1. HABERLER

  2. Kars'ta ERİŞTE Kesimi Başladı
Doğubayazıt'ta Ehmede Xani FESTİVALİ

Doğubayazıt'ta Ehmede Xani FESTİVALİ

8. Ehmede Xane Kültür Sanat ve Turizm Festivali, 2. gününde meşaleli yürüyüş ve konserlerle devam etti.

A+A-
8. Ehmede Xane Kültür Sanat ve Turizm Festivali, 2. gününde meşaleli yürüyüş ve konserlerle devam etti.
Doğubayazıt Belediye tarafından gerçekleştirilen 8. Ehmedê Xanê Kültür Sanat ve Turizm festivali kapsamında düzenlenen ve 15 bin kişinin katıldığı konserde konuşan Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, "Ehmedê Xanî'nin başlattığı bilim ve aydınlanmayı devam ettireceğiz" derken, BDP İlçe Başkanı Zeki Çamlıbel de, referandumu boykot çağrısı yaptı.
8. Ehmedê Xanê Kültür Sanat ve Turizm Festivali, 2. gününde meşaleli yürüyüş ve konserlerle devam etti. Belediye binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, meşale yakarak ilçe stadyumuna doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında İlçe Jandarma Tugayı içerisinde bulunan askerler ile yürüyüşte bulunan gençler arasında gerginlik yaşandı. Çevik kuvvet polislerinin de biber gazı ile göstericilere müdahale etmesiyle, gençler de karşılık verdi. BDP'li yöneticilerin araya girmesiyle sona eren gerginliğin ardından, kalabalık konser için ilçe stadyumuna gitti.
'EHMEDÊ XANÎ'NİN BAŞLATTIĞI BİLİM VE AYDINLANMAYI DEVAM ETTİRECEĞİZ'
Şehir Stadyumunda düzenlenen ve yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı konserde sahneyi ilk olarak Ehmedê Xanî Çocuk Grubu çıktı. Ardından kısa bir konuşma yapan Doğubayazıt Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz, festivallerin önemine değinerek, yaşanan çatışmalara dikkat çekti. Korkmaz, "Bizler çok köklü bir mirasın sahibiyiz buna rağmen yılarca inkar edildik, oysa bu topraklar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Ehmedê Xanê'nin 300 yıl önce başlattığı bilim ve aydınlık geleceği inşa etmeye devam edeceğimizi herkes bilsin. Festivaller bir halkın dilini, kültürünü başka bir halk ile paylaşması açısından son derece önemlidir. Bizler hep barışı tercih ettik, ancak içinde bulunduğumuz durum hep savaş oldu. Canını yitiren gençler bu halkın bu ülkenin çocuklarıdır, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ gibilerinin çocukları askere gitmiyor, bu nedenle bunların savaşı körüklemesi ve devam ettirmeleri de normaldir" diye konuştu.
'ÖLÜLERE İŞKENCE YAPAN ZİHNİYETE HESAP SORMAK İÇİN REFERANDUMU BOYKOT EDİYORUZ'
Korkmaz'ın ardından kısa bir konuşma yapan BDP İlçe Başkanı Zeki Çamlıbel de, referanduma dikkat çekerek "AKP CHP ve MHP'nin devleti ele geçirmek ve daha çok palazlanmak amacı ile halkımıza getirdiği hiç bir şey yoktur. Bu referandumun bizim için hiç bir anlamı yoktur. Erdoğan'ın 'Çocukta olsa kadında olsa gereken yapılacaktır' sözünün, tutuklanan binlerce insanımızın hesabını sormak için, ölülerimize bile insanlık dışı işkenceler yapanlardan hesap sormak için referandumu boykot etmeye çağırıyorum" diye konuştu. Konuşmanın ardından, MKM sanatçısı Ayfer Düzdaş sahne alarak, şarkılarını seslendirdi.
POLİS KONSER ALANINA SIK SIK BİBER GAZI ATTI
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin açıldığı konserde, sahne alan sanatçı ve konuşmacıların sözleri sık sık "Bijî Serok Apo", "PKK halktır halk burada" sloganları ile kesilirken, stadyumun dışında bulunan gençler ve polisler arasında karşılıklı çatışmalar devam etti. Polis sık sık konser alanına da biber gazı attı. Atılan biber gazı nedeni ile birçok kişi hastaneye kaldırıldı. Festival Koma Hêvi, Silbûs û Tari'nin şarkıları ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.