1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Bakan Yardımcısı Muhterem İnce Kars'ta
Cemil Kırbayır İçin Tazminat İSTENDİ

Cemil Kırbayır İçin Tazminat İSTENDİ

1980'de gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın ailesi İçişleri Bakanlığı'na tazminat için başvurdu.

A+A-

1980'de gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın ailesi İçişleri Bakanlığı'na tazminat için başvurdu. Kırbayır Ailesi'nin avukatı Eren Keskin, bakanlığın cevabı olumsuz olursa dava açacaklarını söyledi.

12 Eylül darbesinin ardından gözaltına alınıp, işkencede hayatını kaybeden Cemil Kırbayır'ın ailesi İçişleri Bakanlığı'na tazminat için başvurdu.

Kırbayır Ailesi'nin avukatı Eren Keskin, Meclis Komisyonu'nun işkence yapıldığı ve gözaltında kaybedildiği doğrultusundaki raporu üzerine İçişleri Bakanlığı'na başvurma gereği hissettiklerini söyledi. "Açık bir kabul var burada. Biz de İçişleri Bakanlığı'na tazminat talebiyle başvurduk. Ya kabul edecekler, ki öyle olmasını diliyoruz, bir örnek olması açısından... Ya da kabul etmezlerse idare mahkemesine dava açacağız. Dava süreci, gerekirse bakanlığın vereceği cevaptan sonra başlayacak."

Cemil Kırbayır, Kars'ta, 12 Eylül 1980'de gözaltındayken kaybedilmişti. Ailesinin girişimleri yıllarca sonuçsuz kaldı. Onlarca yıl sonra, yeni girişimler sonucu yapılan araştırmada onca yıl boyunca savcılığın hiçbir soruşturma açmadığı ortaya çıktı. Hatta resmi makamların gözaltındayken kaçtığı iddiasına rağmen bu çerçevede de herhangi bir soruşturma başlatılmadığı belli oldu.

Başbakan'ın Cumartesi Anneleri'yle yaptığı toplantıda, Kırbayır'ın annesi 103 yaşındaki Berfo Ana'nın talebinin ardından Cemil Kırbayır'la ilgili olarak bir Meclis Komisyonu oluşturuldu. Komisyon, çalışmalarının sonunda Cemil Kırbayır'ın gözaltındayken onu sorgulayanlar tarafından öldürüldüğüne ve cesedinin yok edildiği yönünde kanaatleri oluştuğuna dair bir rapor yayınladı.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Alt Komisyonu'nun raporu 25 Mayıs'ta yayınlandı. Rapora göre, Cemil Kırbayır, darbenin gerçekleşmesinden bir gün sonra, 13 Eylül'de evinden alındı ve önce 247. Piyade Alayı'na, bir hafta sonra da Kars Askeri Gözetimevi'ne gönderildi, 8 Ekim 1980'de işkencede öldürüldü.

Geçtiğimiz haziran ayında Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır da, Meclis Komisyonu'nun raporuna rağmen suçluların yakalanmadığını açıklamıştı. "Katiller aramızda dolaşıyor. Katillerin bir an önce yakalanmasını ve Cemil'in mezarının bize teslim edilmesini talep ediyoruz. Ortada artık 'faili meçhul' bir durum yok, öldürenler belli. Zaten faillerin kim olduğu 31 yıldır belliydi."

Komisyonun görevini yaptığını ve kimin, nasıl, nerede öldürdüğünü ortaya çıkardığını vurgulayan Mikail Kırbayır açıklamasında "artık yargıdan görevini yapmasını bekliyoruz" demişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.