1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. BDP, Direnerek Özgürlüğe YÜRÜYORUZ!
BDP, Direnerek Özgürlüğe YÜRÜYORUZ!

BDP, Direnerek Özgürlüğe YÜRÜYORUZ!

BDP'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nde Eş Genel Başkanlar Demirtaş ile Kışanak tekrar seçildi.

A+A-

BDP'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nde Eş Genel Başkanlar Demirtaş ile Kışanak tekrar seçildi, Akademik Siyasi Danışma Kurulu oluşturuldu.

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) "Direnerek özgürlüğe yürüyoruz" sloganıyla 2. Olağanüstü Büyük Kongresi Ankara'daki Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapıldı.

Kongrede, eş başkanların yanı sıra Parti Meclisi ve Disiplin Kurulu üyeleri seçimi de yapıldı. 1191 delegeden 654'ü oy kullandı. Oylama sonucunda 650 oyla Selahattin Demirtaş, genel başkanlığa seçildi. Dört oy geçersiz kaldı. Parti tüzüğü gereği eş başkanlığa da Gültan Kışanak seçildi.

Kongrede 80 kişilik PM de seçimle belirlendi. PM'de milletvekilleri Adil Kurt, Altan Tan, Sebahat Tuncel, Ayla Akat, Demir Çelik, Hasip Kaplan, Roboski Katliamı'nda ailesinden yedi kişiyi kaybeden Ferhat Encü, Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, akademisyen Özgür Sevgi Göral da yer aldı.

Kongrede BDP Akademik Siyasi Danışma Kurulu da oluşturuldu. Kurulda şu isimler yer aldı:

Sosyolog, yazar İsmail Beşikçi, Doç. Dr. Fikret Başkaya, Avukat Yusuf Alataş, araştırmacı-yazar Faik Bulut, siyasetçi Akın Birdal, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Prof. Dr. Nazan Üstündağ, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yazar Kemal Parlak, yazar Naci Kutlay, yazar Ömer Ağın, eski TİP milletvekili Tarık Ziya Ekinci, Avukat Feridun Yazar, yazar Erdoğan Aydın, yazar Ayşegül Akış Devecioğlu.

Eş Genel Başkan Demirtaş, "Bu kongre bir kadro yenileme kongresinden çok tutuklanan ve bu vesileyle eksik kalan kadroları tamamlama kongresi olacak. Parti Meclisimizin 120 üyesinden 56'sı cezaevinde" dedi.

Kongre, dev posteri açılan PKK Lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük talebiyle başladı.

Sahnenin arka tarafında bulunan dev ekranda sinevizyon gösterimi ve kongre görüntüsü verildi. İMC televizyonunun haberine göre, kongrenin yapıldığı salona kalabalık nedeniyle giremeyenler için dışarıya da ekranlar yerleştirildi.

Salona, "Direnerek özgürlüğe yürüyoruz / Em bi berxwedanê ber bi azadiyê ve dimeşîn", "Roboski katliamını unutmadık, unutmayacağız", "Demokratik özerklik statümüzdür reddedilemez", "Kurdistana xweser Tirkîye ya demokratik", "Jin jiyan azadi" ve "Cezaevlerinde tecrit ve işkenceye son" yazılı pankartlar asıldı.

Kongreye Kürdistan, Türkiye ve yurt dışından çok sayıda siyasi parti temsilcisi, BDP'li vekiller, Öcalan'ın kardeşleri Mehmet Öcalan, Fatma Öcalan ve Havva Öcalan, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, kongrede yaptığı konuşmada, "Sayın Öcalan'ın demokrasi ve barış içeren tezleri ve realitesi göz ardı edilemez" dedi.

"Esir alınmak istenen siyasi tutsaklar 33 günden beri açlık grevi yapıyor. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan'ın özgürlüğü ve anadil hakkı için 300'ü aşkın politik tutsak bedenlerini ölüme yatırdı. Bu direniş çözüm ve barışa kapı aralamak için yapılıyor. Çözüm ve barış isteyenler bu direnişe destek olmalı."

"BDP, Türkiye'deki tekçi zihniyete karşı demokratik değerleri büyütmek ve yüceltmek için mücadele ediyor."

Kongreye 25'in üzerinden büyükelçilik temsilcisi katılıyor. Bunun yanı sıra Federe Kürdistan Bölgesi ile diğer Kürt bölgelerinden kurum temsilcileri, siyasetçiler, Avrupa'dan milletvekilleri ve siyasetçiler de katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.