1. HABERLER

  2. Jandarma Genel Komutanı Kars'a Geldi
Azeri-Kürt Çatışması Planlanıyor!

Azeri-Kürt Çatışması Planlanıyor!

Pervin Buldan, Iğdır'da yapılan operasyonların yerel seçimler öncesine dayandığını belirterek, 'Azeri-Kürt çatışmasını tekrar hayata geçirmek isteyen planlama var' dedi.

A+A-
BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Iğdır'da yapılan operasyonların yerel seçimler öncesine dayandığını belirterek, 'Azeri-Kürt çatışmasını tekrar hayata geçirmek isteyen planlama var' dedi. Buldan, Iğdır Belediye Başkanı Nuri Güneş’in tutuklanmasına Kürtlerin yanısıra Azeri halkının da büyük tepki gösterdiğini kaydetti.
Iğdır Belediye Başkanı Nuri Güneş ile birlikte 8 BDP’linin tutuklandığı operasyonların perde arkasını ve sonrasında yaşananları BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ANF’ye anlattı. Operasyonları jandarmanın gerçekleştirdiğini ifade eden Buldan, son günlerde sıkça tartışılan EMASYA protokolünün hayata geçirildiğine dikkat çekti.
AKP’LİLER ŞİKAYETİ
Operasyonların KCK ile ilgisinin olmadığının altını çizen Buldan, bu dosyanın 29 Mart yerel seçimleri öncesine dayandığını belirtti. Bu dosyanın seçimler öncesi AKP’li üç muhtarın şikayeti üzerine açıldığını anlatan Buldan, muhtarların da şikayetlerini geri aldıklarını, delillerin sadece telefon görüşmeleriyle sınırlı olduğuna işaret etti. Dosya üzerinde gizlilik kararı olduğu için avukatların inceleyemediğini belirten Buldan, dün itiraz talebinde bulunulduğunu ancak bunun kabul edilmediğini belirtti.
HABERLERİ YOKMUŞ!
Görüştüğü Iğdır valisi ve emniyet müdürünün kendisine bu operasyonlardan haberlerinin olmadığını söylediklerini aktaran Buldan, “Mülki amirler bu olaydan nasıl haberdar olamazlar, bu da çelişkili bir açıklama. Çünkü bir ilin mülki amirlerinin haberi olmadan böyle bir operasyonun gerçekleşmesi mümkün değil” dedi.
POLİS: KÜRTLERİN HAKKINDAN GELİYORUZ
Operasyonlardan sonra Iğdır’da yaptıkları basın açıklamasına polisin kitleye saldırdığını ve bu saldırıdan kendisinin de nasibini aldığını hatırlatan Buldan, kitleye çok yoğun gaz bombası atıldığını belirterek şunları aktardı:
“Esnafa çok büyük zararlar verildi. Esnafın camları kırıldı. Ben esnafı ziyaret ettikten hemen sonra emniyet güçlerinin benim ziyaret ettiğim esnafı ziyaret ederek, ‘siz bunlara uymayın biz onların hakkından geliyoruz’, açıklaması şunu gösteriyor, Iğdır’da Azeri-Kürt çatışmasını tekrar hortlatmak, bunu tekrar hayata geçirmek gibi bir plan var.”
OPERASYON MESAJI CEMİL ÇİÇEK’TEN
Kürtlerin Iğdır gibi bir ilin belediyesini kazanmasının bir kesimi rahatsız ettiğini belirten Buldan, “Azeri-Kürt çatışmasını tekrar hayata geçirmeye ve belediyeyi Kürtlerin elinden almaya çalışan bir planlama var. Yerel seçimlerden sonra Cemil Çiçek, ‘Iğdır’ı da aldılar Ermenistan sınırına dayandılar bunu çok iyi düşünmemiz lazım’ demişti. Tabiî ki bu bir mesajdır. Çiçek’in yaptığı açıklama operasyonun bir işaretiydi bana göre. Bu dikkate alınarak yapıldı o operasyon. Çok kapsamlı önceden planlanmış. Seçimlerin üzerinden on ay gibi bir zaman geçti. On ay sonra tekrardan bu dosyayı açmış olmaları belediyeyi Kürtlerin almasından duyulan rahatsızlıktır bence. Eğer belediye bugün Kürtlerin elinde olmamış olsaydı Azeriler veya farklı bir parti almış olsaydı o dosya bugün inanın açılmamış olacaktı. On ay bekletildi. Tam süreç KCK operasyonu adı altında bölgede uygulanan operasyonlarla bağlantılı lanse edildi. Ama öyle değil, önceden planlanmış bir operasyondu.”
‘DARBE IĞDIR’DA GERÇEKLEŞTİ’
Bu duruma sessiz kalmayacaklarını belirten Buldan, avukatların hukuki boyutuyla ilgilendiklerini söyledi. Arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Buldan, şunları söyledi:
“Tutuklama kararı tamamıyla siyasi bir karardır. Darbe planları aslında bir şekilde Iğdır’da hayata geçirilmiştir. Güvenlik güçlerinin şehir merkezinde yürüyüş yaparak, istiklal marşını okumaları ‘Her şey vatan için’ sloganını atmaları da çok düşündürücü. Gerçekten bir yandan da düşünüyoruz acaba darbe Iğdır’da hayata mı geçiriliyor? Bu yönde kuşkularımız var tabi.”
‘GENÇLER ÇOK ÖFKELİYDİ'
Yapılan basın açıklamasından sonra basında ‘Pervin Buldan’ı da taşladılar’ şeklinde yer alan haberlere de açıklık getiren buldan, “Ben iki kesimin arasında kaldım. Polis gaz sıkıyor, gençler de polisi taşlıyordu. Ben gençleri durdurmak istedim ama beni dinlemediler, gençler çok öfkeliydi. Ben arada kaldım ve bir dükkana sığınmak zorunda kaldım” dedi.
AZERİ KADINDAN SİYAHLI TEPKİ
Iğdır’ın konumu ve içinde birçok kesimi barındırıyor olması nedeniyle farklı olduğunu da ifade eden Buldan, Belediye Başkanı Nuri Güneş’in tutuklanmasına Azeri halkının da tepkisinin olduğunu belirtti. Güneş’in hem Kürtler tarafından hem de Azeriler tarafından çok sevilen ve sayılan bir insan olduğunu dile getiren Buldan, operasyonlardan sonra Belediye Binası’na Azeri bir kadının siyah bez taktığını belirterek, bunun anlamına dikkat çekerek, sadece Kürtler değil, Azerilerin de yaşanan olaylara karşı çok tepkili ve öfkeli olduğunu aktardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.