1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erdem Aslanoğlu Gazeteciler Cemiyeti’ni Ziyaret Etti
KCK Iğdır Davasından 150 Yıl HAPİS ÇIKTI

KCK Iğdır Davasından 150 Yıl HAPİS ÇIKTI

KCK operasyonları kapsamında yargılanan BDP Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ile BDP il yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 14 kişiye 149 yıl 9 ay hapis cezası v

A+A-

KCK operasyonları kapsamında yargılanan BDP Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ile BDP il yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 14 kişiye 149 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Kararı protesto eden BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, ''hükümetin barıştan yana değil, savaşın devamını istediğini'' belirtti.

Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ile BDP il yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 30 kişi hakkında "KCK operasyonları" adı altında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın 8. duruşması Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanık avukatlarından Sinan Tanrıkulu, müvekkili Güneş hakkında iddianamede yer alan dosyadaki gizli tanık beyanları ve telefon kayıtlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Tanrıkulu müvekkili ile yapılan telefon görüşmelerinin Kürtçe olduğunu ve Türkçe'ye çevirilerinde oluşan hataların yanlış anlaşılmaya neden olduğunu söyledi.

Sanıkların avukatlarının müvekkilleriyle ilgili savunmalarını yapmalarının ardından Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Mehmet Nuri Güneş'e söz verdi.

MAHKEME BAŞKANINDAN KÜRTÇE'YE TAHAMMÜLSÜZLÜK

Mehmet Nuri Güneş Kürtçe konuşmaya başlayınca Mahkeme Başkanı "Anlamıyorum seni" diyerek sözünü kesti. Bunun üzerine Güneş, 5 sayfa Türkçe, 4 sayfa Kürtçe olan savunmasını yazılı olarak mahkemeye verdi.

Güneş’ten sonra İsmail Tikit’a söz verildi. Ancak Tikit Kürtçe olarak konuşmaya başlayınca Mahkeme Başkanı bir kez daha 'sanığın duruşma dili dışında, mahkemece anlaşılmayan bir dille konuştuğu için savunmasını alamadıklarını' söyledi. Nusret Aras ve Mecit Basdas da Kürtçe savunma isteğinde bulundular, mahkemeye yazılı olarak Kürtçe ve Türkçe olarak savunmalarını sundular.

REKOR CEZA

Savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, "örgüt üyesi olmak" iddiası ile Alaaddin Ham, Turan Kaya, Şebap Çelik, Mehmet Haşimoğlu 6'şar yıl 3'er ay, "örgüt üyesi olmak" ve "kişi hürriyetini tehdit" iddiasıyla Mehmet Nuri Güneş, Saim Erkmen, İsmail Tikit 8'er yıl 9'ar ay, Necip Beştaş'a 15 kes "örgüt üyeliği" iddiası ve "kişi hürriyetini tehdit" iddiası ile toplam 45 yıl, Nusret Aras'a 2 kes "örgüt üyeliği" iddiası ve "kişi hürriyetini tehdit" iddiası ile 10 yıl, Aziz Çan'a "örgüt üyesi olmak" ve 6 kez "kişi hürriyetini tehdit" iddiası 13 yıl 6 ay, aynı gerekçe ile Abdulbari Tenik'e, 12 yıl 6 ay, "örgüt üyesi olmak" iddiası ile Resul yıldız 9 yıl, aynı gerekçe ile Tuncer Kanyar'a da 7 yıl hapis cezası verdi.

Pişmanlık yasasından faydalanan Halit Er'e bir yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme, Resul Yıldız, Aziz Çam ve Abdulbari Tenik hakkında ise tutuklama kararı çıkarttı.

Tutuksuz Mehmet Bobilik, Mecit Yıldız, Süleyman Kalkan, Sıddık Turan, Hülya Kaya, Resul Eşiyok, Yaşar Aras, İsa Çelik, Ayşe Çelik, Enver Malk ve Ekrem Yakut'un ise beraatlerine karar verildi.

KARAR BAŞINDAN BELLİYDİ

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan gazetecilere yaptığı açıklamada, davanın siyasi olduğunu belirterek, başlangıcından beri bilinen kararın bugün devreye konulduğunu söyledi.

Bu kararla hükümetin barıştan yana değil, savaşın devamı istediğini belirten Buldan, ''Iğdır Belediye Başkanı, halkın iradesiyle seçilmiş bir halk temsilcisi 9 yıla yakın bir ceza aldı. Bu da gösteriyor ki bugün kadar bu insanların burada yargılanması hep formalite icabıydı. Bizler buraya bu davaları izlemeye formalite icabı geliyor ve gidiyorduk. Çünkü karar başından beri belliydi. Verilecek olan karar başından beri verilmişti'' diye konuştu.

ERDOĞAN'A ÇAĞRI

Buldan, Mehmet Nuri Güneş'e verilen hapis cezasının, Iğdırlıların yüreğini acıttığını belirtti. Başbakan Erdoğan'a da seslenen Pervin Buldan, "Başbakan'a buradan çok açık biçimde çağrı yapmak istiyoruz. Halk sokaklardadır. Halk belediye başkanını, temsilcisini yanında görmek istiyor, kendisine hizmet etmesini istiyor. Siz onlara ceza vererek, dört duvar arasına sokarak, cezalandırarak bu halkı mücadelesinden yıldıramazsınız. Siz, örnek olarak Tunus'u, Libya'yı almalısınız. Kaddafi'ye, Mübarek'e yaptığınız çağrıyı kendiniz de uygulamalısınız. Halkın taleplerine kulak vermelisiniz. Bugün verilen kararı protesto ediyoruz, karar yüreklerimizi acıtmıştır" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.