1. HABERLER

  2. Naylon Faturayla Büyük Vurgun
Elazığ'da ŞİDDETLİ DEPREM

Elazığ'da ŞİDDETLİ DEPREM

Elazığ'da meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 51 kişi öldü, 74 kişi yaralandı.

A+A-
Elazığ'da meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 51 kişi öldü, 74 kişi yaralandı. Ölümlerin meydana geldiği 6 köyde, yıkılan evlerin kerpiç olması dikkat çekti.
Elazığ sabaha karşı saat 04.32'de 6.0 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verdiği bilgiye göre, depremin merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesiydi.
Yerin 5 kilometre altında meydana gelen sarsıntı, yaklaşık 1 dakika sürdü.
Deprem, Erzincan, Tunceli, Malatya, Bingöl, Erzurum ve Diyarbakır'da da hissedildi.
Depremde Okçular köyünde 15, Kayalık köyünde 4, Yukarı Kanatlı köyünde 3, Göçmezler köyünde 4, Yukarı Demirci köyünde 15, Kovancılar Devlet Hastanesi’nde 10 olmak üzere toplam 51 kişi hayatını kaybetti.
Halen Elazığ'ın çeşitli hastanelerinde 34 yaralı tedavi görürken, tedavisi tamamlanan 40 depremzede ise taburcu edildi.
Bu arada, yıkılan binaların büyük bir kısmının kerpiçten yapılması dikkat çekti.
19 KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ
Depremde hasarın ve can kaybının büyük kısmının yaşandığı yerlerden biri olan Okçular köyünde hayatını kaybeden 19 kişi, iş makineleriyle açılan mezarlara defnedildi.
ENKAZ ALTINDA KİMSE YOK
Bölgede incelemelerini sürdüren Elazığ Valisi Muammer Erol, saat 12.30'da gazetecilere açıklama yaptı.
Vali Erol, yapılan incelemelerin ardından enkaz altında kimsenin kalmadığının belirlendiğini söyledi.

ARTÇILAR KORKUTTU
Bölgede, saat 09.47'de 5.5, saat 12.04'te 5,1 büyüklüğünde, saat 13.12'de ise 5.3 büyüklüğünde üç deprem daha meydana geldi. Depremler büyük paniğe neden oldu.
Elazığ'da dün geceki büyük depremin ardından yaşanan artçı depremlerin sayısı ise 84'Ü aştı.
Uzmanlar, vatandaşları hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyarıyor.
 
OKULLAR TATİL
Artçı sarsıntılar nedeniyle Elazığ ve Tunceli'de eğitime iki gün ara verildi. İki kentte de eğitim ve öğretim, 10 Mart'ta yeniden başlayacak.
Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Bulgurcular Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun (YİBO) hem pansiyon hem de okul binasında çatlaklar meydana geldi. Okuldaki öğrenciler ailelerinin yanına gönderildi.
ÇİÇEK: SIKINTI YOK
Depremin ardından Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri ile birlikte bölgeye gitti.
Heyet, helikopterle geldikleri Okçular köyünde incelemelerde bulundu.
Burada gazetecilere bir açıklama yapan Çiçek, “Tüm imkanları seferber ettik. Hiçbir sıkıntımız yok. Tabii ki gidenleri geri getiremeyiz ama yıkılanları yaparız, telafi ederiz.
Allah başka sıkıntı göstermesin. Ufak tefek aksaklıklar varsa bu imkansızlıktan değil, bu işlerde biraz telaştan olur'' dedi.
KÖYLÜLERE PSİKOLOJİK DESTEK
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kısa süre içinde Elazığ'daki depremden etkilenen köylere yönelik psikolojik rehabilitasyona başlayacaklarını söyledi.
Sağlık Bakanı Akdağ, “Hem İçişleri Bakanlığı'nın hem de Sağlık Bakanlığı'nın arama-kurtarma ekipleri süratli bir biçimde olay mahalline intikal etmişler. Olaya müdahale son derece seri ve sistematik şekilde gerçekleşmiş” dedi.
Bakan Akdağ, hastanelerde tedavi gören yaralıları da ziyaret etti.
BÖLGEYE YARDIMLAR
Türk Kızılayı, deprem bölgesine 46 afet müdahale uzmanıyla birlikte 375 çadır, bin 100 battaniye, iki seyyar mutfak, 700 yatak ve çok sayıda kumanya gönderdi.
Adana'dan, ambulans helikopter ile 4 ambulans ve 2 Ulusal Medikal Kurtarma Merkezi (UMKE) ekibi de deprem bölgesine gitti.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, deprem bölgesine, bin adet 2 litrelik su gönderdiklerini bildirdi.
BDP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve BDP'li bazı belediye başkanlarıyla birlikte Okçular köyüne gelerek, incelemelerde bulundular.
KILIÇDAROĞLU DA BÖLGEYE GİTTİ
CHP'de Grup Başkanvekili Kemal kılıçdaroğlu Başkanlığındaki bir heyet de Elazığ'a gitti.
GÖZLEM İSTASYONU KURULACAK
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Deprem Acil Gözlem Çalışmaları ekibi, 6.0 büyükülüğündeki depremle ilgili inceleme yapmak için bölgeye hareket etti.
Ekip, merkez üssünün çevresine kurulacak ek sismoloji gözlem istasyonları sayesinde artçı depremlerin zaman ve mekansal gelişimi inceleyecek.

KÜTAHYA VE HATAY DA SALLANDI
Öte yandan, Kütahya ve Hatay’da da depremler oldu. Dün akşam saat 22.58'de, merkez üssü Kütahya olan 3,7 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde merkez üssü Yakacık olan ve 8.2 km derinlikte 3,8 büyüklüğünde hafif şiddette bir deprem de meydana geldi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.