1. HABERLER

  2. UNİVERSİADE İçin VİP Koruma KURSU
BDP, Bayram Programını İPTAL ETTİ

BDP, Bayram Programını İPTAL ETTİ

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Hakkari kırsalında 9 PKK'linin yaşamını yitirmesini protesto etmek amacıyla, Ramazan Bayramı nedeniyle yaptığı bütün programları iptal ettiğini açıkladı.

A+A-

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Hakkari kırsalında 9 PKK'linin yaşamını yitirmesini protesto etmek amacıyla, Ramazan Bayramı nedeniyle yaptığı bütün programları iptal ettiğini açıkladı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), eylemsizlik kararına rağmen, Hakkari kırsalında 9 PKK militanının yaşamını yitirmesine neden olan askeri operasyonu protesto etmek amacıyla, Ramazan Bayramı nedeniyle yaptığı bütün programları iptal ettiğini açıkladı.

Konuya ilişkin bilgi veren BDP Eşbaşkan Yardımcısı Nihat Oğraş, eylemsizlik kararına rağmen, "İmha amaçlı operasyonlar düzenlendiğini ve arife günü Kürtlerin evine cenazeler gönderildiğini belirterek, "Hakkari'de yaşanan çatışmada 9 gerilla hayatını kaybetti. Bu cenazeler ailelere bayram günü gidecek. Bu operasyonları kınamak amacıyla genel merkez dahil, bütün il ve ilçe binalarımızdaki bayramlaşma programlarımızı iptal ettik. Bunca acı varken biz bayramı kutlayamayız" dedi.


Aynı zamanda il ve ilçe binalarında protesto amacıyla siyah bezler asılacağını belirten Oğraş, çatışmanın yaşandığı Hakkari ve Şırnak bölgesinde de yas ilan edildiğini söyledi.

Haberin Öncesi

'BAYRAMI KÜRTLERE HARAM ETTİLER'
Hakkari'de 9 HPG'linin yaşamını yitirdiği geniş çaplı operasyonun provokasyon olduğunu belirten BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan açıklama beklediklerini söyledi.

Demirtaş, "Nedir bu provokasyon, kendisinin bilgisi yoksa çıksın açıklasın. Kim gerçekleştiriyor böylesi provokasyonu? Kim böylesi dönemlerde operasyonları yapıyor? Bunların amacı ne? Bunlar, başbakan tarafından izahı muhtaç şeylerdir" dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Balıkçılarbaşı semtinde vatandaşlarla bayramlaştı. Demirtaş'a Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijat Yaruk'un yanı sıra çok sayıda partili de eşlik etti. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Demirtaş, vatandaşlarla sohbet ederek sorunlarını dinledi.

HÜKÜMET AÇIKLAMA YAPSIN
Ardından Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği'ne geçen Demirtaş, siyasal gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı. Demirtaş, "Şimdi bizde de hükümet ateşkes ile ilgili ne düşünüyor çıkıp bunu açıklaması lazım. Yeterlimidir yetersiz midir? Beklentisi nedir bunu doğrudan PKK'yi dikkate alarak ve muhatap alarak ifade etmesi lazım. Ama bu güne kadar 8 ateşkes yapıldı. Bizdeki hükümetler bu ateşkeslere 'Sözde' ateşkes demekle yetindiler" dedi.

PKK'nin aldığı eylemsizlik kararına rağmen hükümetin hala somut bir adım atarak operasyonları durdurmadığını belirten Demirtaş, hiçbir şekilde operasyonlara ara verilmediğini ve bunun en somut örneğinin ise dün Hakkari'de yapılan bir operasyon sonucu 9 HPG'linin yaşamını yitirmesi olduğunu söyledi. Demirtaş, "Şimdi PKK ateşkes ilan ediyor. Hükümet bu ateşkese 'sözde ateşkes' diyor. Ve arkasından operasyon yapıyor. Demek hükümetin barış söylemi 'Sözde Barış'tır" dedi.

Başbakan ve hükümetin istemesi durumunda birkaç saat içinde çatışmaların son bulabileceğine belirten Demirtaş şöyle konuştu: "Sadece birkaç saat içinde çatışmasızlık ateşkes ve barışa giden yollar sağlanabilir. Başbakan bu konuda artık. Mırıldanmayı bırakmalı karnından konuşmayı bırakmalıdır. Bayram arifesinde 9 HPG'linin katledilmesi ile Kürtlere bayram zehir edildi."

