekaresinde bir şehidin bulunduğu Sarıkamış’ta duygu seline kapılıyorlar.


Kendisi Mersinli olan fakat Antalya’da ikamet eden 62 yaşındaki Mehmet Demir isimli şehit yakını ise gözyaşlarına boğuldu. Gözyaşına boğulmasının sebebi ise dua etmek için gittiği Sarıkamış Şehitliğinde dedesinin ismini görmesi. Mehmet Dede, şehitlikteki isimliklerin olduğu bölümü ziyaretinde 19 yaşında şehit düşen dedesi Hüseyinoğu Mahmut’un ismiyle karşılaştı. Bir anda duygu seline kapılan Mehmet Dede ağlamaya başladı ve hissettiklerini de şehitliğe ziyarette bulunan öğrencilerle paylaştı. Gözyaşlarına boğulan Mehmet Dede, bu yıl ilk defa Sarıkamış’a gelmeyi çok istediğini bu istek üzerine bir başına Antalya’dan geldiğini söyledi. Dedesinin ismini şehitlikte görünce çok duygulandığını söyleyen Mehmet Dede, “Dedem burada şehit düşmüş, Allah makamını cennet etsin. Dedem burada şehit düştükten sonra oğulları fakir düşmüşler. Çok mücadele ettik ama Allah’a şükür sonra toparlandık. Ülkemi çok seviyorum. Dedemin anısına buralara kadar geldim. Şu anda çok yoğun bir duygu yaşıyorum. Dedemin ismini gördüm ve buralara kadar gelmeme değdi” dedi.
Mehmet Demir, dedesinin isminin şehitlikte yazılı olduğunu ailesiyle paylaşmak için de ziyaret sonrasında otobüsle memleketine döndü. 
BİSİKLETÇİLER KARS’TAN SARIKAMIŞ’A UĞURLANDI
 ‘Türkiye Şehitlerine Yürüyor’ Sarıkamış Şehitlerini anma törenleri için 13 Aralık günü İstanbul’dan yola çıkan bisikletçiler Kars’tan varış noktası olan Sarıkamış ilçesine hareket etti. Hareket öncesi sporculara Valilik ve Belediye tarafından hediyeler verildi. İlginç görüntülere sahne olun uğurlama töreninde İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi Tuna Akyüz’ün ‘Sevgili Karslılar’ yerine yol yorgunluğundan şaşırıp ‘Sevgili Artvinliler’ demesi herkesi kahkahaya boğdu.
1900 kilometre yol kat ettikten sonra dün Ardahan üzerinden Kars’a gelen ve Kars girişinde karşılanan sporcular geceyi Kars’ta geçirdikten sonra bugün varış noktası olan Sarıkamış’a uğurlandılar. Kars Hükümet Konağı önündeki Atatürk büstü önünde hatıra fotoğrafı çektiren sporcularla Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat tek tek tokalaşarak gösterdikleri çaba için teşekkür ettiler.
Burada bir konuşma yapan Vali Ahmet Kara, İstanbul’dan zorlu güzergahları geçerek Kars’a gelmelerinin kendilerini çok memnun ettiğini söyleyerek, “Takip ettiğiniz güzergahlar Türkiye’nin en zorlu güzergahlarından biri. İnebolu’dan Karadeniz kıyısından ve Artvin, Ardahan güzergahını kat etmiş olmanız gerçekten bizi size hayran bıraktı. Biz bu güzergahın çok zor olduğunu biliyorduk. Ama demek ki azmettin mi oluyor. Atatürk’ün değimiyle, çevik, zeki ve akıllı sporcular için çok zorluklar yoktur. Zorlukları aştınız geldiniz. Hepiniz hoş geldiniz. Bizi çok memnun ettiniz. Sizinle şu anda gurur duyuyoruz” dedi.


İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi Tuna Akyüz de, “90 kilometre hızla esen rüzgarda yola çıktık. Her türlü hava koşullarına rağmen 1900 kilometre yol yaptık. Sporcularımız geçmişte tek kurşun bile atılmadan şehit olan dedelerimizin ruhu için bu yolu kat ettiler. Değerli gençlerimizin de tarihlerini en ince ayrıntılarına kadar öğrenmeleri ve geçmişlerine sahip çıkmaları için sporcularımız bu yolda inanarak ve azmederek pedal çevirdiler. Kars-Sarıkamış etabıyla da bu aktivitemiz son bulacaktır. Aynı zamanda sporun sosyal sorumluluk projelerinde de ne kadar etkili araç olduğunu gösterdiğimizi ümit ediyorum” diye konuştu.
Vali Ahmet Kara sporculara Kars kitabı ve CD armağan ederken Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da birer altın hediye etti. İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi Tuna Akyüz de Vali Ahmet Kara’ya flama verdi.
Daha sonra Sarıkamış’a hareket startı verilmesine geçildi. Burada teşekkür konuşması yapan İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi Tuna Akyüz’ün ‘Sevgili Karslılar’ yerine yol yorgunluğundan şaşırıp ‘Sevgili Artvinliler’ demesi herkesi kahkahaya boğdu. Bu renkli görüntülerin ardından Vali Ahmet Kara startı verdi ve sporcular polis eskortu ve ambulans eşliğinde Sarıkamış’a doğru pedallarını çevirdiler.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI VECDİ GÖNÜL BUGÜN KARS’A GELİYOR
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ‘Türkiye Şehitlerine Yürüyor’ Sarıkamış Şehitlerini anma törenlerine katılmak için bugün Kars’a geliyor.
Akşam saatlerinde Kars’ta olacak olan Bakan Gönül, saat 17.00’de Sarıkamış’a geçecek ve Toprak Otel’deki anma programında bir konuşma yapacak.
Bakan Gönül Sarıkamış Şehitleri özel programını da izledikten sonra Sarıkamış Orduevi’nde istirahata çekilecek.
27 Aralık 2009 Pazar günü de 5 kilometrelik ‘Türkiye Şehitlerine Yürüyor’ anma yürüyüşüne katılacak. Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş’ı da ziyaret edecek ve çelenk koyma töreninden sonra Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nu ziyaret edecek.
Öğlen saatlerinde Şehitlik Anıtı önündeki törenlere katıldıktan sonra AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Yurt’u ziyaret ettikten sonra Kars’a gelecek. Kars’ta önce Vali Ahmet kara’yı ziyaret edecek ardından da akşam saatlerinde Havayoluyla Kars’tan Ankara’ya hareket edecek.
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ, BURSA'DA ANILACAK
Türk tarihinde yaşanılan en acı olaylardan Sarıkamış Harekâtı'nda kara kışa karşı verdiği savaş sonrasında donarak şehit düşen 90 bin asker, Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ)'nin düzenlediği programla anılacak.
Bursa Kars, Ardahan, Iğdır Dernekleri Federasyonu ile Sarıkamış Kültür ve Dayanışma Derneği'nin katkıları ile hazırlanan anma programı, 90 bin şehit, harekâtın 95. yıldönümünde yeniden yâd edilecek.
UÜ Fethiye Kültür Merkezi'nde 27 Aralık 2009 Pazar günü gerçekleştirilecek etkinliğe Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun yanı sıra, Bursa Valisi Şahabettin Harput, UÜ Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz ve Prof. Dr. Volkan Akyol katılacak.
Sarıkamış Harekâtı'nın anlatılacağı etkinlikte, âşıklardan saz ve söz programı da yer alacak. Program kapsamında ağaç dikimi ve kan bağışı kampanyası da başlatılacak.
 
