1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Fındığın Anavatanı Emitt'te
Kürdistani İslami Parti KURULUYOR !

Kürdistani İslami Parti KURULUYOR !

Dindar Kürtler, Kürdistanî İslam Partisi kurmak için harekete geçti. Hedef, AKP'ye oy veren Kürtler.

A+A-

Kendilerini dindar ve muhafazakâr Kürtler olarak tanımlayan bir grup siyaset arenasına “Kürdistani İslami Parti” ismi ile çıkmaya hazırlanıyor.

Kürdistani İslami Parti kurucuları arasında yer alan Avukat Sıdkı Zilan, tüm Kürt hareketlerin doğal müttefikleri olduğunu belirterek, Kürtlerin özgürlük ve adalet talebinin ancak tüm kesimlerin ortak desteği ile gerçekleşebileceğini söyledi.

Kendilerini İslamcı ve Kürdi olarak tanımlayan Kürdistani İslami Parti yakında siyaset sahnesinde yerini alacak.

Partinin kurucu ekibinde yer alan Diyarbakır Barosu'ndan Avukat Sıdkı Zilan, yaptığı açıklamada, bir parti inisiyatifi kurmak için çalışmalarının sürdüğünü, bu aşamada sonra partileşme çalışmalarını başlatacaklarını söyledi.

Avukat Zilan, partiyle ilgili olarak şunları söylüyor: "Partinin esas hedef kitlesi Kürtler, o yüzden adımızda 'Kürdistani' kelimesini geçiriyoruz. Fikriyat olarak da İslami bir parti kurmak amacındayız."

"Kürt coğrafyasında İslami görüşlü insanların partileşmesinin elzem olduğu görüşündeyiz. Hem bu insanların fikirlerini ifade edebilmeleri hem de Kürt coğrafyasında sahici demokrasinin olması açısından önemli olduğu kanaatindeyim."

"Kendi kaderimizi tayin hakkı için siyasete giriyoruz"

Avukat Zilan, Irak Kürdistan'ının artık bağımsızlığa doğru yol aldığını belirterek, Suriye ve Türkiye'de de Kürtlerin özerklik talepleri olduğunu ve kendilerinin de bu bağlamda kendi sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olduklarını dile getirdi.

"Biz siyasete Kürtlerin kendi kaderini tayin edebilmesi için giriyoruz. Anadilde eğitim hakkı, Kürtçe'nin resmi dil olması gibi talepler bizim de taleplerimiz. Diğer Kürdi hareketlerle uyumlu şekilde, ortaklaşa hareket etmeyi düşünüyoruz."

"Amacımız 'Kürt kökenli'leri 'Kürt' yapmak"

Zilan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Kürtleri temsil etmediği yönündeki sözlerine karşı çıkarak, BDP'nin bölgede milyonlarca oy aldığına vurgu yaparak, kendilerinin tüm Kürdi hareketleri desteklediklerini ve hepsini doğal müttefikleri olarak kabul ettiklerini belirtti.

"Kürdi cephede BDP, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Hak ve Özgürlük Partisi (HAK-PAR) var. İslami cephede de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Saadet Partisi (SP) ve Halkın Sesi Partisi (Has Parti) var. Bu partilere destek veren Kürtler de var. Ancak bu üç parti de programları ve söylemleriyle Türkiyeli de değil, Türk partileridir. Türkçü rejimin İslami versiyonunu temsil ediyorlar."

"AKP'ye baktığımız zaman 'Kürt kökenli' diyorlar. Erdoğan'ın Kürt'ten kastı talepleri olan kişiler, Kürt kökenliler ise sadece aş ve iş isteyen, başka siyasi talepleri olmayan kişiler."

"Biz ise 'Kürt kökenlileri' Kürt yapmaya çalışıyoruz, o da Kürtleri Kürt kökenli yapmaya çalışıyor."

"Özgürlük ve adalet için birlik şart"

Bölgedeki BDP ağırlığı karşısında Kürdistani İslami Parti'nin siyasi alanda ne kadar başarılı olabileceğini düşündüğünü sorduğumuz Avukat Zilan, BDP ile sorunları olmadığını, BDP'nin kendilerini sorun olarak görmesi durumunda bile kendilerinin demokratik ahlak ve siyasi kurallara riayet ederek siyaset yapmaya devam edeceklerini söyledi.

"BDP'liler de bizim kardeşimizdir. Kürtlerin özgürlük ve adalet talebi, ancak tüm kesimlerin ortak desteği ile gerçekleşebilecek bir şeydir."

"Seçime tek başımıza mı gireriz, ittifak mı yaparız şimdilik bilmiyorum. Bunları konuşmak için erken. Yakında kamuoyunun önüne çıkıp programımızı, hareketin kimlerden oluştuğunu açıklayacağız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.