1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Başbakan Binali Yıldırım Kars'ta
DSİ ile Protokolü Biz İMZALADIK

DSİ ile Protokolü Biz İMZALADIK

Kars'ın su ihtiyacının karşılanması için DSİ ile imzalanan protokol Alibeyoğlu dönemine ait.

A+A-

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un kendisine malettiği ve övündüğü Bayburt Barajı'ndan gelecek yeni içme suyunun, kendisinden önceki döneme ait olduğu ortaya çıktı.

KHA'nın haberine göre, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun DSİ Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğu protokol ve ekleri haberi doğrular nitelikte idi.

Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, başkanlık döneminde kentin su ihtiyacının karşılanması için DSİ ile imzalanan protokolle ilgili şunları söyledi:

“Göreve geldiğimiz 1999 yılında ilimizde içme suyu konusunda büyük sıkıntılar yaşanmakta idi. Evlerde sular akmıyordu. Sadece birkaç tane mahalle çeşmelerinin suları akıyordu. Kadınlarımız bu çeşmelerden sularını omuzluklarla taşıyorlardı. Bu nedenle su konusunda kısa vadede acilen bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Çerme köyü sınırları içerisindeki suyun tahlilini yaptırdım “Çerme Acil İçme Suyu” adıyla projelendirdim ve ihalesi yapıldı. 155 gün gibi kısa bir sürede tamamlanarak halkımızın hizmetine sunarak içme suyu konusunda bir rahatlama sağlanmıştı.

Şehrimizin içme suyu konusunda uzun vadede de bir çözüm bulmamız gerektiğini bildiğimden uzun yıllar Kars’ın içme suyu konusunda sıkıntı çekmemesi adına Bayburt Barajının inşaatının bitirilmesi için yoğun çaba sarf ettik. Suyun gelmesi ve arıtma tesisinin yapımıyla ilgili DSİ Genel Müdürlüğü ile 07.02.2007 tarihinde 18 maddelik bir protokol yaparak, bu konuda DSİ Genel Müdürlüğünü yetkili kıldık.

DSİ Genel Müdürlüğü, bu proje ile ilgili çalışmaları yürüterek içme suyunu bugünkü aşamaya getirdi. Protokol gereği içme suyunun şehre verilmesinden sonra bedelinin geri ödemesi başlayacak ve 30 yıllık bir süreçle ödenecektir. Yani bu aşamada Belediyenin bir para ödemesi söz konusu olamaz. Hatta ben Sayın Bakana şaka yollu ‘ abi para mara yok, ben para veremem demiştim ‘.

Gelinenin noktada şehrime su verilecek olması beni mutlu ediyor. Gerek Çerme’de gerekse bu projede başta DSİ Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

KARS İLİNE İÇME KULLANMA VE ENDÜSTRİ SUYU SAGLANMASI İLE İLGİLİ PROTOKOL

A - GİRİŞ:
MADDE - 1 : : 03.07.1968 gün ve ı053 Sayılı Yasa’ya dayanılarak alınmış olan 27.03.2000 gün ve 362 sayılı Bakanlar Kurulu Karan’na istinaden Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Kars Belediye Başkanlığı arasında aşağıdaki koşullar içerisinde işbu protokol düzenlenmiştir.

B -TARAFLAR:
MADDE - 2 : Bu Protokolde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Kars Belediye Başkanlığı (KB) rumuzla.rı ile adlandırılmışlardır.

C- KONU:
MADDE - 3 : Kars şehrinin orta vadeli Barajından karşılanması için gerekli depo, arıtma tesisi inşaatlarının yapılmasıdır. içmesuyu ihtiyacının Selim Projesi, Bayburt toplaımı odası, poınpa isıasyonlan.isale hattı ve
MADDE - 4 : Yukarıda sözü geçen işler (KB) nam ve hesabına (DSİ) bütçesinden karşılanmak suretiyle (DSİ) tarafından yapılacak veya yaptınlacaktır.

