1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. PKK, 4 Noktayı Irak Ordusuna Devretti
Ermenistandaki Kürtler SÜRÜLÜYOR!

Ermenistan'daki Kürtler SÜRÜLÜYOR!

Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRİ), Ermenistan hükümetinin Kürtlerin topraklarına el koyarak satışa çıkarılmasını eleştirdi.

A+A-

Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRİ), Ermenistan hükümetinin Kürtlerin topraklarına el koyarak satışa çıkarılmasını eleştirerek, Kürtlere yapılan haksızlığın son bulmasını ve soruna uygun bir çözüm bulunmasını istedi.

Ermenistan yönetiminin toprakların özelleştirilmesine ilişkin geçen yıl aldığı karar doğrultusunda, Ezidi Kürtlerin yaşadıkları topraklar, meralar ve yaylalar açık artırmalarla satışa çıkarılıyor. Bu toprakları satın alanlar Kürtlerin topraklarını terk etmesini isteyince de çatışmalar yaşanıyor. Edinilen bilgilere göre şimdiye kadar 25 aile yerinden edildi.

AB RAPORU: EZİDİ KÜRTLERE AYIRIMCILIK YAPILIYOR

Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) biri 2003 yılı Eylül ayı, diğeri ise 2011 yılı Şubat ayında iki rapor hazırladı. ECRİ’nin Ermenistan’da yaptığı incelemelerden sonra hazırladığı raporda, polis ve güvenlik güçlerinin Ezidi Kürtlere karşı politikaları eleştirilerek, toprak özelleştirmelerinde söz sahibi olan yerel yönetimlerin ayırımcılık yaptığı ve bunun sonucunda Ezidi Kürtlerin topraklarını kaybettiği ifade edildi.

Ermenistan’da yaşayan ulusal azınlıklarla ilgili 8 Eylül 2003 tarihli raporda belirtilen birçok sorunun henüz aşılamadığına dikkat çekilen raporda, Ezidi Kürtlerin yaşadığı toprak, su ve yayla sorunlarının çözüm beklediği kaydedildi.

ERMENİSTAN AHİS’İ İMZALADI AMA…

Ermenistan, ECRİ’nin 2003 yılında yayınladığı rapordan sonra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 12. maddesini imzalamış ve daha sonra nefret, ayırımcılık ve ırkçılıkla mücadele için anayasa ve mevzuatlarda değişiklikler yapmıştı. Değişikliklerden sonra Dini ve Ulusal Azınlıklar Ofisi kurulmuştu. Ancak bu adımlara rağmen, pratik alanda, özellikle diskiriminasyon, yani dine ve ırka dayalı ayırımcılığa ilişkin sorunlar çözüme kavuşturulmadı.

İSTİSMAR EDEN KÜRTLER!

Dini ve Ulusal Azınlıklar Başkanı Granosh Haratyan ise raporu genelde olumlu değerlendirmekle birlikte Ezidi Kürtlerin toprak ve yayla sorunlarıyla ilgili bölüm konusunda rahatsızlığını dile getirdi. Ezidi Kürtlerin konuyu istismar ettiğini öne süren Haratyan, Kürtlerin topraklarla ilgili açık arttırmaya katılmamalarını eleştirdi.

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avetik İshxanyan ise bu yüzden hayvancılıkla uğraşan Ezidiler ile Ermeniler arasında gerginliklerin çıktığını ifade etti.

Cumhurbaşkanının ulusal azınlıklarla ilgilenen yardımcısı Razmin Davoyan ise, toprakların satılmasını savunarak, “Bu topraklar tarihsel olarak Ezidi Kürtlerinin değildir, bu yüzden satışa çıkarılmış. Sadece başvuru yapmayanlar yâda yanlış başvuru yapanların toprakları satılmıştır” dedi.

KÜRTLER: TOPRAKLARIMIZ HABER VERİLMEDEN SATILDI

Zavonik köyü muhtarı Serşik Avetisyan ise kendilerine bilgi verilmeden topraklarının açık arttırmayla satışa çıkarıldığını söyledi. Avetisyan, ‘’Resmi Gazetede yayınlamışlar ama kırsal bölgelerdeki insanlar resmi gazete okumazlar” dedi.

Aynı köyde yaşayan Mecit Amoyan ise, yaylasının başkasına satıldığı için elindeki 90 koyununu sattığını ve bundan sonra nasıl bir iş yapacağını bilmediğini ifade etti.

ASİMİLASYON VE DİN DEĞİŞTİRME POLİTİKASI

Ezidi Kürtlere yönelik Ermenistan devleti uzun yıllardan beri ayrımcı ve asimilasyoncu bir politika izliyor. Ermenistan’da 1990’lı yıllardan sonra Ezidi inancına mensup insanlar Kürt değil farklı bir ulus olarak gösterildi. Bir inanç olan Ezidilik ayrı bir halk gibi gösterilmesi sonucu Kürt Ezidi ve Kürt Sünniler arasında sorunlar baş gösterdi. Nitekim kendini ayrı bir ulus olarak tanıtan Ezidiler ortaya çıktı.

Ayrıca Kürtler arasında misyonerlerin yoğun bir faaliyet göstermesi sonucu binlerce Ezidi Kürt Hıristiyan dinini seçti. Örneğin Ermenistan’ın en büyük Kürt köyü Catkıran’ın hemen tüm din değiştirdi. Ermenistan’daki Ezidi Kürt aydınları ise Ermenistan hükümetinin din değiştirme konusunda yoksul Kürt köylülerine ekonomik destek sağladığı, din değiştirmeyenlerin ise baskı altına alındığına dikkat çektiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.