1. HABERLER

  2. İşveç Resmen SOYKIRIM Dedi
İşveç Resmen SOYKIRIM Dedi

İşveç Resmen SOYKIRIM Dedi

İsveç Parlamentosu'nda, Ermeni soykırımının tanınmasını öngören karar tasarısı bir oy farkıyla kabul edildi.

A+A-
İsveç Parlamentosu'nda, Ermeni soykırımının tanınmasını öngören karar tasarısı bir oy farkıyla kabul edildi. Tasarının oylanmasında Kürt millevekilinin 'evet' oyu kullanması belirleyici oldu.
İsveç Parlamentosunda Ermeni soykırımının yanısıra ilk kez Asuri, Süryani, Keldani ve Pontus’lara yapılanların da soykırım olarak değerlendirildi.
Sosyal Demokrat Partisi, Yeşiller ve Sol Parti milletvekillerinin hazırladığı soykırımının tanınmasını içeren öneri üzerinde yapılan oylamada 130 milletvekili aleyhte, 131 milletvekili lehte oy kullandı.
Parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonu'nda 2 Mart 2010'da görüşülen tasarı, bugün parlamentonun gündemine getirildi. Öneriye destek veren ve karşı çıkan milletvekilleri arasında saatlerce süren tartışmalar yaşandı.
Öneriye destek veren Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller 1915 yılında yaşanan olayların 'soykırım' olduğunu Türkiye'nin tarihiyle yüzleşmesi çağrısı yaptı..
Sağ parti milletvekillerinden bazıları ise İsveç Meclisinin uluslararası bir mahkeme olmadığını kaydederek, öneriye karşı çıktılar.
Konuşmalardan sonra oylamaya geçildi. Oylama sonunda 130 ''Hayır'', 131 ''Evet'' oyu kullanıldı, 88 milletvekili ise oylamaya katılmadı.
Soykırım tasarısının kabul edilmesine karşı çıkan Halk Partisi’nin Kürt kökenli parlamenteri Vanlı Gulan Avcı soykırımın tanınması yönünde oy kullanınca İsveç Parlamentosu soykırımı kabul etmiş oldu.
GULAN AVCI KONUŞTU
Verdiği oyla dengelerin değişmesine yol açan Gulan Avcı verdiği demeçte Türkiye’nin tarihiyle yüzleşmesi için partisinin görüşü aksine ‘evet’ oyu kullandığını söyledi.
Türkiye’de Kürtlerin de soykırımı tehdidiyle yüz yüze olduğunu belirten Gulan, ‘’İsveç parlamentosunda soykırımın kabul edilmesi çok önemli. Oyumun belirleyici olduğunu biliyorum. Bu gerekliydi. Çünkü Türkiye’nin geçmişiyle tarihinde yaptığı soykırımları ve katliamları artık kabul etmesi gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesi Türkiye’yi soykırımcı olarak görüyor. Ayrıca ilk kez Pontus Rumları, Asuriler, Suryaniler ve Keldanilere yapılanları da İsveç Parlamentosu soykırım olarak kabul etti'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.