Rauf Denktaş FELÇ GEÇİRDİ

Rauf Denktaş FELÇ GEÇİRDİ

Rauf Denktaş, yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

A+A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
FELÇ GEÇİRDİ

Lefkoşa'da Doktor Burhan Nalbantoğlu devlet hastanesine kaldırılan Denktaş, daha sonra Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne nakledildi. Denktaş'ın kısmi felç geçirdiği ve yoğun bakımda tutulduğu öğrenildi.
DURUMU DAHA İYİ
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın son klinik durumunun kendilerini ümitlendirdiğini ve kendileriyle şakalaştığını açıklayarak, "durumu hastaneye geldiği ana göre daha iyi, daha iyi hareket ediyor ve daha iyi iletişim kurabiliyor" dedi.

Kalpteki ritim bozukluğundan kaynaklanan emboli nedeniyle beyindeki damarlarda tıkanıklık yaşayan ve kısmi felç durumu geçiren Rauf Denktaş'ın tedavisi, YDÜ Hastanesi yoğun bakımda devam ediyor.
'ŞUURU ÇOK AÇIK DEĞİLDİ'
YDÜ yetkilileri ve tedaviyi sürdüren doktorlardan oluşan ekip, düzenledikleri basın toplantısıyla Denktaş'ın son durumu hakkında bilgi verdi. Başhekim Yardımcısı Kaptanoğlu, Denktaş'ın çok önemli ve tehlikeli bir hastalık geçirdiğini, ama yapılan müdahaleler sonrası iyileşmesini beklediklerini ifade ederek, "İlk karşılaştığımızda şuuru çok açık değildi. Yer ve mekan kavramı biraz kaybolmuş durumdaydı" şeklinde konuştu.
'ERKEN MÜDAHALE EDİLDİ'
Denktaş'ın durumunu takip etmeyi sürdürdüklerini belirten Kaptanoğlu, "Son klinik durumu bizi ümitlendirdi. Bize az önce şaka da yaptı. Bir miktar kuvvetsizliği var. Önemli bir hastalık geçirdi. Tehlikeli bir hastalık ama erken müdahale edildi ve hepimiz iyileşeceğini bekliyoruz. Herkese ve hepimize geçmiş olsun" dedi.
Kaptanoğlu, "Anjiyoya neden gerek duyuldu?" yönündeki bir soruyu, "Tıkalı olan beyin damarını tespit etmek için. Eğer ana damarlardan biri tıkalıysa kasıktan girilip onun açılma ihtimali vardı, öyle bir müdahale gerekebilirdi. Ama tedaviye erken yanıt verdiği için anjiyoyu çekene kadar geçen 20 dakikalık sürede tıkalı damarın açılmış olduğunu gördük" diye cevapladı.
YDÜ Hastanesi Hasta Hizmetleri ve Dış İlişkiler Başkanı Ahmet Savaşan da, hastanedeki 36 bölümden "profesör ordusunun" Denktaş'ın tedavisi için seferber olduğunu dile getirdi.
'SOL TARAFINI HAREKET ETTİREMİYORDU'
Nöroloji Ana Bilim Dalı Hocalarından Dr. Amber Eker ise Denktaş'ın hastaneye ilk geldiği zaman sol tarafını hareket ettiremediğini, bunun görüntülenmesini planladıkları zaman bir pıhtı attığının tespit edildiğini söyledi.
Pıhtı atma nedeniyle beyinde orta büyüklükte bir alanın etkilenmesi nedeniyle hemen tedaviye başladıklarını ifade eden Dr. Eker, hastanın kendilerine hızlı ulaşmasının tedaviyi planlamaları açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Damar incelemesinden sonra uygulanan tedavi sonrasında tıkalı büyük damarın bir miktar daha iyi olduğunu, ama daha iç taraflarda tıkanıklıklar olduğunu gözlemlediklerini anlatan Eker, yoğun bakıma aldıkları Denktaş'ın hem nörolojik, hem de dahili durumunu takip etmekte olduklarını belirtti.
Amber, "Şu an itibarıyla sol tarafı biraz daha iyi hareket etmektedir. Bizimle iletişim kurması daha iyi durumda" dedi.
Bu arada Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, KKTC'nin 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, bazı bakan ve milletvekilleri ve haberi duyan diğer yetkililer de Yakın Doğu Hastanesi'ne geldi.
ANKARA'DA AMBULANS UÇAK HAZIR BEKLİYOR
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Ankara'da bir ambulans uçağın hazır tutulduğunu, ancak doktorun buna gerek olmadığını söylediği için tedavisinin KKTC'de yürütüldüğünü söylediğini aktardı.
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ise şunları söyledi: "Şu anda yoğun bakımda olup, ilk hastaneye geldiğine göre olumlu yönde bir gelişme olmuştur. Konuşabilmektedir ve sol elini, sol ayağını oynatabilmektedir. Temennimiz, sabaha kadar aldığı ve alacağı ilaçlarla pıhtının daha da küçüleceği ve fonksiyonların daha da mükemmel şekle dönüşebileceği şeklindedir."
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "fazla paniğe gerek olmadığını", Denktaş'ın "emin ellerde olduğunu" söyledi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.