1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SARIKAMIŞ

  4. Boz Ayı, Yavrusunu İlçe Turuna Çıkardı
Karsa Afgan Mülteci Akını SÜRÜYOR

Kars'a Afgan Mülteci Akını SÜRÜYOR

Kars'a 8 Ağustos'ta başlayan Afgan mülteci akını sonucunda, göçmen sayısı 200'ü buldu.

A+A-

Kars’a 8 Ağustos’ta başlayan Afgan mülteci akını sonucunda, göçmen sayısı 200’ü buldu.

Kars'a gelen Afgan mülteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek komiserliği (UNHCR) üzerinden bir başka üçüncü dünya ülkesine yerleşmek için sığınma talebinde bulundu.

KHA'nın haberine göre, İlk olarak 8 Ağustos’ta akşam saatlerinde trenle Ankara'dan Kars’a gelen mülteciler, Kars Emniyeti Yabancılar Şube Müdürlüğünü alarma geçirmişti.  Kars Tren Garı’nda çaresiz bir şekilde bekleyen 7 aileden oluşan 33 mülteciyi, polisler alarak Kızılay binasına yerleştirmişlerdi. Polisler tarafından tek tek kayıt edilen ve sığınma taleplerini alınan mülteciler, Kızılay binasında Kızılay’ın imkânlarıyla bu zamana kadar konakladılar. Daha sonra Kars’a gelen mülteci sayısı 48’i buldu ve bu mültecilerin tamamı düne itibariyle yaklaşık 200’ü buldu.

Bu mültecilerin ardından Kars’a gelen 150 mülteci ise Kars Emniyeti Yabancılar Şube Müdürlüğü tarafından önce Mesut Yılmaz Parkı’nda daha sonra da, Kapalı Spor Salonuna yerleştirildi. Polisler tarafından kayıt altına alınan mültecilerin yasal işlemleri devam ediyor. Mülteciler ile Kars Polisi, Kars Kızılay Şube Başkanlığı ve birkaç duyarlı vatandaş dışında ilgilenen herhangi bir kurum bulunmuyor. Kars Emniyet Müdürlüğü’nün yasal olarak bu gibi durumlar için her hangi bir ödeneklerinin olmaması da Kars polisini zor durumda bırakıyor.

ALTI AY KARS’TALAR
Yasal olarak mültecilerin Birleşmiş Milletlerden bir cevap gelinceye kadar Kars’ta kendi imkanları ile kalmaları gerekiyor. Mültecilerin bu süre içerisinde her hangi bir suça karışmamaları ve her hangi bir işte de çalışmamaları da gerekiyor. Sayıları gittikçe artan mülteciler, Kars’ta ki rahat ortamı Afganistan’da ki diğer yakınlarına anlattıkları için bu sayının daha da artacağı bin kişiye ulaşacağı bekleniyor. Barınma ve beslenme sıkıntısı yaşayan Mültecilere, Kars Emniyeti barınacak yer bulmak için seferber olmuş durumda. Yaklaşık 48 mülteciye 20 günden beridir insani elini uzatan Kars Kızılay Şube Başkanlığı da, zor durumda. Çünkü üçte ikisi çocuk olan mültecileri doyurmak ve barınmalarını sağlamak Kızılay’ın imkanlarını da oldukça zorluyor. Tüm bu yaşanan sorunlara rağmen Kars Emniyet Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek komiserliği arasında yapılan yazışmaların 6 ay kadar sürebileceği bildiriliyor.

BAZI VATANDAŞLARDAN YARDIM ELİ
Kars Kızılay Şube Başkanlığı gibi, Kars Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Memur Sen Kars İl Temsilciliği, İlim Yayma Cemiyeti ve bazı duyarlı vatandaşlar da Mültecilerin yardımına koştu. Kars Kapalı Spor Salonunda kalan mültecilere gıda ve temizlik malzemesi dağıtan vatandaşlar ise kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle Devletin göçü durdurmasını ve bir çözüm bulmasını istediler.

Öte yandan Türkiye genelinde 51 İl’e Afgan mülteci akını olduğu öğrenildi. Bu sayı Erzurum’da 200 ve Ardahan’a ise 100’ü aştığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.