1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. Küçükçekmece'de Kaz Eti Festivali
Kafkasya Üniversiteler Birliği TOPLANDI

Kafkasya Üniversiteler Birliği TOPLANDI

Ardahan Üniversitesi öncülüğünde kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği 1. Olağan Kongresi ARÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

A+A-

Ardahan Üniversitesi öncülüğünde kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği 1. Olağan Kongresi ARÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Ardahan Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen büyük kongrenin ilk ayağına YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başta olmak üzere; Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Yunus Emre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Adnan Tekşen, yurt içinden ve bölge ülkelerinden 19 üniversite rektör ve temsilcisi ile çok sayıda akademisyen katıldı.

“BU BÖLGENİN BİLGİSİNİ DÜNYAYA AÇMALIYIZ”
Kongrenin açılış konuşmasını ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz yaptı. Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin kısa sürede geniş bir coğrafyada çok sayıda üniversiteyi içine almasından duyduğu mutluluğu dile getiren Korkmaz, Ardahan Üniversitesi’nin Kafkasya açılımı hakkında bilgi verdi. Bölge ülkeleri olarak büyümek için birleşmeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Korkmaz, “Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasının bilgisine erişerek bu bölgenin değerlerini dünyaya açmalıyız” dedi.
Kongrenin diğer buluşmasının ev sahipliğini üstlenen Yunus Emre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Adnan Tekşen, birliğin ülke ve bölge için umut niteliği taşıdığını söyledi. Tekşen, Rektör Prof. Dr. Korkmaz’a birliğin oluşum sürecindeki katkıları dolayısıyla teşekkür etti.
Kafkasya Üniversiteler Birliği’ni, komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan yeni perspektifin bir parçası olarak niteleyen Vali Mustafa Tekmen, Kafkasya’ya açılan bu kapının zamanla büyüyerek başta ekonomi olmak üzere bilim, kültür ve sanat alanlarında gelişmenin hızla devam edeceğini kaydetti.
YÖK BAŞKANI ÖZCAN: KAFKASYA AÇILIMI SÜRECEK
Kongrenin son açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın mesajları ekonomi, siyaset ve dış ilişkilere yönelikti. Göreve geldikleri dönemde YÖK’ün yapısına ilişkin bilgiler veren Özcan, tüm kurumlarla küs ve kavgalı bir yönetim devraldıklarından yakındı. “Tüm küskünlükleri bitirdik” diyen Özcan, akademik alanda da büyük ilerlemelerin kaydedildiğine dikkat çekti. Üniversitelerde denklik konusunun özellikle ülke ilişkileri açısından açmaz niteliğinde olduğunu belirten Özcan, denklik sorununun en kısa zamanda çözüme kavuşturulması amacıyla çalışmaları hızlandıracakları mesajı verdi. Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin ilk kongresinin üniversitelerin birleşmesine katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Özcan, Kafkasya açılımının Farabi gibi programlarla süreceğini vurguladı.

YÖK BAŞKANI’NDAN YABANCI ÖĞRENCİ MÜJDESİ

Yurt dışından gelen yabancı uyruklu öğrencilere yönelik bir de müjde veren Özcan, bu öğrencilerin masraflarının Türkiye tarafından karşılanması için gerekli girişimlerin başlatıldığını söyledi. Özcan ayrıca, YÖS’ün (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) kaldırılmasıyla Türkiye’ye gelmek isteyen öğrencilere kolaylık sağlandığının altını çizdi.
Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve 20 üniversite temsilcisi protokole imza koydu.
PROTOKOLÜ İMZALAYAN ÜNİVERSİTE TEMSİLCİLERİ:

  • Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan
  • Ahılkelek Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili
  • Ahıska Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tina Gelaşvili
  • Akaki Tsereteli Kutaisi Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şalva Kirtadze
  • Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz
  • Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman
  • Azerbaycan Asiya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Celil Nagiyev
  • Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak
  • Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı
  • Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz
  • Gürcistan İliya Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elene Cavelidze
  • Gürcistan İvani Çavakhişvili Tiflis Devlet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Darecan Tvaltvadze
  • Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan
  • Azerbaycan Qafqaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç
  • İran Moheg Türkçe Öğretim Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kadir Golkarian
  • Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haneli Kerimli
  • Nahçıvan Özel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kazımbeyli
  • Sohumi Devlet Üniversitesi Kültürlerarası İlişkiler Daire Başkanı Prof. Dr. İndira Dzagania
  • Uluslararası Karadeniz Üniversitesi – Doç. Dr. İlyas Üstünyer

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.