1. HABERLER

  2. Çoruh Üniversitesi'nde BAHAR ŞENLİĞİ
Kürtler Eğitime BOYKOTLA BAŞLADI

Kürtler Eğitime BOYKOTLA BAŞLADI

Diyarbakır, Urfa, Van, Ağrı, Iğdır, Muş, Bitlis, Erzurum ve Kars'ta okullar boykot edildi, sınıflar boş kaldı.

A+A-
Diyarbakır, Urfa, Van, Ağrı, Iğdır, Muş, Bitlis, Erzurum ve Kars'ta okullar boykot edildi, sınıflar boş kaldı.

Pek çok kentte "Anadilde eğitim hakkı" için açıklamalar yapıldı. Bazı kentlerde polislerin okul müdürlerinden bilgi aldığı öne sürülüyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da pek çok kentte okullar boykot ediliyor. Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre, Kürt Dili Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Hareketi'nin (TZP-Kurdî) anadilde eğitim hakkı için yaptığı bir haftalık okul boykotu çağrı nedeniyle Diyarbakır, Urfa, Van, Ağrı, Iğdır, Muş, Bitlis, Erzurum ve Kars'ta çok sayıda okulda sınıflar boş kaldı.
Diyarbakır:
Kent merkezi ve özellikle Bağlar, Bismil ve Lice ilçelerinde birçok okul boş kaldı. Bazı öğrenciler, okulları boykot ettiklerini göstermek için sivil kıyafetleri ile okul önlerinde oturdu. Okul bahçelerindeki az sayıdaki öğrenci okula kitaplarını almak için geldiklerini söyledi. Lice'de polisler okulları gezerek, boykotun kırılmasını istedi.
Urfa:
Boykota en yüksek katılım Halfeti, Siverek ve Ceylanpınar Viranşehir ilçelerinde oldu. Siverek ve Ceylanpınar'da basın açıklamaları yapıldı; "Anadilde eğitim temel insani haktır" dendi. Halfeti Meydanı'nda yapılan açıklamada Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ilçe başkanı Mustafa Bayram, "Kürt halkı dilinin asimilasyona uğratılması çalışmalarına sesiz kalmayacak ve dilini her alanda kullanarak cevap olacaktır" dedi. Polislerin okulları tek tek dolaşıp okul müdürlerinden boykota katılım konusunda bilgiler aldığı öğrenildi.
Van:
Kent merkez ve 11 ilçede de boykot etkili oldu. Merkez Domlupınar İlköğretim Okulu önünde TZP-Kurdi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen), Ankara Kürt Demokrasi, Kültür ve Dayanışma Derneği (Kurdi- Der) ortak bir basın açıklaması yaptı. Kurdi- Der Şube Başkanı Galip Garip Yaviç, uluslararası anlaşmalara göre anadilde eğitimin bir hak olduğunu ama Kürtlerin yaşadığı ülkede bu hakkın gasp edildiğini söyledi.
Van Erciş'te ise BDP ilçe binası önünden Zilan Parkı'na kadar  "Anadilsiz yaşam olmaz", "AKP boykotla hesaplaşmalı" pankartları taşınarak yürüyüş yapıldı.
Bitlis :
Kurdi- Der kentte öğrencilerin yüzde 50'sinin ders başı yapmadığını söyledi. Boykota tam destek verdiklerini belirten Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nimet ilk, Kürt dilinin anayasal güvenceye alınmasını istedi.
Muş:
Muş merkez ile Varto, Bulanık, Malazgirt ilçelerinde öğrencilerin büyük bölümü ders başı yapmadı; sınıfların büyük kısmı boş kaldı.  
Ağrı:
Ağrı merkez ile Doğubayazıt, Diyadin, Patnos, Tutak ilçelerinde okullar boykot edildi. Boykota en fazla destek Doğubayazıt ilçesindeki veli ve öğrencilerden geldi. Bazı okullarda öğrencilerin yüzde beşinin okullara gittiği gözledi.
Okul boykotu  Iğdır merkezde, Erzurum'un Tekman, Karaçoban ilçeleri ile Kars merkez ve ilçelerinde de destek gördü. Hakkari'de de okul boykotuna destek geldi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.