‘GERİLLALARIN KATLEDİLMESİ PROVOKASYONDUR'
"Bakın bayram arifesi ve 9 Kürt gencini Van'da morga koyuyorsunuz, Kürtlere bayramı haram ediyorsunuz sonra çıkıp 'Efendim gelip teslim olsunlar' deyip işin içinden çıkmaya çalışıyorsunuz" diyen Demirtaş, "Öyle bir rezalet olabilir mi? Böyle bir barış anlayışı olabilir mi, böyle bir çözüm olabilir mi? Daha birkaç gün önce başbakan burada Diyarbakır'da, birkaç gün önce Van'da efendim acılardan anaların gözyaşlarından Diyarbakır cezaevinin yaşattığı acılardan Ape Musa'nın ortaya çıkardığı acıdan bahsediyor. Bakın Başbakan daha Ankara'ya yetişmeden 9 Kürt gencinin cenazesi Van'da morga konuluyor" dedi.

9 HPG'linin yaşamını yitirdiği operasyonun Kürt halkını provoke etmeye yönelik olduğunun dile getiren Demirtaş, "Başbakanın kafasında bir proje var ise bunu çıkıp açıklaması gerekir. Gençlerin ölümüne daha fazla sebep olmasın Başbakan. 20'sine kadar ne adım atacak projesi nedir çıkıp açıklasın artık. Biliyorsunuz uçakta prompter yok olmayınca camdan konuşmayınca yani karşısında bir metin olmayınca başbakan ne diyeceğini bilmiyor. Benim tavsiyem uçakta, yerde, gökte, havuzda, evde her yerde başbakanın yanında bir prompter olsun. Aksi taktirde ne dediğini bilmeyen bir başbakan var bu ülkede" dedi.

‘BAŞBAKAN ÖNCE İNSAN OLSUN’
Başbakan'ın "Önce Kürt olsunlar, sonra konuşsunlar" sözlerine sert tepki gösteren Demirtaş, "Başbakan önce insan olsun" dedi. Demirtaş, "İnsanlığını hatırlasın sonra etnik kimlikleri konuşsun. Özgürlükleri savunmak için Türk olmak Kürt olmak gerekmiyor. Biz bu güne kadar Kürtlüğümüzle büyük mutluluklar duymadık ama utançta duymadık. Etnik kimliğimizden biz sadece insan olmaya çalışıyoruz. İnsan kimliğimizi ortaya çıkarıyoruz. Akın bey de Ufuk bey de onurlu bir insan olma kimliği etrafında buluşmuş durumda. Başbakanın bundan haberi yok ne kadar milliyetçi ne kadar kafatasçı ırkçı bir yaklaşıma sahip olduğunu gösteriyor işte" diye konuştu.

Başbakan'dan açıklama beklediğini söyleyen Demirtaş, Kürtlere bayram öncesi bir mesaj verilmek istendiğini belirterek, "9 çocuğunuzu öldürdük morga koyduk' bunun üzerine ne diyecek başbakan? Biz açıkça mesaj bekliyoruz başbakandan çünkü orada yatan koyun değil kuzu değil, 9 Kürt gencidir. Her biri Türk genci kadar Arap genci kadar her hangi bir ulusun genci kadar değerlidir o gençler. Kıymetlidir insandır Çünkü onlarında anası vardır babası vardır bayrama acıyla giriyor şuanda Kürtler, başbakandan açıklama bekliyor. Nedir bu provokasyon, kendisini bilgisi yoksa çıksın açıklasın kim gerçekleştiriyor böylesi provokasyonu? Kim böylesi dönemlerde operasyonları yapıyor? Bunların amacı ne bunlar başbakan tarafından izah muhtaç şeylerdir" diye konuştu.

Demirtaş, yaşanan durumun çok ciddi olduğunu ve Başbakan'ın 13 Eylül'ü beklemeden bir izahat yapmasını istedi. Hakkari ve Şırnak'ta öldürülen PKK'ye mal edilmek istenen infazlara ilişkin ise Demirtaş, olayları kınadıklarını ve faillerin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
3 Yorum