1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'ta 'UYUMA' Projesi Tanıtıldı
Müze Müdüründen Definecilere ÇAĞRI

Müze Müdüründen Definecilere ÇAĞRI

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, kaçak kazılara karşı vatandaşları uyardı.

A+A-

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, kaçak kazılara karşı vatandaşları uyardı. Alp, Kazı yapmak isteyen vatandaşların Müze müdürlüğü ile irtibata geçmeleri gerektiğini bildirdi.

Alp açıklamalarında şu ifadeleri kullandı; “ 2863 Sayılı Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu kaçak kazıları düzenleyen maddeleri kapsamaktadır. Bu maddeler ağır maddelerdir. Özellikle kırsal alanda kaçak kazı yapanlar jandarma veya polis tarafından yakalanarak adalet önüne çıkarılıyor. Bu nedenle bu tasvip edilmeyen bir durumdur. Vatandaşlar bu kaçak kazılar yüzünden zaman zaman zor durumda da kalıyorlar.

Kaçak kazı kültür varlıklarında tahribata neden oluyor ve izinsiz kazı yasal olmayan bir çalışma içerisine girmek anlamına geldiğinden, kendileri de zor duruma düşmektedirler.
Kanunda vatandaşlara kazı yapma anlamında bir hak verilmiştir. Başvurdukları taktirde gerekli incelemeler yapılarak vatandaşların kazı yapmak istedikleri alanda çalışma yapılır ve kazı başlar. Yıllardır bu böyle olmaktadır. Yasal olmayan yollarla kazı yapmak 2863 sayılı kanunun maddeleri kapsamında başvuruda bulunan her vatandaşında başvurusunu değerlendiriyoruz.
Polis ile Jandarma’nın KOM şubelerinin bu olaylar kapsamında yakaladıkları kişiler savcılığa intikal ettirilir. Mahkemeye dava açılır bu süreç içerisinde eğer mahkeme uygun görürse yakalanan eserler adli emanette kalır.”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.