D - iDARi HÜKÜMLER:
MADDE - 5 : Taraflar kati projeye aynen uyacaklardır. Değişiklik ancak zorunlu hallerde yapılacak ve bu değişikliklerle ilgili hesaplar ve projeler (DSİ) tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
MADDE - 6 : (DSİ) tarafından inşa edileceği yukarıda belirtilen ünitelerin belediye sınırları içinde kalan kısımlarının istimlak işleri (KB)’ce, belediye sınırları dışında kalan kısımlarının İstimlak işleri ise (DSİ)’ce ilgili mevzuat hükümlerine göre gerçekleştirilecek olup, bu işlemlerle ilgili tüm masraflar ayrıca maliyet bedeline ilave edilecektir.
MADDE - 7 : Bu protokol gereğince (DSİ) tarafından yapılacak işlerin inşaatı sırasında yeraltından çıkabilecek her türlü su, elektrik, kanalizasyon, telefon v.b. bağlantıların kesilmesi, derivasyonu, tamiri ve yeniden bağlanması gibi işler (KB) nam ve hesabına Dsİ tarafından yapılacak, ancak bu hususlarda gerekmesi halinde ilgili diğer kuruluşlar nezdindeki tüm işlemler (KB) tarafından gerçekleştirilecektir.
MADDE- 8 : İnşaat işlerinin aksatılmadan yürütülmesi için gerekli olan her türlü trafik düzenlenmesi ve buna bağlı varyant tanzimi (KB) tarafından yapılacaktır.
MADDE - 9 : İnşaat makinelerinİn çalışmasına engelolabilecek elektrik ve telefon gibi havai hatlar en az 2S0’şer (ikiyüzellişer) metrelik kısımlar halinde (KB) tarafından kaldırılacaktır. Bunların kaldırılacağı tarih ve süre (KB)’ye önceden bildirilecektir.

E - MALİ HÜKÜMLER:
MADDE -10 : (DSİ) bütçesinden yapılan harcamaların geri ödemeye esas oluşturacak toplam maliyet bedeli, kesin harcama sonuçlarına diğer maliyet unsurlarının ilave edilmesi suretiyle (DSİ) yöntemlerine göre ve tesislerden kente su verildiği yıl fiyatlarıyla hesaplanacaktır. Baraj maliyetinin hesabında içme suyu hissesi kadarlık kısmı esas alınacaktır.
MADDE - 11 : Geri ödemeler; (DSİ)’nin tebliğ tarihinden başlamak üzere (KB) tarafından 30 (otuz) yıl içinde ve aşağıda açıklanan koşullarda yapılacaktır. Yukarıda madde - LO esaslarına göre saptanacak toplam maliyet (A): 30 (otuz) eşit takside bölünecek ve birinci yılın taksidi, (a.); toplam maliyetin 1/30’u (yani A/30) olacaktır. Buna göre birinci yılın taksidi (a.):
İkinci yılın taksidi (a-), ikinci yılın on ikinci ayı itibariyle uygulanmakta olan konutlara satılan en yüksek su satış ıarife bedelinin (TÜ şehre suyun verildiği tarihte geçerli olan ve konutlara uygulanan yılın onikinci ayının su satış tarifesindeki en yüksek değer (TY e bölünmek suretiyle elde edilen katsayının (112) toplam maliyetin 1/30 ile çarpılması ile elde edilen değer olacaktır.Buna göre ikinci yılın taksidi (a2):
Genel olarak n’nci yılın taksidi (an) “n” nci yılın onikinci ayı itibariyle uygulanmakta olan konutlara satılan en yüksek su satış tarife bedelinin (Tn) şehre suyun verildiği tarihte geçerli olan ve konutlara uygulanan su satış tarifesindeki en yüksek değer (Tı) e bölünmesi suretiyle elde edilen katsayının (nn) toplam maliyetin I130 ile çarpılması ile elde edilen değer olacaktır.Buna göre n’inci yılın taksidi (an):
MADDE- 12: İşbu protokol gereği (KB)’nin (DSİ) tarafından yapılan tesisler karşılığı (DSİ)’ye olan yıllık borçlan bir sonraki yılın Mart ayı sonuna kadar DSİ Genel Müdürlüğü’nün TC Merkez Bankası nezdindeki 300/350102093 no’lu hesabına defaten yatınlır ve ödeme dekontundan bir fotokopi Dsİ Genel Müdürlüğü İçmesuyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ‘na gönderilir..

F- GENEL HÜKÜMLER:
MADDE -13: Tamamlanan tesisler geçici kabulden sonra (KB) tarafından teslim alınacaktır.
MADDE- 14: işbu protokolle ilgili her türlü vergi, resim, harç ve kesintiler (KB)’ce ödenecektir.
MADDE- 15: İş bu protokol hükümlerinin tatbikinden doğacak anlaşmazlıklar ilgili Yasa hükümlerine göre halledilecektir.
MADDE- 16 : İşbu protokol, İçişleri ile Maliye Bakanlıklarının uygun görüşlerinin alınmasının ardından yürürlüğe girecek olup, hesap kesme işlerinin ikmal edildiği tarihe kadar yürürlükte kalacaktır.
MADDE- 17 : İşbu protokolde yer almayan hususlar ortaya çıktığı takdirde tarafların onayı ile ek protokoller yapılır.
MADDE- 18: İşbu protokol i053 sayılı Yasa gereğince 07-/0’2/ 200?ttarihinde 18 maddeden ibaret ve (5) nüsha olarak tanzim ve imza edilmiştir.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
4 Yorum