1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kktc Din İşleri Başkanlığı, Manastır Restorasyonuna Yapılan Yardımdan Memnun
Rusyada Putinin Partisi KAZANDI

Rusya'da Putin'in Partisi KAZANDI

Rusya'daki parlamento seçimlerini Başbakan Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya kazandı.

A+A-

Kesin olmayan sonuçlara göre, Rusya’daki parlamento seçimlerini Başbakan Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya kazandı. Hile ve sansür iddialarının gölge düştüğü seçimlerde üç ay sonra cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Putin beklediği desteği alamadı.

Parlamentonun alt kanadı Duma’nın 450 koltuğu için 5 yıl süreyle görev yapacak milletvekilleri seçimi tamamlandı. Modern Rusya tarihinde ilk kez kayıtlı olan yedi siyasi parti Birleşik Rusya, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti, Adaletli Rusya, Yabloko, Rusya Vatanseverleri ve Haklı Dava Partisi oy pusulasında yer aldı. Rusya Merkez Seçim Kurulu'nun verilerine göre 700'ü yurt dışından olmak üzere, 500 bin Rus seçim gözlemcisi sandıklarda görev aldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Birleşik Rusya Partisi oyların büyük çoğunluğunu almayı başardı. Putin'in partisinin 450 sandalyeli parlamentoda yaklaşık 315 milletvekili çıkartacağı ifade ediliyor.

Ancak kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 50’i oranında oy alan parti, bir önceki seçimlere kıyasla ciddi oy kaybına uğradı. Bu sonuçlara göre Birleşik Rusya Partisi Alt Meclis Duma'da elinde tuttuğu salt çoğunluğu kaybetti. Komünist Parti ise yüzde 19.3 ile Duma'da ikinci parti oldu.

Seçim Komisyonu, Komünist Parti'nin yüzde 19,3, Adil Rusya Partisi'nin yüzde 13, aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti'nin de yüzde 11,8 oy aldığını belirtti. Liberal Yabloko Partisi yüzde 7 barajını geçemedi.

Bu arada, Komünist Parti, internet sitesinden yaptığı açıklamada, seçimlerde büyük ölçüde ve sistematik kanunsuzluklar yapıldığını iddia etti.

Resmi olmayan seçim sonuçları 5 Aralık'ta, resmi sonuçlar ise itirazlar da dikkate alındıktan sonra, 19 Aralık'ta açıklanacak.

HİLE, SANSÜR ELEŞTİRİLERİ

Seçimler sırasında, Kremlin muhalifi sitelere girmek isteyen internet kullanıcıları bir sürprizle karşılaştı, ulaşılmaya çalışılan siteler çökertildi. Rusya’daki hükümeti sık sık eleştiren yayın kuruluşlarından biri olan “Eko Moskova” radyosunun genel yayın yönetmeni Aleksiy Venediktov, Duma seçimleriyle ilgili olumsuz haberler yayınlanmasını engellemek için bu sitelerin hedef alındığını söyledi.

Rusya’da bağımsız habercilik yapan en önemli yayın kuruluşlarından biri olan Eko Moskova, internetteki haber portalında seçim günü seçim lokallerinde usulsüzlükler yapıldığına ilişkin haberlere yer vermişti.Ancak internet kullanıcılarının Cumartesi günü Eko Moskova ile benzer haberlere yer veren diğer bağımsız haber sitelerine ulaşamadığı bildiriliyor.

Seçim Yasası’nın ihlal edildiği yönünde haberler veren günlük “Kommersant” gazetesi, haftalık “New Times” ve “gazeta.ru” da internet sitelerine ulaşılamayan yayın kuruluşları arasında yer aldı. Öte yandan seçim günü Moskova ve St Petersburg kentlerinde muhaliflerin seçimlerde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle düzenledikleri izinsiz gösterilerde 170’ten fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 2012 devlet başkanlığı seçimlerine aday olma niyetini ilan eden muhalif yazar Eduard Limonov da bulunuyor.

Bu arada bağımsız gözlemci grubu Golos'un bazı gözlemcilerinin seçim merkezlerine alınmadığı belirtilirken, bağımsız bir gözlemci kuruluşunun başkanının da Rus gümrük görevlileri tarafından dün akşam 12 saat boyunca havaalanında tutulduğu bildirildi.

Başbakan Vladimir Putin'in Kremlin'e geri dönmesi yolunda ilk adım olma özelliği taşıyan seçimlerde bu nedenle çok sıkı yasaklar ve ülkede muhaliflere yoğun bir şekilde baskı ve sansür uygulandı. Seçimlere hile karıştığı yönünde iddialar ortaya atılırken, seçime katılmasına izin verilmeyen Rus siyasetçilerden Vladimin Rişkov, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Rusya’da “en kirli” seçimlerin yapıldığı değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.