1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Dünya Kainat Güzeli 'Erkek' ÇIKINCA!
Hazar Zirvesi Bakü'de BAŞLADI

Hazar Zirvesi Bakü'de BAŞLADI

Hazar bölgesi ülkelerinin liderleri, Azerbaycan'daki zirve için bir araya geldi.

A+A-
Hazar bölgesi ülkelerinin liderleri, Azerbaycan'daki zirve için bir araya geldi.
 
Hazar bölgesi ülkelerinin 3. zirvesi için başkent Bakü'de toplanan Cumhurbaşkanları, 3 saatlik müzakere süresince, hazar bölgesinin ortak güvenliğini oluşturması beklenen anlaşma kapsamında bölgede karşılaşılacak yeni mücadele ve tehlikelere karşı, terör, uyuşturucu tacirliği ve yasadışı balıkçılık konularını içeren ortak mevzulara değindi. Liderler ayrıca Hazar kıyı bölgesi eyaletlerinin güvenlik çabalarını koordine etmek üzerine bir konsey oluşturmayı düşünüyor.
 
Zirveye katılan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimukhamedov konuşmalarının ardından toplu fotoğraf çektirdiler.
ALİYEV LİDERLERLE
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, zirveye katılan liderlerle ikili görüşmelerde bulundu.
 
Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Kazakistan ve Rusya devlet başkanlarının bir araya geldiği Bakü'deki zirvede, Hazar'ın güvenliği ve ekonomik işbirliği konularında anlaşma imzalanması bekleniyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de zirveye katılan liderlerle ikili görüşmelerde bulundu. Daha sonra zirvenin açılışında konuşan Aliyev, Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesinin önemine dikkat çekerek Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya'nın Hazar'ın bölünmesi konusunda aynı görüşe sahip olduğunu belirtti.
Aliyev, Hazar'ı dostluk denizine çevirmek için kıyıdaş ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de statü sorununun çözülmesini istedi.
 
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise, Hazar probleminin çözümü konusunda işbirliğinin azaltılmasının bölgeyle ilgisi olmayan ülkelerin sorunla meşgul olmasına yol açacağını savundu. İran lideri Ahmedinejad, Hazar'ın hukuki statüsünün gelecek yıl içinde sonuçlandırılmasını teklif ederken, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov Hazar'daki paylaşımın uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözümünden yana olduğunu açıkladı.
AHMEDİNEJAD MEDVEDEV GÖRÜŞMESİ
Hazar Bölgesi Ülkeleri Zirvesi kapsamında Azerbaycan'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, başkent Bakü'de bir araya geldi.
 
İkili, İran'ın nükleer sanayi üzerinde devam eden uluslararası anlaşmazlıkları konusunu masaya yatırdı. Rus lider, İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunun ispatının önemine işaret etti. Medvedev, Ahmedinejad ikilisi ayrıca gelecekteki askeri ve teknik anlaşmalara da değindi.
Rusya, İran'a karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımları uyarınca Eylül ayında, S-300 uçaksavar füze sistemi satışını durdurmuştu. Ancak Moskova, İran'a BM yaptırımları altında listelenmeyen silahların tedarikine devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.