1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. KAÜ’de ’Geleceğin Gazetecileri’ Yetişiyor
Hizbullah'tan PKK'ye Ateşkes ÇAĞRISI

Hizbullah'tan PKK'ye Ateşkes ÇAĞRISI

Askeri ve siyasi liderleri cezaevinden şartlı salıverilen ve ortadan kaybolan Hizbullah’tan PKK’ye ateşkes çağrısı geldi.

A+A-
Askeri ve siyasi liderleri cezaevinden şartlı salıverilen ve ortadan kaybolan Hizbullah’tan PKK’ye ateşkes çağrısı geldi.
Hizbullah Basın Bürosu tarafından dün gece yapılan yazılı açıklamada, “Ateşkes, çatışmazsızlık ve bazı konularda anlaşma dâhil birçok alternatife açığız” denildi.
1990’lı yıllarda devlet ve Jitem desteğiyle yüzlerce Kürt sivilin ölümünden sorumlu olan Hizbullah yaptığı açıklamada, geçmişte yaşanan çatışmalardan iki tarafın zarar gördüğünü belirtti.

PKK İLE ÇATIŞMALARI DURDURDUK DEVLET OPERASYON YAPTI
‘Haksız bir şekilde fiili saldırıya uğramadıkları müddetçe, silaha başvurma veya güç kullanma gibi bir niyet, plan ve programlarının olmadığı’ mesajını veren örgüt, PKK ile çatışmaları durdurdukları için 17 Ocak 2000 günü devlet tarafından operasyonunun yapıldığını öne sürdü.
Hizbullah Basın Bürosu adına yapılan açıklamada 1990’lı yıllarda devletle işbirliği halinde Kürt yurtseverlere yönelik cinayetlerin gerekçesi şöyle açıklanıyor:
“Bizim dağlarda sizi kovalayacak ve çatışacak bir durumumuz olmadığından, bir kısmı kırsal alanda olmak üzere uzun süre devam eden bu çatışmaların çoğu yerleşim alanlarında cereyan etti. Kimin ne kaybettiği, çatışmanın kazanan ve kaybeden tarafının kim olduğu konusundaki hükmü uzmanlara, araştırmacılara ve bölge halkına bırakalım. Ancak genel anlamda, Kürt halkı açısından ve siyasi sonuçları itibarıyla bu çatışmanın her iki taraf için kazançtan çok zarar getirdiğini ve bu çatışmadan direkt ve dolaylı en iyi istifade edenin Kemalist rejim ve onun derin unsurları olduğuna inanıyoruz.”
17 Ocak 2000 günü Beykoz’da üst düzey yöneticilerine yönelik yapılan operasyonunun ise PKK ile çatışmaları durdurdukları için yapıldığını öne süren Hizbullah, “Bu tarihten itibaren bilerek ve kendi irademizle silahları bir kenara bıraktık” dedi.
PKK ile yaşadıkları bütün sorunlara rağmen aralarında resmi bir ateşkes, çatışmazsızlık veya anlaşmanın söz konusu olmadığını bildiren örgüt “Sadece zımni ve fiili bir ateşkes veya çatışmasızlık durumu söz konusudur” ifadelerini kullandı.
“Bıçak kemiğe dayanmadıkça sizinle fiili çatışmadan kaçınacağız” diyen Örgüt açıklamasında şöyle dedi: ‘’Ateşkes, çatışmazsızlık ve gerekirse halkımızın çıkarına olacak bazı konularda anlaşma dâhil birçok alternatife açığız. Ancak her ne olacaksa yetkili kişi ve organlar tarafından yapılmalı ve bunun resmi bir statüye kavuşması gerekir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.