1. HABERLER

  2. Kars'ta ki Kuraklık Vekil GÜNDEMİNDE
Karsta ki Kuraklık Vekil GÜNDEMİNDE

Kars'ta ki Kuraklık Vekil GÜNDEMİNDE

Hayvan ve Saman Borsası, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekilleri Arslan ve Kılıç'ın da gündeminde.

A+A-

Hayvan Borsası ve Saman, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekilleri Arslan ve Kılıç’ın da gündeminde.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin, Kars hayvan ve saman borsasında incelemelerde bulunmasıyla gündeme gelen kuraklık, hayvan borsasının fiziki durumu ve yaşanan diğer sıkıntılar, AK Parti Kars Millettekileri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç’ın da gündemine geldi.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Ahmet Arslan ve Doğu Anadolu Bölgesi milletvekilleri ile konuların takipçisi olduklarını söyledi. Doğu Anadolu da ki bütün illerin başta kuraklık olmak üzere ortak sorunları olduğunu belirten Kılıç, bir hafta boyunca bölgede inceleme yaptıktan sonra Meclis te bölge milletvekilleri ve ilgili bakanlar ile toplantı yapacaklarını açıkladı.
İÇ ANADOLU SAMANINI TERCİH EDİN!
Kılıç, geçtiğimiz yıla göre kışın biraz daha sert ve uzun geçmesi nedeniyle, çiftçinin ekime geç çıkmasıyla birlikte, ekinlerin ve otların çimlenme dönemi kaçırmış olduklarına vurgu yaptı. Bu nedenle özellikle ot konusunda kuraklık yaşadığını belirten Kılıç, “Kars merkez, Digor, Kağızman ve Akyaka’nın büyük bölümlerinde bu sıkıntı yaşandı. Fakat Selim, Kağızman’ın bir kısmı ve Sarıkamış daha iyi durumda gözüküyor. Bu nedenle de şu anda Güneydoğu’dan ilimize saman geliyor. Ve yaz ortasında olmamıza rağmen samanın fiyatı şu anda 600 liradır. Üstelik Güney Doğu’dan gelen saman tarlada başağı alınmış ve daha sonra da tarlada bırakılmış iki bir kez tekrar biçilen ve hiçbir besin değeri olamayan bir samandır. Yokluk ve kıtlık nedeniyle buralarda para edeceği düşünülen bu samanda bölgemize yoğun olarak getirilmeye başladı. Bu saman Kars’ta ki samanla eş değer bir saman da değil. Kars’ta sapı kökünden biçiyoruz ve başağını aldıktan sonrada geri kalanını saman haline getiriyoruz. Ama bu saman içerinde de bir takım protein değerleri taşır. Ne yazık ki şuanda Güney Doğu’dan ilimize saman gelmektedir. Bu da bir ihtiyaçtır ve vatandaşlarda bu fiyatların daha şimdiden 600 liradan almaya çalışmaktadır. Bu da Kars’ta sürdürülebilir bir hayvancılığın yapılmasına engel bir durumdur. Vatandaşın elindeki hayvan da şu anda para etmiyor. Vatandaş hiç olmazsa saman pahalı olsa bile hayvanımızda para etsin diyor.” dedi.

HALKIMIZ SAMAN TALEPLERİNİ BİZLERE BİLDİRSİN VAGON TAHSİS EDELİM

Kılıç, İç Anadolu ve Güney Doğu’dan gelen samanının maliyetini düşürmek için vagon talebinde bulunan vatandaşların, bu yönde taleplerini kendilerine bildirmeleri çağrısında da bulundu. Vagon için Milletvekili Ahmet Arslan ile birlikte Demiryolları Genel Müdürlüğümü ile görüştüklerini belirten Kılıç ,”Demiryolları Genel Müdürlüğümüz ile görüştük. Bizim isteğimiz ile özel olarak ilgilendiler. Onlarda bizlere “siz taleplerinizi bize bildirin. Bizlerde ona göre uzun tren katarları düzenleyelim.’ Dediler. Yani böyle bir katkı sunmak istiyorlar. Yani şu anda İç Anadolu’dan 240 kuruşa gelen samanın nakliye maliyeti, 10 ile 12 kuruşa düşmüş olacak. Biz bunu il ve ilçe teşkilatları, il başkanlığı aracılıyla halkımıza duyurmamıza rağmen, halen halkımızda bu yönde bir talep gelmedi. Vatandaşta kıtlık yaşandığı için paniklemiş durumda ve bir daha bulamama korkusuyla mevcut samandan almak derdinde. Basın aracılığıyla tekrar halkımıza duyuruyorum. Halkımızın il genelinde böyle bir talepleri varsa, Tarım il ve ilçe müdürlüklerine, partimize, ziraat odalarına ve gazetecilere ne kadar saman almak istediklerini söylesinler ve böylece bu yöndeki talepler bir araya gelsin. Bizlere ucuz vagon temin edelim.” diye konuştu.
DIŞARDAN HAYVAN TÜCCARLARININ HAYVAN PAZARINA GELMESİNİ ENGELLEYENLER VAR
Türkiye’de et fiyatlarının anormal derecede yükselmesini, son yıllarda ülkemizde meydana gelen fiyatların anormal bir şekilde yükselmesi ve birden düşmesi gibi dalgalanmalar sonucu oluştuğuna dikkat çeken Kılıç, Kars’ta da ne yazık ki herkesin bildiği gibi dışardan hayvan tüccarlarının Kars’a gelmesini engelleyen bazı olumsuz durumlar olduğunu vurguladı. Bu nedenle Kars’ta ki hayvan fiyatlarının çok olumsuz bir şekilde etkilediğini belirten Kılıç, “Kars’ta öncelikle hayvan borsasının dışardan besicinin ve alıcının rahatlıkla gelip burada bir piyasa oluşturmasına olanak sağlanacak hale gelmesi gerekir. Yani burada fiyatları üç beş kişi belirlerse, hiçbir zaman üretici kar edemez. Hayvan başına alınan 150 – 200 TL komisyon ödenmektedir. Ne yazık ki Kars’ta halkının kendi hayvanlarını kendilerinin satmaması gibi bir aşılanlıkları var. Hayvanlarını hep birileri aracılığıyla satmak istiyorlar. Bununda doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Bu olmadıkça Kars’ta bir borsanın kurulması mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