RİZE BELEDİYESİ EKİBİ, SARIKAMIŞ HAREKATININ YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİNE KATILACAK
Rize Belediyesi ekibi, Sarıkamış harekâtının yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Kars'a geldi.
Dünden bugüne Türk milletinin çok şehit verdiğini ve vermeye devam ettiğini belirten Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, "Bu şehitler içinde Rize'nin her ocağından en az birer kişi vardır. Benim amcam da Sarıkamış şehitlerindendir." dedi.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde birçok önemli savaşların olduğunu ifade eden Başkan Bakırcı, "Sarıkamış'ta yapılan mücadele de bunlardan biridir. 90 bin askerimiz burada donarak can vermiştir. Çok savaş görmüş ülkemizin bir daha aynı sıkıntıları yaşamamasına duacıyız. Bu, hem bir vefa, hem bir anı, hem de kaynaşma gezisi olacak. Bu vesile ile şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyorum." diye konuştu.
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANISINA TIRMANIŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı çerçevesinde, 3 bin 170 metre rakımlı Allahuekber Dağı’na 13. Sarıkamış Şehitlerini Anma tırmanışı başladı.
Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı çerçevesinde, 3 bin 170 metre rakımlı Allahuekber Dağı'na 13. Sarıkamış Şehitlerini Anma tırmanışı başladı.
Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından 1997 yılında başlatılan ve geleneksel hale getirilen Allahuekber Dağı şehitlerini anma tırmanışı başladı. Tırmanış törenine Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Tugay Komutanı Tuğgeneral Selçuk Bayraktar ve Belediye Başkanı İlhan Özbilen de katıldı.
Programda konuşan İlçe Kaymakamı Ahmet Altunbaş, 'Sarıkamış Harekâtı'nda şehit olan 90 bin şehidimizi anma programının bu yıl 95. yılı düzenlenmektedir. Bu yılda düzenledikleri Allahuekber Dağlarına tırmanışı vesilesiyle Dağcılık Federasyonu başkanımıza ve bugün bu programa katılan dağcılık sporuna gönül vermiş tüm arkadaşlarımıza bu anma etkinliklerinde dolayı teşekkür ediyoruz. Çok zor şartlarda gerçekleşecek tırmanış olacaktır. 1914 yılındaki binlerce askerimizin o dağlarda şehit olduğu havayı, atmosferi, o haleti ruh iyeyi anlamak için her halde Allahuekber Dağları'na çıkmak, orda onların yaşadığı sıkıntıları, onların yaşadığı ruh halini, onların düşüncelerini ancak öğle hissedileceğini farkına varılabileceğini düşünüyoruz.' dedi.
Belediye Başkanı İlhan Özbilen ise, Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ve ekibine, kendilerini yalnız bırakmadıkları için teşekkür etti.
Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca da, Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun geleneksel hale getirdiği Allahuekber Şehitlerini anma tırmanışına bu yıl İzmir, Edirne, İstanbul, Rize, Kayseri, Erzincan ve Erzurum'dan sporcuların katıldığını vurguladı.


BİSİKLETÇİLER SARIKAMIŞ’A ULAŞTI
Sarıkamış şehitlerini anmak amacıyla 13 Aralık’ta İstanbul’dan yola çıkan bisikletçiler Sarıkamış’a vardı.
25-27 Aralık tarihleri arasında Sarıkamış’ta düzenlenen ‘Türkiye Şehitlerine Yürüyor’ anma etkinliklerinde İstanbul’dan aldıkları toprağı Sarıkamış’a getirdiler.


13-26 Aralık 2009 tarihleri arasında İstanbul Bisiklet İl Temsilciliği tarafından İstanbul’dan Allah-u Ekber Dağları'na 1900 kilometrelik ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu’ uzun ve meşakkatli yolculuğun ardından varış noktası Sarıkamış’ta noktalandı.
İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Atilla Bisiklet Takımı'nın milli bisiklet sporcuları tarafından düzenlenen bisiklet turu; İstanbul’un Üsküdar, Pendik, Beykoz, Esenler Belediyelerinin maddi destekleri ile gerçekleştirildi.
İstanbul Taksim Atatürk anıtında Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya'nın verdiği start ile İstanbul toprağı alınarak Kars Sarıkamış Şehitliği'ne bırakılmak üzere 13 gün süren zorlu turun ardından Kars’a varıldı.
Geceyi Kars’ta geçiren bisikletçiler sabah saatlerinde Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat tarafından Sarıkamış’a uğurlandı.


Vali ve Belediye Başkanının sporculara çeşitli hediyeler vermesinden sonra start vermeleriyle bu defa da pedeller Sarıkamış’a çevrildi.
Sarıkamış Şehitliği’nde de Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Belediye Başkanı İlhan Özbilen ve öğrenciler karşıladı.
Şehitlikte hatıra fotoğrafı çektiren sporcular daha sonra ilçe halkının alkışları eşliğinde Sarıkamış’a girerek turu noktaladılar.
Dinlenmeye çekilen sporcular İstanbul’dan getirdikleri toprağı 27 Aralık günü Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile birlikte şehitliğe bırakacaklar. Sporcular buradan da Sarıkamış toprağı alıp İstanbul’a götürecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum