1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başkan Akdoğan, Esnafları Ziyaret Etti
İmralıda ki Görüşmenin AYRINTILARI

İmralı'da ki Görüşmenin AYRINTILARI

Mehmet Öcalan, dün (17 Kasım) İmralı'da Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmeyi anlattı.

A+A-

Mehmet Öcalan, dün (17 Kasım) İmralı'da Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmeyi anlattı.

Mehmet Öcalan, İmralı'ya açlık grevleri için gittiğini söyledi; Abdulah Öcalan'ın açlık grevleri, Türkiye'de Kürt sorununun çözümü, Suriye'deki durum üzerine söylediklerini aktardı.

İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşen Mehmet Öcalan, yaklaşık 15 aydır "bozuk" olduğu iddia edilen kosterle İmralı'ya gittiğini, ağabeyi ile yaklaşık 45 dakika yüz yüze görüştüğünü ve görüşmenin amacının 68 gündür açlık grevinde olan ve ölüm eşiğine gelmiş mahpusların eyleminin sonlandırılması olduğunu söyledi.

"Hem iki haftada bir görüşme hakkımız olduğunu, hem de diğer nedenlerden dolayı geldiğimi söyledim"

Abdullah Öcalan'ın kendisine ilk başta, "Niye geldin?" diye sorduğunu söyleyen Öcalan, aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı: "Tabii ben ona anlattım. Hem iki haftada bir görüşme hakkımız olduğunu, hem de var olan diğer nedenlerden dolayı görüşme için geldiğimi söyledim. Arkadaşlarımızın günlerdir açlık grevinde olduğunu belirttim. Açlık grevinin gerekçelerini de anlattım ona. Başkan da bana, 'Açlık grevi içeridekilerin işi değil. Bunu dışarıdakilerin yapması gerekiyordu. Yapılması gerekiyorsa bunu dışarıdakiler yapmalıdır' dedi. 'Dışarıdakilerin görevini zindandaki arkadaşlar yapmışlar. Bu doğru bir şey değil, iyi bir şey de değil' dedi. Başkan ayrıca, '70 güne varan açlık grevine girmişler. Tabii ölüm eşiğine gelmişler. Ben buradan açlık grevlerinin sonlandırılması gerektiğini belirtiyorum. Sen İstanbul'a döndüğünde basın aracılığıyla bu mesajımı duyurursun. Artık bu eylem amacına ulaşmıştır şeklinde yansıt. Bu eylem benim için çok anlamlıdır. Özellikle bu eylemin zindanlarda gelişmesi benim için çok çok anlamlıdır. Ve yerini bulduğu kanısındayım' dedi."

Abdullah Öcalan: "Yol yöntem arıyorum"

Abdullah Öcalan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Mehmet Öcalan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık durumunu sordum, o da 'Sağlık sorunumdan ziyade dışarıda ve zindanlardaki gelişmeler nedeniyle gece gündüz çok düşünüyorum. Sürecin nasıl doğru bir şekilde ilerlemesi gerektiği konusunda çok yoğunlaşıyorum. Benim buradaki mücadelem budur. Yol yöntem arıyorum. Türk basını 'Öcalan İmralı'da keyfine bakıyor' diyor. Herkes bilsin ki, ben burada bu sürecin doğru işlemesi için gerçekten yoğun çaba içerisindeyim. Yaşanan acıların artık Kürt halkının üzerinden kalkması, Kürt sorununun çözülmesi ve bu sorunun tamamen ortadan kalkması için çaba içerisindeyim. Gece gündüz bunu düşünüyorum ve bunun mücadelesini veriyorum' dedi."

"Ne yapılacaksa, dışarıda kendi gücünüz, kendi imkânınız ile yapmanız gerekiyor"

Abdullah Öcalan'ın "Dışarıda yaşananları az çok takip ediyorum. Ama bir şeyler yapılacaksa zindandaki arkadaşlara yüklenilmesin" dediğini belirten Mehmet öcalan, ağabeyinin şöyle dediğini söyledi: "Bu ahlâki de değil, vicdana da sığmaz. Ne de insanîdir. Ne yapılacaksa, ne mücadele yürütülecekse dışarıda kendi gücünüz, kendi imkânınız ile yapmanız gerekiyor. On bin insanımız zindanlara düşmüştür. Onlara yüklenmeniz yerine, başta Diyarbakır ve bütün bölge ve Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde insanları toplayıp, bu sorunla ilgili tepkileri dile getirin. Yapacağınız bu mücadele, zindandaki arkadaşlarımızı kurtarmaya yönelik olsun. Bunu yapın. Sadece BDP, DTK değil, tüm sivil toplum kuruluşları, demokratım diyen herkes, hem Kürt sorununun çözümüne katkı sunsun hem de zindandaki arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşması için çalışsın. Onların hiçbir suçu yok. Onları suçsuz bir şekilde tutuklanmışlar. Demokratik ve yasal haklarını kullanarak mücadele etmişler."

"Birlikte hareket etmek Suriye Kürtleri için daha iyi olur"

Mehmet Öcalan, Abdullah öcalan'ın Suriye'deki duruma ilişkin de şunları söylediğini belirtti: "Demokratik yapılar. Araplarla, Yahudilerle, Hıristiyanlarla, tüm halklarla ilişki içinde olsunlar. Beraber hareket edebilsinler, yapılarını kurabilsinler ki, ancak bu şekilde özerklik tam anlamını bulabilir. Bu saatten sonra ne Beşar Esed rejimi ne de Özgür Suriye Ordusu oradaki halkları özgürleştirebilir. İşte oradaki çatışmalar çok tehlikelidir. Bu tehlikeyi kaldırmak için, demokratik özerklik orada bulunan tüm halk ve yapıların verecekği ortak mücadeleyle kurulabilir. Suriye Kürtleri iyi bilsinler ki, sadece altı il ile sorun çözülmez. Gelişmezlerse, oradaki kazanımları dahi tehlikeye girebilir. Birlikte hareket etmek Suriye Kürtleri için daha iyi olur."

"Türkiye devleti demokratik bir şekilde sorunlara yaklaşırsa..."

Mehmet Öcalan, ağabeyinin devlete de şöyle selendiğini söyledi: "Eğer Türkiye devleti demokratik bir şekilde sorunlara yaklaşırsa, çözülmeyecek şey yok ve doğru yolu bulabilir. İşte bu dört duvar arasında beni ayakta tutan, Kürt sorununun, Türkiye'deki sorunların demokratik yollarla çözülmesidir."

"Tüm dünyada kim ne yapabiliyorsa, sanki onlarla yaşıyormuş gibi, her konuda bilgisi var"

Mehmet Öcalan, Abdulah Öcalan'ın durumuyla ilgili olarak da, "Bunu herkes bilsin ki, sadece Kürdistan'da değil, tüm dünyada kim ne yapabiliyorsa, insanlık için ne adım atıyorsa, sanki onlarla yürüyormuş gibi, onlarla yaşıyormuş gibi, her konuda bilgisi var. Bundan daha iyi bir şey ne olabilir ki?" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.