HAYVAN BORSASI, VATANDAŞLARIN İNSANCA MUAMELE GÖRECEĞİ FİZİKİ KOŞULLARA SAHİP DEĞİL

Hayvan pazarının modern, medeni ve geleni gideni karşılayacak, insanlara insanca muamele görecek bir ortam hazırlandığını da belirten Kılıç, Belediyenin hayvan pazarı projesinin olduğunu ve bu projeye Hükümetinde destek verdiğini söyledi. Hayvan pazarının fiziki şartların kötü olduğunu kabul ettiklerini de belirten Kılıç; “Bunu da açık ve net bir şekilde ve her zaman söylüyorum ki, hayvan pazarında insanca bir ortam yok. Bunu da her kim engelliyorsa buna engel olsunlar. Buradan da sizin aracılığınızla duyuruyorum. Nitekim geçtiğimiz günlerde de orada bu konuda yaşanan kargaşa nedeniyle öldü. Bu gibi durumlar artık medeni bir ülkede ve şehirde yaşanmaması gerekir. Bizim insanımızın tek geçim kaynağı sadece hayvancılıktır. Başka alanlarda oluşturmaya çalışıyoruz. Ama binyıllardan beridir süregelen bir geleneği, üç beş yılda birden değiştirmek mümkün değildir. Şu anda bizim tek sektörümüz hayvancılıktır. Biz eğer vatandaşımızın bu sektörde cebine girmesini sağlayabilirsek, anacak vatandaşımız öğle huzur bulabilir. Bunun içinde vatandaşın rahat hareket etmesi gerekir. Halkımın hayvancılık şeklini biraz daha medeni ve modern hayvancılık ve büyük baş hayvan işletmelerine dönüştürmesi lazımdır. Artık dünyada üç beş baş hayvanla hayvancılık yapma devri sona erdi.” İfadelerini kullandı.

BATIDA YAŞAYAN HALKIMIZ, DOĞU’DAN GİDEN ETİ UCUZA YEMELİDİR

Ülkemizin tarım ve hayvancılık ile birlikte et fiyatları için bir ülke politikası olduğunu vurgulayan Kılıç, daha sonra şunları söyledi: “Hayvan fiyatları şu anda çok düşük ama anormal derecede de yüksek olunca da Batı’da ki ve büyük şehirlerdeki insanlarımız et ve hayvansal ürünler tüketemiyorlar. Aratılmalara göre AB ülkelerinde bir kişinin yıllık kırmızı et tüketimi domuz da dahil 60 – 70 kilodur. Ama Türkiye’de geçen yıl biraz yükselmesine rağmen bu oran halen 10 kilodur. Yani kırmızı et tüketiminde medeni ülkelerin yedi kat altındayız. Bunu da etin kilosunun 50 lira iken yediremeyiz. Yani fiyatın düşük olması lazım. Tabiî ki hayvancılığın girdilerinin de düşük olması gerekir. Köylü de bunu sürdürülebilir hale getirsin. Yeminini ve samanını ucuza alsın. Yani köylünün emeği para etsinde rahat geçinsin. Hükümetimiz ülke çapında şu anda bunu dengelemeye çalışmaktadır. 1980’lerden beri bozulmuş bir dengeyi düzeltmeye çalışıyoruz. Bunda kolay bir şey değil. Konumuz canlı hayvandır. Yani bu yıldan beri tarımdan çekilmiş bir köylü var. Köylerden çekişmiş olan genç nüfus var. Biz bu azalmış nüfusla gelir seviyesi yükselmiş 3 bin dolardan 10 bin dolara bir ülkenin insana daha fazla et yedirmeye çalışıyoruz.”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum