1. HABERLER

  2. Hangi Hakem Hangi Takımlı?
İnsanlık Anıtı ve Umuda Giden YOL

İnsanlık Anıtı ve Umuda Giden YOL

Natıonal Geographıc Dergisi, Ağustos sayısının kapak fotoğrafına İnsanlık Anıtı'nın el figürünü ve 'Umuda Giden Yol' Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu başlığı ile yayımladı.

A+A-
Güney Kafkasya'dan geçecek demiryolu yakın gelecekte Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlarken, bölgede görüş ayrılıklarının yanı sıra geleceğe yönelik düşleri de besleyecek.
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu döneminde, yapımına heykeltraş Mehmet Aksoy’un çalışması ile başlanan 35 metre yüksekliğindeki “İnsanlık Anıtı” Natıonal Geographıc Dergisinin Ağustos ayı sayısında kapak oldu.

Dergi, kapak fotoğrafına İnsanlık Anıtı’nın el figürünü ve “Umuda Giden Yol” Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu başlığı ile yayımladı.
“Kars’tan yükselen insanlık anıtının üç metrelik beton eli, komşu Ermenistan’a karşı bir iyi niyet göstergesi olarak başlatıldı” denilen dergide, inşaatın durdurulması nedenleri arasında Ermenistan’la iyi ilişkiler kurulmasına tepkilerin olduğuna da değiniliyor.
Natıonal Geographıc’de heykeltıraş Mehmet Aksoy’un görüşleri de yer aldı. İkiye bölünmüş ve karşı karşıya konularak birbirine düşman edilmiş bir insanı betimlediğini belirten Aksoy, ancak barışa uzanan el’i sembolize eden insanlık anıtının bir parçası olduğunu, Erzurum ve Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun hazırladığı bir rapor üzerine tamamlanmadığını, SİT alanı olduğunu bilerek yapımına karar verdiğini de hatırlatıyor.



Dergiden..
"BTK'nın inşası ise devam ediyor. 2012'ye kadar tamamlanacak olan demiryolu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den start alacak, Gürcistan kenti Tiflis'ten geçecek ve Kafkas bölgesinin güneybatı kıyısına, Türkiye'ye, sınır şehri Kars'a ulaşacak. Türkiye'nin bu proje içinde yer alması, çoğu zaman Rusya'nın arka bahçesi olarak görülen bu bölgede yeni dengelere de işaret ediyor. Bakü'den, Türkiye'nin Akdeniz'deki liman şehri Ceyhan'a petrol getirmek için yapılan ve 2005 yılında açılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı gibi, BTK demiryolu da Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki bir anlaşmanın sonucunda doğdu, komşu Ermenistan ise bu birliğin dışında bırakıldı. Ve aynen boru hattı gibi, bu doğu-batı koridoru da kuzeyde Rusya ya da güneyde İran yoluyla yapılan ulaşıma bir alternatif olacak. Bu, bakış açısına göre ekonomik gelişme, toplum mühendisliği ya da kurnaz bir bölgesel siyaset olarak değerlendirilebilecek olan, 600 milyon dolarlık bir proje. Ve bakış açıları da güney Kafkasya'da, dağ yollarını görünmez kılan kar örtüsü kadar hızlı bir şekilde yön değiştiriyor"


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.