1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Newroz - Nevroz - Nevruz Kutlu Olsun
Kamu Çalışanlarından Uyarı GREVİ

Kamu Çalışanlarından Uyarı GREVİ

Kamu çalışanları, ülkenin dört bir yanında grev yaptı; gösteriler düzenledi.

A+A-

Hükümetin kamudaki ilk toplu sözleşme görüşmelerindeki tutumunu ve önerdiği maaş artışını protesto eden kamu çalışanları, ülkenin dört bir yanında grev yaptı; gösteriler düzenledi.

Hükümetle kamu çalışanlarını temsil eden konfederasyonlar arasında süren ilk toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması ve hükümetin teklif ettiği maaş artış oranını protesto eden kamu çalışanları bugün Türkiye'nin dört bir yanında grev yaptı, gösteriler düzenledi. Gösterilerin en yoğun olduğu şehir Ankara olurken, İstanbul Beyazıt Meydanı da büyük bir gösteriye sahne oldu. Çeşitli illerde farklı konfederasyonlara bağlı grupların ortak eylem yapması ve dayanışma içinde olması dikkat çekti. Bazı gösterilere polis gaz ve tazyikli suyla midahale etti.

Ankara

Kamu çalışanlarını temsil eden konfederasyonlar ile Hükümet arasındaki toplu sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine bugün iş bırakan kamu çalışanları Ankara'da çeşitli eylemler yaptı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen üyeleri Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde basın açıklaması yaptı. Güvenpark'ta toplanan sendika üyeleri, döviz ve pankartlarla Bakanlık'a yürüdü. Bakanlık binası önünde toplanan çalışanlar adına bir açıklama yapan Ankara 2 No.'lu Şube Başkanı Dengiz Sönmez, kamu emekçilerinin ilk defa yaptığı toplu sözleşme görüşmelerinin bazı kesimlerde hayal kırıklığı yarattığını belirterek, "Ancak bizler bu yasayla düzenlenen toplu sözleşmenin gerçek bir toplu sözleşme olamayacağını, olsa olsa bir 'toplu gülüşme masası' olacağını ifade etmiştik" dedi. Hükümetin teklifinin "kendileriyle dalga geçmek" olduğunu söyleyen Sönmez, "Maaşlarımıza aylık ortalama 45-50 lira artış öngören teklifleriyle kamu emekçilerine, emeklilere verdikleri değeri bir kez daha göstermişlerdir. Bu gülüşme masasında eğitim emekçilerinin sorunları, talepleri yok sayılmıştır. Buradan bizlerin sesine kulak tıkayan, yüz binlerce kamu emekçisini görmeyen kulaklara ve gözlere bir kez daha, en kararlı halimizle sesleniyoruz; bu sesi duymazsanız sonunuz Yunanistan'da, Fransa'da bu sesi duymayanların sonu gibi olacaktır" dedi. Açıklamanın ardından sendika üyeleri Ziya Gökalp Caddesi'ne yürüdü.

Türk Sağlık-Sen üyeleri ise Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi önünde protesto gösterisi düzenledi. Hastane önünde basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, toplu sözleşme masasında adaletsizliğin son bulmasını, memurun insanca yaşamasına yetecek bir ücret almasını ve kamu görevlilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesini istediklerini, ancak bu taleplerinin karşılık bulmadığını söyledi. Kahveci, "Biz hükümetten dünyaları istemedik. Bizim talebimiz, milletvekillerine 15 dakikada yapılan yüzde 45'lik zammın yakınından bile geçmiyordu. Enflasyonun yüzde 11 olarak açıklandığı, son bir yılda doğalgaza yüzde 34, elektriğe yüzde 19, benzine yüzde 23 zam yapıldığı bir Türkiye'de memurlara yüzde 3, yüzde 4 gibi gülünç bir teklif sunulması kabul edilemez bir durumdur. Böyle bir tavır açıkça memurları, emeklileri aileleriyle birlikte yoksulluğa mahkum etmektir" dedi. Hükümet aleyhine sloganlar atan sağlık çalışanları daha sonra Abdi İpekçi Parkı'na doğru yürüdü.

Ulaştırma Memur-Sen, Türk Ulaşım-Sen (TUS) ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri de Ankara Garı önünde ayrı ayrı eylem yaptı. TUS Genel Başkanı Nazmi Güzel, toplu sözleşme düzeneğine geçilmiş olmasına rağmen arzu edilen zihinsel değişikliğin masada görülemediğini söyledi. Memurun enflasyona ezdirilmediği yönünde açıklamalar yapıldığını anımsatan Güzel, "O enflasyon bizi temsil etmeyen bir enflasyondur" dedi. Yapılan eylemin bir uyarı eylemi olduğunu belirten Güzel, "Hükümet kamu görevlilerinden korkmadığını açıkça söylüyor. Bizi ciddiye almadığını düşünüyoruz. Bu insanlar işi bıraktıklarında Türkiye'de neler olabileceğini hissetmeleri lazım. Dünya Çalışma Örgütü, 'güvencesi olan güvenli iş' kavramını bütün ülkelere yerleştirmeye çalışırken memurluk güvencesinin elimizden alınmasını istemiyoruz" dedi.

BTS üyesi çalışanlar ise gar önünde davul zurna eşliğinde yaptıkları eylemde halay çektiler ve slogan attılar. Eyleme destek amacıyla ziyarete gelen KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul yaptığı açıklamada hükümete çağrıda bulunduklarını belirterek, kamu emekçilerini yok sayamayacaklarını, aksi halde yanıtın grev olarak verileceğini söyledi. Tombul, daha sonra aynı alanda eylem yapan Türk Ulaşım-Sen üyeleri ile de selamlaştı. Eylemin ardından çalışanlar, KESK'e bağlı diğer sendikaların da gar önüne gelmesiyle Ziya Gökalp Caddesi'ne doğru yürüdü.

Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen de, toplu sözleşme masasında taleplerinin büyük çoğunluğunun yok sayıldığını, gelinen noktada hizmet üretmeyerek iş bırakma haklarını kullandıklarını belirterek, "Konfederasyonumuzla birlikte haklarımız alınıncaya kadar eylemlerimiz sürecektir" dedi.

Sağlık-Sen Ankara 2 No.'lu Şube Başkanı Erdal Bolatçı ve beraberindeki sendika üyeleri de Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde tabutlu bir eylem yaptı. Toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamadığını belirten Bolatçı, ekonomideki iyi gelişmelere rağmen memura hak ettiği payın verilmediğini söyledi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanarak davul zurna eşliğinde halay çekip eylem yaptı. Daha sonra kendilerine katılan Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri (ESM) üyeleriyle birleşen grup buradan Kültür ve Turizm Bakanlığı önüne yürüdü. Eyleme daha sonra Eğitim-Sen 5 No.'lu şube ve aralarında TOGO işçilerinin de bulunduğu çeşitli gruplar katılarak destek verdi.

İstanbul

KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Basın-Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri Beyazıt Meydanı'nda bir protesto gösterisi düzenledi. İş bırakma eylemi kapsamında Çapa'da toplanan kamu çalışanları, Beyazıt Meydanı'na yürüdü. Burada bir konuşma yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, insanca yaşamak için toplu sözleşmede getirilen teklife karşı omuz omuza grev yaptıklarını söyledi. Kamu emekçilerinin haklarını her yerde, her durumda savunacaklarını vurgulayan Özgen, "Bugün bizimle dalga geçenlere, bize kapı kulu gibi bakanlara karşı dimdik ayaktayız. Grev hakkımızı kullanıyoruz. Tüm memurların kalbi bugün bir atıyor. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız" dedi. İşverenin her şeye karar verdiği bir yönetim biçiminin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını vurgulayan Özgen, Yunanistan, İtalya ve İspanya'daki ekonomik krizlere ise halkın değil, hak yiyenlerin sebep olduğunu söyledi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören de bugünkü sözleşme şartlarının memurlar için uygun olmadığını belirterek, sağlık sektöründe yüz binlerce insanın taşeron olarak çalıştırıldığını söyledi.

Diyarbakır

Diyarbakır'da kamu çalışanlarının iş bırakma eylemine katılan vatandaşlar Dağkapı Meydanı'nda bir protesto gösterisi yaptı. KESK'e bağlı sendikaların üyesi kamu çalışanları ayrı ayrı Dağkapı Meydanı'nda toplandı. Davul zurna eşliğinde halay çeken çalışanlar slogan attı, çeşitli dövizler taşıdı. Meydana doğru yürüyen Eğitim Sen üyesi gruba Adliye önünde trafiğe engelledikleri gerekçesiyle polis tarafından tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. KESK Dönem Sözcüsü Alican Çetinkaya, meydanda yaptığı konuşmada, adı toplu sözleşme olsa da mevcut sistemin yürümeyeceğini, grev hakkının olmadığı, son kararın Hükümet tarafından verildiği bir toplu pazarlık sisteminin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını söyledi. Sendikaların tüm taleplerinin görmezden gelindiğini belirten Çetinkaya, "Kamu emekçilerinin taleplerini ve iradelerini yok sayan, geleceğini ipotek altına almaya çalışanların oyununu bozmaya kararlıyız" dedi.

Eğitim Bir Sen üyesi memurlar da Ofis Semti AZC Plaza önünde açıklama yaptıktan sonra dağıldı. Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Diyarbakır Şubesi üyelerinin iş bırakma eylemi yapmaları nedeniyle Diyarbakır, Batman ve Kurtalan'da yolcu ve yük tren seferleri yapılamadı.

Kars

Kars'ta bulunan sendikalar, toplu sözleşme görüşmelerini protesto etmek amacıyla bir günlüğüne iş bıraktı.

KESK Eğitim Sen

Eğitim Sen Kars Şubesi, hükümetin zam ve toplu sözleşme politikasını protesto için iş bırakma eylemi yaptı. Faikbey Caddesi At Heykeli önündeki basın açıklaması renkli görüntülere sahne oldu. Kamu Sen’in de destek verdiği basın açıklaması Atatürk Caddesi üzerinde el ele çekilen davullu zurnalı halaylarla adeta şenlik havasına dönüştü.

Basın açıklamasını KESK Kars Şubeler Platformu adına Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Başkanı Çetin Koçyiğit okudu.

Kamu Sen

Kamu-Sen il temsilcisi Kemal Erginbay, Faikbey Caddesi üzerinde toplanan grup adına yaptığı basın açıklamasında, yıllardır kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerinin ilerletilmesi için mücadele ettiklerini belirterek, toplu sözleşme ve grev hakkı, kamu görevlilerinin uluslararası sözleşmelerden doğan anayasal hakkı olduğunu söyledi.

Eğitim Bir Sen

Eğitim-Bir-Sen Kars Şubesi Hükümetin 6666 sayılı KHK’de kapsam dışında bırakarak mağdur ettiği eğitim çalışanlarının Toplu Sözleşme masasında Ek Ödeme vermemesini yüzdelik zam ve toplu sözleşme tekliflerinin yerine getirilmemesini protesto ederek Cumhuriyet Meydanında toplanıp protesto ettiler ve iş bıraktıklarını açıkladılar.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın açıklamasını Eğitim-Bir-Sen Kars Şube Başkanı Mahmut Kaan İlgar okudu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.